HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Demirtaş kimdir?

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, en genç cumhurbaşkanı adayı oldu.

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Demirtaş kimdir?

 HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, en genç cumhurbaşkanı adayı oldu. 41 yaşındaki Demirtaş, BDP ve HDP eş başkanlıklarıyla son yıllarda siyasetin önemli isimlerinden biri oldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 10 Nisan 1973′te Elazığ’ın Palu ilçesinde doğdu.

Evli ve 2 çocuk babası olan Demirtaş, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu ve bir süre serbest avukatlık yaptı.

Demirtaş, 2006 yılında İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde başkanlık görevini yürüttü.

Eylül 2010 tarihinde, 2006 yılında yaptığı bir konuşmasında PKK lideri Abdullah Öcalan hakkında “Kürt sorununun çözümünde rolü değerlendirilmeli” dediği için “örgüt propagandası yapmak” suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ancak ceza ertelenerek, 5 yıl boyunca denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulması kararlaştırıldı.

Demokratik Toplum Partisi (DTP)’nin kapatılmasından sonra kurulan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)’nin 1 Şubat 2010 tarihinde yapılan olağanüstü kongresinde Gültan Kışanak ile birlikte başkan olarak seçildi.

Selahattin Demirtaş, iki dönem BDP’nin desteklediği bağımsız aday olarak seçime girdi, ilk dönem Diyarbakır’dan milletvekili seçilen Demirtaş, son seçimlerde Hakkari’den milletvekili seçildi.

Geçtiğimiz hafta yapılan HDP kongresinde de eş genel başkan seçilen Demirtaş, 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’nin cumhurbaşkanı adayı. / İMC

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2014, 13:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER