Inter Press Servis (IPS) adlı uluslararası haber ajansı, Cizire Kantonu’nun başkenti Qamişlo’dan yayın yapan Ronahi TV’yi ve Rojava’nın durumunu ele alan bir haber yayınladı. ‘Dominotaşı Suriye- Cephelerin Alacakaranlığında bir TV Kanalı’ başlığıyla verilen ve Karlos Zurutuza imzasıyla yayınlanan haberde, Ronahi TV’nin çalışmaları ve çalışanlarının günlük yaşam koşulları ele alındı.
Haberin alt başlığı ise ‘Rojbaş Kurdistan-Suriye’nin tek Kürtçe televizyonu gönüllü arıyor’ sözleriyle verildi.
IPS haberinde, Suriye’deki iç savaşın başladığı 2011 yılından itibaren nüfusları 3 ila 4 milyon arasında tahmin edilen Kürtlerin hem rejimle hem de muhalefet ile arasına mesafe koyarak, ‘Üçüncü Yol’ stratejisi izlediği hatırlatıldı. Haberde, Kürtlerin yaşadığı bölgelerde (Rojava) 2012 Temmuz’undan itibaren kontrolü ele geçirdiği kaydedilen haberde, Kürtlerin yasak olan dillerinde eğitim ile yazılı basını geliştirdiği bilgisi verildi.
PETROL MÜHENDİSLİĞİNDEN GAZETECİLİĞE
Ronahi TV’nin böyle bir ortamda yayın hayatına geçtiği belirtilen IPS haberinde, televizyon kanalının çalışanlarının çoğunun gazeteci olmadığı ve mesleki tecrübelerini burada geliştirdiğinin altı çizildi. Haberde, Ronahi TV çalışanlarının sözlerine de yer verildi. IPS’e bilgi veren televizyon çalışanlarından Reperin Ramazan, Homs Üniversitesi’nde petrol mühendisliği okuduğu sırada kentin çatışmalarda tahrip edilmesi sonrası Qamişlo’ya döndüğünü Rohani TV’de çalışmaya başladığını söyledi. Ramazan, YPG’nin kontrolü altında bulunan Rimelan petrol kuyularındaki üretimin durması nedeniyle, petrol kariyerine son vererek, Ronahi TV’de çalışmaya karar verdiğini de dile getirdi.
ÇALIŞMALARINI GÖNÜLLÜLER SAYESİNDE YÜRÜTÜYOR
Haberde Ronahi TV yöneticisi Perwin Legerin’in çalışmaları ve televizyonun işleyişi hakkındaki bilgilerine de yer verildi. Buna göre, Ronahi TV’ye 250 kişi gönüllü olarak çalışıyor. Televizyonun az sayıdaki diğer çalışanlarının ise 30 ila 90 dolar arasında düşük ücretlerle görev yaptığını kaydeden Legerin, Rojava’da ve yurtdışında yaşayan Kürtlerin mali desteği ile çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
TEKNİK EKSİKLİKLERİ GİDERMEYE ÇALIŞIYORLAR
Ronahi Legerin, Ronahi TV’nin Efrin ve Kobane’de iki ayrı bürosunun daha olduğu bilgisini de verirken, her üç merkezin teknik aletlerle donatılması için çabaladıklarını kaydetti. Legerin, Türkiye ve Güney Kürdistan yönetimi tarafından uygulanan ambargolar nedeniyle bu konuda sıkıntılar yaşadıklarını da vurguladı.
IPS haberinde, Kürtçenin yanı sıra Arapça ve İngilizce haber, belgesel programları, mülakatların yanı sıra müzik yayını yapan Ronahi TV’nin yayın çizgisine dikkat çekildi. PYD karşıtı kesimlerin Ronahi TV’yi eleştirdiği belirtilen haberde, Perwin Legerin’in “Biz farklı görüşleri yansıtıyoruz ve mümkün olduğunca Rojava’daki tüm grupların söz hakkı almasını sağlıyoruz” sözlerine de atıfta bulunuldu.
“RONAHİ TV ROJAVA TOPLUMUNUN AYNASI OLDU”
IPS ajansı, Ronahi TV’nin Rojava Kürtleri için önemine de dikkat çekti. Bir yandan rejim güçleri ile çekişmelere sahne olan diğer yandan da IŞİD başta olmak üzere çete gruplarının saldırılarına maruz kalan Rojava’daki tüm gelişmelerin Ronahi TV aracılığıyla yansıtıldığı da haberde yer aldı.
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ile de görüşen IPS, Müslim’in “Rojava’daki toplumun aynası olan Ronahi TV, çoktan halkın günlük yaşamının bir parçası haline geldi” sözlerinin de altını çizdi.
“SURİYE’DE GAZETECİLİK CEPHEDE OLMAKTIR”
IPS ajansı, Suriye’deki ilk Kürt televizyonu olan Ronahi TV’nin birçok kişiye kameramanlık eğitimi verdiğini de satırlarına taşıdı. Çatışmaları görüntülemek üzere eğitim alan Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) üyesi Zozan Cudi’nin de kamera eğitimi aldığını ve cephede kamerası ile görev alacağı kaydedilen haberde, Cudi’nin şu sözlerine dikkat çekildi: “Suriye’de gazetecilik daha çok cephede çalışmak anlamına geliyor. Ve herkeste buna bağlı riskleri göze almaya hazır değil. Ben bir elimde silahla düşmanlarımıza karşı savaşırken, diğer elimde de kamera ile onların yaptığı vahşeti halka gösterebilirim.”
KÜRTLER DIŞINDA DA BİRÇOK ÇALIŞANI VAR
Ronahi TV’yi konu alan haberde, kanalın çalışanları arasında Kürtler dışında diğer halklardan kişilerin bulunduğuna da vurgu yapıldı. Kanalın çalışanlarından Arap halkından olan Abbas Ayza, Serekani yakınlarındaki Arap ve Kürtlerin yaşadığı bir köyden geliyor. Köyünün IŞİD üyesi ‘cihatçı’ çetelerin elinde olduğunu söyleyen Ayza, şimdilik köyüne dönmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Ayza, ailesinin Ronahi TV sayesinde kendisinden haberdar olduğunu belirtirken, “Ronahi TV oturma odalarına ulaştığı müddetçe benim için endişelenmiyorlar” dedi.
Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2014, 16:03