İpekyolu Belediyesi’ne 11 Eylül 2016 tarihinde atanan kayyım, belediyeyi kasada 20 milyon ile alırken, 31 Mart’ta belediyeyi HDP’ye 60 milyon borç ile bıraktı.
İlçede özellikle Kürtçe sokak isimlerinin kaldırılarak ‘Meçhul Asker’, ‘Şeyh Şamil Sokak’, ‘Cezaevi Sokak’, ‘Emniyet Sokak’ olarak değiştirilmesi ve Kürtçe park isimlerinin kaldırılması büyük tepkilere neden olmuştu. İpekyolu Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Cemil Öztürk, atandıktan sonra belediyede 400 emekçinin işine de son verdi.
312 bin nüfusu ile aralarında Erciş, Özalp, Saray, Başkale ve Gevaş’ın toplamını aşan nüfusuyla Van’ın en büyük ve merkez ilçesi olan İpekyolu’nun HDP’li Belediye Eş Başkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan, halkın rahat nefes alabileceği yeşil alanların olduğu, kadınların, çocukların ve engellilerin rahatlıkla gezebildiği, seyyar satıcı ve kaldırım işgalinden arınmış bir İpekyolu için çalışmalarını yürütüyor.
Van’a gelen turistlerin zamanlarının büyük bir çoğunluğunu İpekyolu ilçesinde geçirdiğine dikkat çeken Kurt ve Yacan, ilçeyi aynı zamanda turistik bir yer haline getirmek için de çeşitli projeler hazırladı. Bu projelerden biri de Erek Dağı eteklerine yapılacak olan “Seyir Tepesi” ile isteyenler Van manzarasına farklı bir açıdan bakabilecek.
Kayyımdan nasıl bir belediye devraldınız?
Şehzade Kurt: Kayyımdan yaklaşık 60 milyon TL civarında bir borçla belediyeyi devraldık ve aynı zamanda tarihi ve kültürel mirası yok edilmiş, beton yığınına çevrilmiş ve insanların adeta sokağa çıkamadığı bir ilçe devraldık. Bizim önceki belediye döneminde hazırlanan ve hayata geçirilme aşamasında olan projelerimiz rafa kaldırılmış ve aynı zamanda çalışmaları süren hizmetlerimiz de durduruldu. Kayyımlar bizim belediyeye ait tüm izleri silmek adına neredeyse ilçe halkının geleceği ile oynamış. İpekyolu ilçemizde ciddi tahribatlar yaratılmış ve insanlarımızın zihinlerinde travma yaratmış birçok baskıcı yöntem hayata geçirilmiş. Kayyım neredeyse polisle birlikte ilçeyi bir güvenlik alanına dönüştürmüş ve özellikle kadın düşmanı bir politika hayata geçirilmişti. 31 Mart’ta göreve geldikten sonra yürüttüğümüz çalışmalarda bunları tespit ettik. Kayyım belediye meclisi olmadan tek başına kararlar almıştır. Şimdi tüm bunların aksine şeffaf ve halkla birlikte bir belediyecilik anlayışıyla yeni bir yaşamı inşa etmeye çalışıyoruz. Halkımız çalışmalarımız konusunda bize her türlü desteği sunuyor, halkımızın bu tutumu bizim için çok önemli bir şans ve umuyorum ki hep birlikte başaracağız.
Kadın politikalarınız hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Şehzade Kurt: Kadınlara dönük yapılan her türlü şiddet araştırılacak ve en kısa zamanda belediyenin tüm imkânları seferber edilip bir şiddet haritası çıkardık. Alo Şiddet hattı etkinleştirilecek, kentin her yerine kademeli şekilde yapılacak olan İlk Adım İstasyonları kurulması için çalışmalarımız sürüyor. Şiddetin uygulanma şekline bakılmaksızın, sosyal, psikolojik, ekonomik vb. şiddetin hukuki desteklerin zamanında, etkin ve çözüm odaklı bir yaklaşımla esas alınacağı Kadın Yaşam Merkezi inşa içinde çalışmalarımız devam ediyor. Ev içinde ve kamusal alanda her türlü bedensel ve psikolojik şiddete maruz kalan kadınların çocuklarıyla birlikte destek verilip, geçici korunmanın sağlanacağı kadın sığınma evi açacağız.
Emzirme Odalarını tüm parklarda yapmayı planlıyoruz. Şu an Şengal ve belediyenin yanında bulunan parkta emzirme odalarımız var. Aynı şekilde Kadın Yaşam merkezi ile kadınların kendi ekonomik özgürlüklerini eline almaları için birçok kadına kurs veriyoruz, el sanatları konusunda eğitimler veriyoruz. İpekyolu ilçemizde, Kadın El Emeği pazarımız vardı ve kayyım tarafından kaldırıldı. Bunu yeniden açıp kadınlarımızın hizmetine sunacağız. Ayrıca kadınlara ilişkin bir projemiz daha var ve yakın zamanda bunu da kamuoyuyla paylaşacağız.
Seyyar satıcılar ve kaldırım işgaline karşı çözüm planınız nedir?
Azim Yacan: İpekyolu ilçemiz günlük sirkülasyonla 600 bin insanımızın yaşadığı bir yer. Ayrıca Van’ın merkezi olan ilçemizde sosyal ve ticari yaşamın daha düzenli bir biçimde akışı için de çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Elbette bu kentin esnafı da seyyar satıcısı da bizim halkımız ve hiçbiri arasında ayrım gözetmeksizin günlük hayatı daha da kolaylaştıracak projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Ancak ticari hayatın dışında ayrıca bu ilçede yaşayan kadınlar, engelliler ve çocuklarda var. Onların bu kentin cadde ve sokaklarında rahat bir biçimde yaşamasını sağlamak zorundayız. Seyyar satıcılar da bizim halkımız ve onlar içinde semt pazarlarımız var. Semt pazarı komisyonumuzu yeniden yapılandırdık ve bu alanda ticaret yapmak isteyen herkes semt pazarı komisyonumuza başvurabilir. Ancak devlete yüksek oranda vergi veren, kira, elektrik ve su gideriyle boğuşan esnafımızı da mağdur edemeyiz. Sadece son bir ayda 20 zabıta personelimiz seyyar satıcılar tarafından bıçaklandı. Bu kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Kendileri ile sürekli olarak görüşüyoruz ve semt pazarları ile bu sorunu çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Aksi durumda kentin işlek caddelerinde seyyar satıcılara izin vermeyeceğimizi buradan bir kez daha belirtiyorum. Bu vatandaşlara çağırımız belediyemiz semt pazarı komisyonuna başvuru yapmalarıdır.
Seyir Tepesi projesi hangi aşamada şu an?
Azim Yacan: Şu an proje aşamasındadır. Yer tespiti için çalışmalar başlattık. Arkadaşlarımız proje üzerinde çalışmalarını yürütüyor. Bu çalışma uzun vadeli bir süreç gerektiriyor. Kayyımın bize bıraktığı bütçe açığı nedeniyle bu projeyi kısa sürede tamamlamamız mümkün görünmüyor. Ancak orta vadede bu projemizi hayata geçirip halkımızın hizmetine sunacağız. (DUVAR)