Meclis’te bu hafta: Emekli düzenlemesi Genel Kurul'a geliyor

Meclis’in gündeminde emeklilere ek zammı da içeren teklif olacak. Siyasetin ana gündemi ise yerel seçimler.

Meclis’te bu hafta: Emekli düzenlemesi Genel Kurul'a geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun gündeminde emeklilere ek zammı da içeren torba yasa olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN LİRA OLACAK

Geride bıraktığımız hafta Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen teklifin yasalaşması halinde en düşük emekli aylığı 10 bin liraya yükseltilecek, SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarında ek yüzde 5 artış gerçekleşecek.

Düzenlemenin yasalaşması sonrasında zam farkları geriye dönük olarak da maaşlara yansıtılacak.

MUHALEFETİN İTİRAZLARI YOĞUN

Emeklilere verilen zammın yetersiz olduğunu düşünen muhalefetin itirazlarının yoğun olması beklenen görüşmelerde ayrıca işverenlere verilen asgari ücret desteğinin 500 liradan 700 liraya yükseltilmesi, sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısının 600'den 450'ye indirilmesi gibi maddeler de görüşülecek.

Meclis, ayrıca siyasi partilerin grup toplantılarına da ev sahipliği yapacak.

İSVEÇ VE CAN ATALAY BELİRSİZLİĞİ

İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasına dair teklif, 25 gün önce Meclis Dışişleri Komisyonu’ndan geçti. Meclis gündeminde son sıralarda yer alan teklifin Genel Kurul’dan hızla geçirilebilmesi için iktidarın önerisi ile öne çekilmesi gerekiyor. AK Partili yetkililer geçtiğimiz hafta Meclis’in gündeminin yoğun olduğunu dile getirmiş, sırasında ele alınabileceği mesajı vermişti. Bu hafta siyasi iradenin tutumuna göre bu konuda nasıl bir gelişme yaşanacağı da siyaset gündeminin başlıkları arasında yer alacak.

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “hak ihlali” kararı Yargıtay’dan dönmüş, Yargıtay Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için kesinleşmiş kararını Meclis’e göndermişti. Meclis Başkanlığının bu konuda alacağı tutum da yeni haftanın önemli gündem başlıkları arasında yer alacak.

CHP 200’ÜN ÜZERİNDE ADAY AÇIKLAYACAK

Siyasetin yerel seçim gündemi de hafta boyunca sürecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hafta başında Kamer Genç için düzenlenen anma törenine katılmak üzere Dersim’de olacak. Çarşamba ya da perşembe günü ise CHP’de aday belirleme gündemli MYK ve Parti Meclisi toplantıları yapılacak.

Geçtiğimiz hafta PM toplantısını yapamayan CHP’nin bu hafta 200’ün üzerinde aday açıklaması bekleniyor. Son PM toplantısında geri çekilen Antalya adayının yanı sıra Muğla gibi yeni büyükşehir belediye başkan adayları ile İstanbul, Ankara ve İzmir’in bazı ilçe belediye başkanı adaylarının ilan edilmesi planlanıyor.

İYİ PARTİ’DE İSTANBUL ADAYI MESAİSİ

İYİ Parti’de ise Meral Akşener il ziyaretlerinde aday açıklamaya devam edecek. Akşener’in önümüzdeki hafta en az iki kentin daha adayını açıklaması bekleniyor.

Parti yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İstanbul adayı ile ilgili değerlendirmenin de gelecek hafta tamamlanması planlanıyor.

YENİDEN REFAH’LA İŞ BİRLİĞİ RAFA MI KALKTI?

Cumhur İttifakı kanadında aday belirleme sürecinde 81 il ve İstanbul’un ilçeleri tamamlandı. Önümüzdeki hafta çeşitli programlarla başta büyükşehirler olmak üzere ilçe belediye başkanı adaylarının tanıtımına devam edilmesi bekleniyor.

İktidar cephesinde cevap aranan sorulardan biri ise AK Parti ile Yeniden Refah Partisi arasında bir seçim uzlaşmasının sağlanıp sağlanamayacağı. Yeniden Refah Partisi yetkilileri görüşmelerin kesildiğini ama üç büyük ilde iş birliği arayışına kapılarının açık olduğu mesajını vermişti. Gelecek hafta bu konuda da bir gelişme yaşanması sürpriz olmayacak.

DEM PARTİ’NİN KARARI NE OLACAK?

Güçlü olduğu seçim çevrelerindeki ön seçim sürecini devam ettiren DEM Parti’nin batı illerine dair tutumu da siyaset gündeminin merak edilen bir başka konusu. DEM Parti’nin özellikle İstanbul’daki tutumu, İstanbul’da aday çıkarıp çıkarmayacağı gibi soruların yanıt bulması beklenirken DEM Parti ve CHP’nin iş birliği sağlayabileceği yerler konusundaki çalışmalar bu hafta da sürecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER