Yeni sisteme geçiş için bu hafta 3 kararname çıkarılacak

'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş için ilk etapta mevcut hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 3 kararname çıkartılacak.

Yeni sisteme geçiş için bu hafta 3 kararname çıkarılacak
24 Haziran seçimleri sonrası 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişe hazırlanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti, bu hafta 3 kanun hükmünde kararname (KHK) çıkaracak. İki kararname mevcut hükümet, son kararname ise Erdoğan tarafından yayımlanacak.


Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre mevcut hükümet, seçimden önce TBMM’den aldığı Yetki Yasası kapsamında iki KHK çıkartacak. İlk kararnameyle Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu’na yasalarda yapılan atıflar kaldırılacak. Atıflar, 800 ayrı kanunu ilgilendiriyor. Başbakan ve Bakanlar Kurulu ifadelerinin yer aldığı 5 bin civarında madde ayıklanacak. Başbakana ait tüm yetkiler, Cumhurbaşkanına aktarılacak.

İkinci kararname, hükümetin aldığı yetki yasası çerçevesinde tüm bakanlıkların teşkilat yasaları mülga olacak şekilde iptal edilecek. Bu hafta, Cumhurbaşkanı’nın yemininden önce çıkarılacak bu KHK’ler nedeniyle devlet işleyişinde bir boşluk olmaması için yürürlük maddelerinde önlem alınacak. Yürürlük maddelerinde, yenileri kurulana kadar mevcut sistemin devam edeceği belirtilecek.

ERDOĞAN'IN YAYINLAYACAĞI 1 NO'LU KARARNAME

Cumhurbaşkanı’nın yemin edip göreve başlamasıyla yeni hükümet kurulmuş olacak ve yetki yasası görevini tamamlayacak. Cumhurbaşkanı tarafından 1 No’lu kararname yayınlanacak. Bu kararnameyle bakanlıkların kuruluşu gerçekleştirilecek, yeni teşkilat şeması belirlenecek. 16 bakanlığın kuruluşuna ilişkin kararnamelerin yayınlanmasının hemen ardından da yeni bakanlar atanacak. Bakanların atamasıyla ilgili bir süre sınırı bulunmuyor. Ancak 16 bakan atamasının aynı anda yapılacağı belirtiliyor. Ardından sıra bürokrat atamalarına gelecek.

MÜSTEŞARLIKLAR KALDIRILACAK, BİRDEN FAZLA BAKAN YARDIMCISI ATANACAK

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, öncelikle yeni hükümet sisteminin işleyişini sağlayacak ana düzenlemelerin yapılacağını, sistemle ilgili diğer uygulamaların kademeli olarak devreye gireceğini bildirdi. Yeni sistemde müsteşarlıklar kaldırılacağı için birden fazla bakan yardımcısı atanacak. Müsteşar altı kadrolar korunacak.

MİLLİ İSTİHBARAT VE SAVUNMA SANAYİİ'NİN ADI DEĞİŞECEK

Müsteşarlık kalktığı için Milli İstihbarat ve Savunma Sanayii ‘başkanlık’ olacak; diğer başkanlıklarla birlikte Cumhurbaşkanlığı’na bağlanacak. Bu iki kurumun yanı sıra MGK, Genelkurmay Başkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı da Cumhurbaşkanı'na bağlanacak.

Halen müsteşardan il müdürlerine kadar 1800 kadronun cumhurbaşkanının onayıyla atandığı, üçlü kararname kalkacağı için bu sayının değişeceği, cumhurbaşkanıyla gelip-giden kadrolar dışındaki atamaların bakanlara bırakılacağı dile getiriliyor. Başbakanlığın arşiv ve evrakları Cumhurbaşkanlığına gönderilmeye başlandı.

Cumhurbaşkanlığı ofislerinin "Fikir ve strateji üretmek için faaliyet göstereceği, oluşturulan kurulların ise ilgili bakanlıklarla ve STK’lerle istişare ederek öneri geliştireceği" belirtiliyor. 

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2018, 18:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER