Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (KBY) bağlı Duhok kentine Türkiye'den saldırı yapıldığı, turistik bölgede bulunan siviller arasında hayatını kaybedenler olduğu iddia edildi. BBC Türkçe'nin Irak devlet televizyonundan aktardığı habere göre bombardıman topçu ateşi sonucu meydana geldi. Ölenlerden ikisinin çocuk olduğu öne sürüldü.
Rûdaw’a açıklama yapan Zaho Kaymakamı Muşir Beşir, Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini söylediği bombardıman sonucunda 8 kişinin yaşamını yitirdiğini, 23 kişinin de yaralandığını belirtti.
Kaymakam Beşir, “Olayın ardından hemen sağlık ekiplerimiz bölgeye intikal etmiş, yaralılara gerekli müdahale yapılmıştır. İlçedeki hastanede de gerekli tüm önlemler alınmıştır” dedi.
Konu hakkında şu ana kadar Iraklı makamlarla herhangi bir temas kurulmadığını belirten Beşir, “Bu defa köy merkezi hedef alındı. Sınır bölgeleri sık sık bombalanıyor. Perex köyü bu ay içerisinde 3 defa bombalandı” ifadelerini kullandı.
Hayatını kaybedenlerin Bağdat'tan gelen 200 kişilik bir turist kafilesinden olduğu öne sürüldü.
BBC Türkçe'deki habere göre Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak "bölgede top ateşi açıldığına dair bir bilgisi olmadığını" söyledi.
IRAK DIŞİŞLERİ: BU EGEMENLİK İHLALİDİR
Bu arada Irak Dışişleri’nden yapılan açıklamada, "Irak hükümeti, turistik bölgeye yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor. Bu, Irak topraklarının egemenliğinin ihlalidir” denildi. Açıklamada, saldırının egemenlik ihlali olmasının yanı sıra, sivil vatandaşların huzur ve istikrarının da açık bir şekilde hedef alınması olduğu vurgulandı.
KBY: ÇATIŞMALAR BİR TEHDİT KAYNAĞI
Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükümeti, Zaho'daki bombardımanı kınayarak, “Kürdistan Bölgesi sınır bölgelerinde Türk güçleri ile PKK'liler arasında çıkan çatışmalar, vatandaşlarımız için sürekli bir tehdit kaynağı haline geldi. Bir kez daha Kürdistan Bölgesi'nin bölgesel çekişmelerden uzak tutulması çağrısında bulunuyoruz" açıklamasını yaptı.
İDDİA: TEPKİ THY'YE YÖNELDİ
Olayın ardından Gazete Duvar'ın bölgede ulaştığı kaynaklar bombardımanın Türkiye tarafından yapıldığı şeklindeki haberlerin ardından halkın tepki gösterdiğini bildiriyor. Buna göre Necef'te bulunan THY bürosu önünde protestolar yapıldı.
BAŞBAKAN KAZIMİ HEYET GÖNDERİYOR
Bir başka kaynak da olayda ölenlerin Arap turistler olduğunu, Irak Başbakanı Mustafa-el Kazımi'nin bakanlar ve komutanların yer aldığı üst düzey bir heyeti incelemeler yapmak üzere bölgeye gönderdiğini söyledi. Heyetin bu akşama doğru bölgeye gelmesi bekleniyor.
'ÇATIŞMALARI KABUL EDİLEMEZ GÖRÜYORUZ, ARTIK DURMALI'
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, bombardımana ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Irak’ın çeşitli kentlerinden Zaho’ya gelen sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden olan bombardımanı şiddetle kınıyoruz.
Süreklileşen bombardımanlar ve sınırda Türk ordusu ile PKK’liler arasında yaşanan çatışmaları tamamen reddediyor ve kabul edilemez olarak görüyoruz. Bu çatışmalar, Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın uluslararası sınırlarının istikrar ve güvenliğini zedeliyor.
Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Türk ordusu ile PKK’liler savaşı durdurmalı ve artık sınır bölgelerinde ölümlere ve yıkıma neden olmamalılar.
Irak Federal Hükümeti bu suçların tekrarlanmaması ve Irak topraklarından komşu ülkelerin güvenliğini tehdit edilmemesi için gerekli her türlü önlemi almalıdır."
MESUD BARZANİ: IRAK İLE İŞ BİRLİĞİNİN ZAMANI GELMİŞTİR
Mesud Barzani, Zaho’daki bombardımanına ilişkin yaptığı açıklamada "Hangi taraf olursa olsun masum sivillerin şehit edilmesi ve yaralanması bir suçtur ve kabul edilemez. Bu tür olayların tekrarlanmaması için bir sınır konulmalı ve vatandaşlarımız taraflar arasındaki çatışmalara kurban olmamalıdır. Bu tür felaket ve suçlara karşı ciddi ve kalıcı bir çözüm için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti’nin iş birliği yapmasının zamanı gelmiştir” ifadelerini kullandı.
SADR: GÜVENLİK ANLAŞMASINI İPTAL EDİN
Öte yandan Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr da hükümete çağrı yaptı.
"Türkiye, Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından zayıf bir şekilde kınanmaktan başka bir yanıt veremeyeceğini düşünüyor" diyen Sadr şu talepleri sıraladı:
" - Türkiye ile diplomatik temsil azaltılmalıdır.
- Irak ile Türkiye arasındaki havaalanları ve kara limanlarını kapatın.
- Birleşmiş Milletler'e resmi olarak şikâyette bulunun.
- Türkiye ile güvenlik anlaşmasını iptal edin.
- Kuzey illerine ve Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırganlık artık kabul edilemez." / DUVAR