Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Erbil'deki basın toplantısında İran ile Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının Kürdistan Bölgesi'ni de kapsadığını belirterek, İran'dan gelecek bir askeri harekât için gerekçe olmadığını söyledi.
"KBY İran-Irak anlaşmasına tabidir"
Rudaw'ın haberine göre, Barzani İran'ın Rojhilatlı Kürt örgütlerin varlığını gerekçe göstererek Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne yönelttiği "tehditler" konusundaki soruya "Ben askeri bir harekât için herhangi bir gerekçe olduğunu düşünmüyorum," diye yanıtladı.
Neçirvan Barzani, "Irak ile İran arasında bir güvenlik anlaşması imzalandı. Kürdistan Bölgesi Irak'ın bir parçası olarak bu anlaşmaya tâbidir. Biz topraklarımızın komşularımızdan hiçbirine yönelik tehdit olarak kullanılmasını istemiyoruz. Ne İran'a, ne Türkiye'ye ne de herhangi bir tarafa karşı. Bu çerçevede Bağdat ile eşgüdüm içinde bazı adımlar atıldı. Biz bu adımların olası bir güvenlik sorununun önünü almasını umuyoruz." dedi
Geçtiğimiz yıl, Rojhilatlı genç Kürt kadın Jîna Mahsa Emini'nin gözaltında öldürülmesi ardından İran Kürdistan bölgesinde uzun süren ve çok güçlü protestoların patlak vermesi üzerine İran, Irak'ta sürgündeki Kürt güçleri karışıklıklardan sorumlu tutarak burada konuşlu muhalif Kürt güçlerinin kamplarına hava saldırıları düzenlemişti.
Mart 2023'te İran ve Irak Kürt güçlerin sınırdan uzaklaştırılması ve silahsızlandırılması konusunda anlaşmaya varmışlar ve İran bölgenin silahtan arındırılması için 19 Eylül olarak belirlenen son tarihten başlayarak Kürt güçlere karşı harekât başlatma tehdidinde bulunmuştu.
Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani "19 Eylül tarihinin hiçbir koşul altında uzatılmayacağını ve İran'ın sorumluluklarının gereğini yerine getireceği" tehdidinde bulunmuştu. Son günlerde İranlı Kürt güçler cephesinden İslami rejimin olası askeri saldırsı karşısında uluslararası duyarlık çağrıları yükseliyordu.
Memur maaşları sorunu
Neçirvan Barzani, resmi temaslarda bulunmak üzere Erbil'e gelen Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schellenberg ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payı ve memur maaşlarına ilişkin sorusunu da yanıtladı.
Kendisi ve Başbakan Mesrur Barzani de dahil tüm ilgili tarafların Bağdat ile bire bir temas halinde olduklarını söyleyen Neçirvan Barzani KBY'nin mali hakları ile maaş meselesinin hiçbir mesele ile karıştırılmaması gerektiğini vurguladı. "Kürdistan Bölgesel Hükümeti tüm yükümlülüklerini son derece şeffaf bir şekilde yerine getirmiştir ve Bağdat'ın da aynı şekilde yaklaşmasını bekliyoruz" dedi.
Irak hükümetinin diğer çalışanlarının maaş meselesini bir an önce çözmesi gerektiğine vurgu yapan Barzani, yakın zamanda Erbil'den üst düzey bir heyetin Bağdat'ı ziyaret edeceğini söyledi.
Barzani, "Umarım bu mesele Bağdat ile karşılıklı uzlaşma temelinde çözülür" dedi.
Geçtiğimiz hafta KBY Bakanlar Kurulu Başbakan Mesrur Barzani'nin başkanlığında yaptığı, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani'nin de hazır bulunduğu toplantıda Bağdat'ın "federal bütçe yasasında belirlendiği gibi, 906 milyar dinarlık bölümü Kürdistan Bölgesi'ndeki çalışanların maaşlarına ayrılan 1 trilyon 375 milyar dinarlık aylık mali haklarının tamamını göndermesi[ni]" istemişti.
Buna karşılık Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, dün yaptığı açıklamada Irak federal bütçesinden Kürdistan Bölgesi kamu görevlilerinin maaşlarının merkezi bütçeden karşılanması gerektiğine dair yasal bir yükümlülükleri olmadığını söylemişti.
Sudani "Bütçe yasamız var. Gidin 12. Maddeyi ve Kürdistan Bölgesi'yle ilgili diğer maddeleri okuyun, maaş bordrosunun finansmanı diye bir şey yok. Sadece Kürdistan Bölgesi'nin yüzde 12,67'lik payı finanse ediliyor." demişti
Barzani: "Biz hükümetin parçasıyız"
Irak'ta kurulan yeni hükümetin tüm tarafların uzlaşması sonucu kurulduğunu hatırlatan Neçirvan Barzani ise, "Bizim bu hükümete katılmak konusunda yazılı bir anlaşmamız var. Bu hükümeti oluşturan temel taraflardan biriyiz. Bu nedenle var olan sorunları diyalog ve müzakere yolu ile çözmekten sorumluyuz." dedi.
Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin çalışanların sayısına ve maaşlarına dair tüm verileri Bağdat'a sunduğunu belirterek, bu konunun siyasi bir mesele haline getirilmesine karşı olduklarını yineledi.
Bağdat ile çözülmeyen tek meselenin maaş ve bütçe meselesi olmadığına dikkati çeken Barzani, "Çözülmesi gereken 140'ıncı Madde meselesi var. Şengal Anlaşması'nın uygulanması meselesi var. Hepsinden de önemlisi şu netleştirilmeli; Irak'ın idari sistemi federal bir sistem midir, merkezi midir. Şu anda Kürdistan Bölgesi'ne karşı uygulanan biçim federal değil. Bağdat'ın desteği ile federal sistem konusunda müşterek bir anlayışa varmak istiyoruz." dedi.