HDP milletvekillerinin durumunun da ele alınacağı Meclis Başkanlık Divanı toplantısının ilk gündem maddesi Dolmabahçe Sarayı’nın çocuk ziyaretçilere de açılmasıydı. Söz alan Meclis İdare Amiri HDP’li Sırrı Süreyya Önder, diğer gündem maddesine geçilmesini geciktirmek için ziyaretçi yönetmeliğini okumaya başladı. Yaklaşık yarım saat yönetmelik okuyan Önder’e Meclis Başkanı İsmail Kahraman “yeterlilik önergesi” ile müdahale etti. Ardından çoğunluk oylarıyla konuşmalar 10’ar dakika ile sınırlandırıldı.
RAPOR KABUL GÖRMEDİ
Edinilen bilgiye göre, yurt dışında bulunan Faysal Sarıyıldız’ın ‘seyahat engeli’ içeren Almanya’dan aldığı sağlık raporu Türkiye’deki hakem hastanede kabul görmedi. HDP bu raporun bir de fakülte hastanesine gönderilmesini istedi. Ancak bu talep de reddedildi. Bunun üzerine Sarıyıldız’ın raporunun bir de Genel Kurul’a sunulmasına karar verildi. Burada da reddedilirse tekrar Başkanlık Divanı’na oradan ise Karma Komisyon’a gönderilecek.
Partisinin çalışmaları kapsamında yurt dışında olduğu gerekçesiyle izin talebinde bulunan Tuğba Hezer’in isteği de onaylanmadı. Hezer’in dosyasının AK Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla direkt Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerince oluşturulan Karma Komisyon’a gönderilmesine karar verildi.
Karma Komisyonun kararı Genel Kurul’a sunulacak. Genel Kurul salt çoğunlukla iki milletvekili hakkında milletvekilliğinin düşürülmesi kararı verebilecek.
MECLİS TARİHİNDE İLK OLACAK
Meclis Başkanlık Divanı kayıtlarına göre 1975, 1985, 2003 ve 2016 tarihlerinde benzer devamsızlık konuları ele alındı, milletvekillerinin birçok mazereti kabul edilmedi. Ancak bu kararların hiçbirinde milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili bir süreç işletilmedi. HDP’li Sarıyıldız ve Hezer hakkındaki süreç tamamlanırsa “devamsızlık” gerekçesiyle atılan ilk milletvekilleri olacaklar.
Daha önce de HDP’li Figen Yüksekdağ ve Nursel Aydoğan’ın milletvekillikleri haklarında verilmiş kesinleşmiş cezalar nedeniyle düşürülmüştü. / Duvar
Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2017, 12:07