Rojava’daki seçim hazırlıklarıyla ilgili konuştuğumuz Rojava Yüksek Seçim Kurulu Eşbaşkanı Gülnaz Salih, Kurulun seçimler için Irak ve İsveç seçim sistemini inceledikleri ve buna göre bir hazırlık yaptıklarını açıkladı. Yasama Meclisinin Seçim Kanunu çıkarmasından sonra, çalışmalarına hız verdiklerini söyleyen Gülnaz Salih ANF’e açıklamalarda bulundu.
Öncelikle Yüksek Seçim Kurulunun oluşturulduğunu belirteren Gülnaz Salih farklı ülkelerin seçim sistemlerini incelediklerini belirtti.
YENİ BİR LİSTE HAZIRLANACAK
Yeni bir nüfus sayımı yapma imkanları olmadığını belirten Gülnaz Salih, ev ev dolaşıp yeni listeler oluşturacaklarını belirti. Gülnaz “Yeni bir nüfus sayımı yapmadık. Suriye rejiminin eski nüfus sayımını da esas almayacağız. Şehir ve mahalle meclisleri, belediyelerimiz ve halk evleri aracılığıyla tek tek evleri dolaşarak seçmenlerimizi belirleyip kayıt altına alacağız. Seçim pusulaları oluşturduk. Yakın bir zamanda bunları alanlara, şehirlere dağıtacağız. Yaşı 18'den büyük olan her yurttaş bu pusulalara kayıt edilecek. Kimlik numaraları da bu pusulalara işlenecek. Doğum tarihleri ve diğer kimlik bilgileriyle seçmen kütüklerine adları yazılmış olacak” dedi.
KANTON VATANDAŞLARI OY KULLANABİLECEK
Sadece Kanton vatandaşlarının oy kullanma hakkı olduğunu söyleyen Gülnaz Salih, Kantonların dışından göç etmiş kişilerin oy kullanma hakkı olmayacağını belirterek “Yurt dışına göçmüş olan yurttaşlar da nüfus cüzdanlarıyla birlikte adlarını seçmen listelerine kaydetmedikleri sürece oy kullanamayacaklardır. Suriye vatandaşı olup Afrin, Kobani ve Cezire Kantonları dışındaki şehirlere kayıtlı olanlar da oy kullanamayacaklar. Ancak kantonlarda yaşayan ve hiçbir şekilde Suriye vatandaşlığına alınmamış, kimlik alamamış olanlara kanunlarla oy kullanma hakkı tanınmıştır. Kendileri oy hakkını kullanmaktan hiçbir şekilde mahrum bırakılmayacaktır” dedi.
Diğer Kantonlarla sıkıntılar olsa da iletişim halinde oldukları ve bütün Kantonların seçim kuruları oluşturmaları için çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Gülnaz Salih “Diğer kantonlarla ciddi bir iletişim sıkıntısı çekiyoruz. Kendileriyle yüz yüze görüşme imkanımız olmadı. Ama İlk olarak burada yüksek seçim kurulu oluşturuldu. Çalışmalar, seçim kanunu ve aldığımız kararları bir şekilde o alanlara da ulaştırdık. Diğer alanlar da bu tecrübelerden yararlanarak kendi seçim kurullarını oluşturacaklar. Bu alanda aldığımız kararlar diğer kantonlarda da esas alınacaktır” şeklinde konuştu.
BAĞIMSIZLAR İÇİN 20 KİŞİLİK KOTA VAR
Rojava'da gerçekleştirilecek seçime girecek olan siyasi partilerin yasama meclisinden onay almaları gerektiklerini ifade eden Salih, "Seçimlere bağımsız girecek adaylar için ayrı bir liste hazırladık. İki listemiz var. Biri siyasi parti olarak seçime girecekler ile bağımsız şahsiyetler olarak aday olanlar. Zaten yasama meclisi kanunlarla bağımsızlar için 20 sandalye ayırmış durumda” dedi.
YASAMA İLE KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE İLİŞKİLERİMİZ VAR
YSK ve Yasama arasında kanunlarda belirlenen çerçevede ilişkileri olduğunu söyleyen Gülnaz Salih şunları belirtti: “Bunun dışında bağlayıcı-bağımlı bir ilişki söz konusu olamaz. Seçmen yaşı 18'i doldurmuş olanlar, seçilecekler için 22 yaşını doldurmuş olmak şarttır. Okuma-yazmasının iyi olması yeterlidir. Üniversite mezun olma veya diploma almış olması gibi şartlar aranmamaktadır. Nüfus kaydı kantonlara bağlı şehirlerden olacak ve silahlı güçlere veya adalet organlarına mensup olmayacak. Bu tür görevlerde yer alanlar seçilmek için aday olacaklarsa bulundukları mevkiden istifa etmeleri gerekmektedir.”
SEÇİMLER İÇİN YASAL ALTYAPI TAMAM
Yasama Meclisinin Mayıs ayında Seçim Kanunu ve Siyasal Partiler Kanunu onaylamasının ardından gerekli düzenlemelerin tamamlandığını ifade eden Salih şu bilgileri verdi: "seçim tarihini de hükümet belirleyecek. Seçim kanununa göre seçimlere gidileceği kararı en az bir ay önceden ilan edilmek zorundadır. Önümüzdeki hafta seçmen listeleri hazırlanmaya başlanacak ve seçmen kaydı yapılacak.”
Son güne kadar Kanton vatandaşlarını kayıtlarını yapabilecekleri bir mekanizma oluşturacaklarını söyleyen Rojava YSK Eşbaşkanı Gülnaz Salih “Rojava'ya geri dönecek seçmenler de oy kullanabilmek için son güne kadar nüfus cüzdanlarını, kimlik numaralarını bulundukları alanlardaki en yakın seçim bürosunda kaydetmek suretiyle oy kullanabilecekler” dedi.
BÖLGESEL VE ULUSLARARASI GÖZLEMCİLERİ ÇAĞIRACAĞIZ
Seçimlerin demokratik ve şeffaf bir ortam geçmesi için hem bölgeden hem de uluslar arası sivil kurum temsilcileri ve heyetleri çağıracaklarını söyleyen Gülnaz Salih son olarak şunları ifade etti: “Seçim sandıklarının başında duracak, denetimi sağlayacak ve oy sayımını yapacak olan komisyonlar seçimlerden üç gün önce açıklanacak ve her komisyon üç kişiden oluşacak. Siyasi partiler belirleyecekleri müşahitlerle sandıklarda gözlemci olacak. Hatta uluslar arası gözlemcileri de seçimlerde hazır bulunmaya, seçimlerimizde gözlemci olmaya davet ettik.”
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2014, 21:37