The Economist: Bahçeli Erdoğan'ı neden destekliyor?

Batı basını, Türkiye'de cumhurbaşkanlığını güçlendirecek anayasa değişikliklerini yakından izliyor.

The Economist: Bahçeli Erdoğan'ı neden destekliyor?

İngiltere’nin etkin yayın organlarından The Economist, ‘güçlü cumhurbaşkanlığı’ öngören Anayasa değişikliği paketini desteklediği için MHP lideri Devlet Bahçeli’ye sert eleştiriler getiren bir makale yayımladı. Dergi, Bahçeli’nin kısa süre öncesine kadar bu değişikliğe sert ifadelerle karşı çıktığını hatırlatıp, “Usta bir sürücüyü bile gururlandıracak bir U-dönüşü yaptı” diye yazdı.

‘DEMİR ANAYASA’

Değişikliklerin ‘Demir Anayasa’ diye nitelendiği makalede, Bahçeli’nin son yıllarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ‘en sert eleştirileri yönelten kişilerden biri olduğu’ belirtildi. Makalede, MHP liderinin parlamenter sistemin yerine güçlü cumhurbaşkanlığı getirecek değişikliği geçmişte ‘tahtı olmayan sultanlık’ ve ‘denetimi, freni olmayan bir sistem’ diye nitelediğine dikkat çekildi.

‘KİMSE BAHÇELİ’NİN TAVRINI AÇIKLAYAMIYOR’

Söz konusu değişikliğin Erdoğan 2029 yılına kadar iktidarda kalmasının önünü açabileceği belirtilen makalede, Bahçeli için “Milliyetçi lider bir anda en sevdiği proje için Erdoğan’ın önüne kırmızı halı seriyor” denildi. Dergi, “Yorumcular ve basına konuşmaya istekli olan çok az sayıdaki MHP üyesi, Bahçeli’nin seçmenlerinin karşı çıktığı anayasal değişiklikleri destekleyerek ne elde ettiğini açıklayamıyor” ifadesini kullandı.

‘AKŞENER İÇİN BORCUNU ÖDÜYOR’

MHP’nin eski genel başkan yardımcısı Ümit Özdağ’ın ‘MHP’ye bakanlık önerilmiş olabileceği’ yorumuna dikkat çeken dergi, bir sebebin de Meral Akşener’in MHP liderliğinin önlenmesi olabileceğini yazdı: “Başka yorumcular da, liderlik konusundaki bir meydan okumayı savuşturmasına yardımcı olan mahkeme kararı için Erdoğan’a borcunu ödediğini söylüyor. Tek bir seçim kazanmasa da, Bahçeli 20 yıldır partisi üzerindeki kontrolü bırakmış değil.”

‘BAHÇELİ’NİN FİKİRLERİ İKTİDARDA’

Economist şöyle devam etti: “Fakat Bahçeli, Türkiye’nin girdiği yoldan memnun olabilir. Hükümet Kürt isyancılarla barış görüşmelerinden vazgeçip, Bahçeli’nin yıllardır tercih ettiği çözüm olan acımasız bir askeri harekâta girişti. Başarısız darbe girişiminin ardından Erdoğan ve bakanları Kürt siyasetçiler, sosyalistler ve basın üzerindeki artan baskıyı meşrulaştırmak için milliyetçi bir söylem benimsedi. İslamcılar ve milliyetçilerin safları sıklaştı.” Economist, Türkiyeli gazeteci Aslı Aydıntaşbaş’ın “Bahçeli muhalefette olabilir ama fikirleri iktidarda. Hayatının en mutlu günlerini yaşıyor olabilir” sözlerine de yer verdi.

‘REFERANDUM PARODİYE DÖNÜŞECEK’

Gizli oy kullanılmayan, sık sık kavgalara sahne olan oylamaları ‘içler acısı bir gösteri’ diye tanımlayan Economist, “Eğer düzenlenirse, referandumun daha da kötü bir parodiye dönüşme riski var” yorumunu yaptı. Dergi, Başbakan Binali Yıldırım’ın referandumun OHAL şartlarında gerçekleşmemesi gerektiğini söylemesine rağmen, OHAL’in üç ay daha uzatıldığına dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2017, 09:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER