Iraklı Kürtler hükümet için üç şart koştu

Irak'ta hükümet kurma çalışmalarında kilit bir konumda bulunan Iraklı Kürtler, Bağdat'tan kendilerini iknaya gelen bir dizi siyasetçiye anayasanın uygulanmasını şart koştu. Kürt partileri bu çerçevede Kerkük, petrol, bütçe ve peşmerge konusundaki sorunların anayasa uyarınca çözülmesini istiyor.

Iraklı Kürtler hükümet için üç şart koştu
Irak’ta 12 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerin ardından koalisyon görüşmeleri hız kazanırken, Kürtler hükümet kurma çalışmalarında bir kez daha kilit unsur haline geldi. Iraklı siyasi partiler Kürtleri kendi taraflarında yer alması için ikna etmeye çalışıyor. Kürtler ise yeni hükümette yer almak için bazı şartlar öne sürdü.


Rûdaw’ın haberine göre Iraklı Kürtler, yeni Irak hükümetine katılmak için şu şartları öne sürdü:

  • Kerkük ve diğer tartışmalı Kürdistani bölgelerin statüsünün referandumla belirlenmesini öngören Anayasa’nın 140’ıncı maddesinin hayata geçirilmesi,
  • Bütçe ve petrol konularının çözüme kavuşturulması,
  • Peşmerge konusundaki taleplerinin yerine getirilmesi.

Rûdaw’a konuşan Fetih Koalisyonu Üyesi Felah Hasan, “Bana göre Kürtlerin şartları zor. Kürt kardeşlerimizin 140. Madde, Kerkük, petrol ve peşmerge konularındaki talepleri ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. Hasan, taleplerin bir kısmının Anayasa’ya göre diğerlerinin ise anlaşmayla çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

ABADİ, SADR, MALİKİ VE AMİRİ İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR

Bir taraftan Başbakan Haydar Abadi ile seçimleri kazanan Sairun koalisyonun lideri Mukteda Sadr, diğer taraftan da eski başbakanlardan Nuri Maliki ile Hadi Amiri’nin Kürt partilerini koalisyonlarına katmak için çaba gösterdiği belirtiliyor. Sairun, Nasır, Hikme, Vataniye ve Irak Güçler Birliği Koalisyonu temsilcilerinin önümüzdeki günlerde Kürdistan’ı ziyaret ederek Kürt partileriyle görüşmesi bekleniyor. Nasır Koalisyonu Üyesi Faysal İsavi ise “Kürtlerin bütün talepleri yasaldır. Ancak daha önemli olan talepleri karşılayacak bir mekanizmanın kurulmasıdır” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin önde gelen iki siyasi gücü olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), yeni merkezi hükümetin kurulması çalışmalarına ortak katılma kararı almıştı. Kürtler 2003’ten bu yana kurulan İbrahim Caferi, Nuri Maliki ve Haydar Abadi hükümetlerine de anayasanın uygulanması koşuluyla katıldı. Ancak merkezi hükümetlerin bu anlaşmaya uymaması nedeniyle taraflar arasında kriz eksik olmadı. (Kaynak: Rûdaw)

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2018, 22:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER