Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da kararı tepki gösterenler arasında. Esad, ‘Filistin davasının, başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulana dek Araplar arasında canlı kalacağını’ söyledi. Açıklamada, “Kudüs’ün geleceğini bir devlet veya başkan değil, tarih, irade ve Filistin davasının kararlılığı belirler” dedi.
MISIR: REDDEDİYORUZ
Ortadoğu sorununun önemli aktörlerinden Mısır da karar tepki gösterdi. Mısır Dışişleri’nin açıklamasında, Mısır’ın bu kararı reddettiği belirtildi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin Abbas’la görüştüğü de açıklandı.
ÜRDÜN: YASAL OLARAK GEÇERSİZ
Ürdün’den yapılan açıklamada, ‘Trump’ın Kudüs kararının yasal olarak içi boş olduğu’ belirtildi; kararın Kudüs’ün doğusundaki İsrail işgalini pekiştirdiği tepkisi gösterildi. AB ‘Endişeliyiz’ açıklaması yaparken,
LÜBNAN: İSTİKRARI TEHLİKEYE ATIYOR
Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun’un açıklamasında, Trump’ın kararının istikrarı tehlikeye attığı vurgulandı.
‘ÖFKE CUMASI’
‘ABD cehennemin kapılarını açtı” diye tepki gösteren Hamas, cuma gününü “Öfke Cuması” ilan ederek tüm Filistinlilere “Kudüs’e destek” için toplanma çağrısında bulundu. Birçok ülkede de ABD elçilikleri ve konsoloslukları önünde gösteri yapılacak.
TUNUS’TA EYLEM ÇAĞRISI
Tunus işçi sendikası UGTT, Trump’ın açıklamasını ‘savaş ilanı’ olarak niteleyip kitlesel eylem çağrısı yaptı.
FAS MASLAHATGÜZARI DIŞİŞLERİ’NE ÇAĞIRDIKarardan büyük endişe duyduğunu açıklayan Fas, ABD’nin maslahatgüzarını Dışişleri’ne çağırdı. Fas Dışişleri’nden yapılan açıklamada, “Fas Krallığı, meşru haklarını elde edebilmeleri için Filistin halkına daimi desteğini ve tam dayanışmasını teyit eder” denildi.
MACRON: TEK TARAFLI, DESTEKLEMİYORUZ
Avrupa’dan ilk tepki ise Fransa’dan geldi. Karar karşı çıktıklarını dün de açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir’den yaptığı açıklamada, ‘Trump’ın tek taraflı kararının üzücü olduğunu, Fransa’nın desteğini almadığını’ söyledi.
MERKEL: DESTEKLEMİYORUZ
Almanya Başbakanı Angela Merkel Trum yönetiminin Kudüs’e ilişkin pozisyonunu desteklemediklerini söyledi. Merkel, kentin statüsünün iki devletli çözüm müzakerelerinde belirlenmesi gerektiğini belirtti.
İNGİLTERE: KATILMIYORUZ
İngiltere Başbakanı Theresa May’in açıklamasında, “Nihai bir anlaşma yapılmasından önce ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşıma ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına katılmıyoruz. Bunun, bölgede barışa yardımcı olmayacağına inanıyoruz” denildi.
BM’DEN UYARI
Birleşmiş Milletler’den (BM) de tepki gecikmedi. BM Genel Sekreteri Antonio Gueterres, Ortadoğu’da barış için iki devletli çözümden başka bir alternatif olmadığı uyarısı yaptı. Guterres, “İsrailli ve Filistinli liderlerin anlamlı müzakerelere dönmesi için elimden geleni yapacağım” dedi.
AB: ENDİŞELİYİZ
Avrupa Birliği Trump’ın açıklamasından ve bu gelişmenin barış ihtimali üzerindeki etkilerinden ‘ciddi endişe’ duyduklarını açıkladı.
KANADA: KUDÜS GENEL BİR ANLAŞMAYLA ÇÖZÜLÜR
Kanada Dışişleri, Kudüs’ün statüsünün sadece taraflar arasında genel bir anlaşma çerçevesinde çözüleceğini belirten bir açıklama yaptı.
MEKSİKA: TEL AVİV’DE KALMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Meksika Dışişleri, kendi elçiliklerinin Tel Aviv’de kalacağını duyurdu.
Öte yandan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence önümüzdeki günlerde Ortadoğu’yu ziyaret edecek.
(DIŞ HABERLER)