Botan dilekçesinde, Osmanlı İmparatorluğu’nda “Kürdistan Eyaleti” adıyla bir idari birim olduğunu, Birinci Meclis’te Kürtlerin yaşadıkları toprakların Kürdistan olarak tanınıp “Kürdistan Mebusu” şeklindeki ifadelerin tutanaklara geçtiğini hatırlattı. Antik çağdan bu yana birçok tarihi kaynaktan “Kürdistan” ifadesiyle ilgili bilgiler paylaşan Botan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Meclis’te yaptığı bir konuşmada Meclis zabıtlarında Kürdistan ifadesinin geçtiğini ifade ettiğini hatırlattı. Tarihsel ve kültürel mirasın bir parçası olan Kürdistan tanımının AK Parti, MHP ittifakı tarafından reddedildiğini savunan Botan, Baydemir’e bu ifade nedeniyle ceza kesilmesini eleştirdi, “Bu uygulama, kürsü dokunulmazlığı ve ifade hürriyeti ile örtüşmediği gibi Kürtleri ötekileştiren ve reddeden bir uygulama olarak tarihe geçmiştir” dedi.
BOTAN, ÇALIŞTAY ÖNERDİ
Geçmiş yasama dönemlerine baş harfi büyük yazılan “Kürdistan” ifadesinin 26. Yasama Dönemi’nde küçük harfle tutanaklara yazılmaya başlanmasını da eleştiren Botan, bu durumun bilimsel ve tarihsel gerçeklerle örtüşmediğini belirterek bir çalıştay önerisinde bulundu. Botan dilekçesinde şöyle dedi; “Kürt realitesinin coğrafyasına yönelik önyargıların ortadan kaldırılması ve ‘Kürdistan’ ifadesinin karşıladığı kültürel ve tarihsel varlığın bilimsel olarak ortaya çıkarılması konusunda TBMM bünyesinde görev üstlenebilecek birçok dilbilimci ve tarihçi akademisyen milletvekili mevcuttur. Dolayısıyla TBMM çatısı altında uygun bir tarihte Kürdistan konulu bir çalıştayın düzenlenmesini saygılarımla arz ederim.”
KAHRAMAN’DAN BİR CÜMLELİK YANIT
HDP Milletvekili Botan’ın çalıştay teklifine Meclis Başkanı İsmail Kahraman bir cümlelik yanıt verdi. Kahraman, “İlgili yazınıza konu olan hususa ilişkin bir çalıştay düzenlenmesi planlanmamaktadır” dedi. / DUVAR
Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2018, 17:52