HDP, Gülen talebine imza atmamasının gerekçesini açıkladı

HDP, bir açıklama yayınlayarak AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti'nin Gülen'in iadesi için yayınlanan ortak metinde neden yer almadıklarını ifade etti. Açıklamada, "İktidara geldiği 2002’den 2014 sonuna kadar Cemaate her türlü desteği sunan, bu desteği defalarca en üst düzeydeki temsilcileri tarafından dile getiren AKP iktidarının, bu yapının büyümesindeki sorumluluğunu kabul etmesi ve bu kapsamda adaletin tecellisini sağlaması gerekmektedir," ifadeleri kullanıldı.

HDP, Gülen talebine imza atmamasının gerekçesini açıkladı
AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti ortak bir açıklamayla Fetullah Gülen’in Türkiye’ye en yakın zamanda iadesi için gerekli adımların atılması konusunda ABD’ye çağrıda bulunmuştu. Meclisteki partilerden HDP ise bu açıklamaya dahil olmadı.


HDP’den konuyla ilgili bir açıklama yayınlanarak “Bu açıklamaya imza atmamamızın nedenlerini kısaca belirtmek istiyoruz,” denildi.

HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Saruhan Uluç’un imzasıyla yayınlanan ve “Elbette bir darbe girişiminde bulunmuş ve bunu yönetmiş olanların evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde yargılanmaları ve bu nedenle iade edilmeleri gerektiği tartışılmaz bir doğrudur. Ancak FETÖ/Paralel Yapı ile mücadele, Fethullah Gülen ve diğer mensupların iadesine sıkıştırılamayacak kadar önemli bir sorundur. Çünkü bu yapı bilindiği gibi devletin birçok kurumunda ve siyaset alanında ayaklarını ve uzantılarını oluşturmuştur,” diye başlayan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İktidara geldiği 2002’den 2014 sonuna kadar Cemaate her türlü desteği sunan, bu desteği defalarca en üst düzeydeki temsilcileri tarafından dile getiren AKP iktidarının, bu yapının büyümesindeki sorumluluğunu kabul etmesi ve bu kapsamda adaletin tecellisini sağlaması gerekmektedir.

Parti olarak siyasi ayak ve uzantılarının açığa çıkarılması için 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana TBMM’de defalarca girişimde bulunduk. Bu yapının tüm boyutları ile araştırılması ve özellikle siyasi ayağının ortaya çıkarılması için 5 adet Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesi verdik. Verdiğimiz tüm önergeler AKP-MHP ittifakına mensup milletvekilleri tarafından ret edildi. Diğer muhalefet partilerinin aynı yöndeki önergeleri de AKP-MHP ittifakının tutumu nedeniyle akamete uğratıldı.

TBMM’yi bu konuda irade oluşturmaya ve tutum almaya çağıran toplamda 10 adet Meclis araştırması açılmasına dair önerge Meclis belgeleri arasındadır ve güncelliğini korumaktadır. Ne yazık ki, AKP-MHP ittifakının tutumu nedeniyle TBMM iradesi engellenmiştir. Bugüne kadar, söz konusu tutuma ilişkin AKP-MHP ittifakı tarafından doyurucu tek bir açıklama bile yapılmamıştır.

Bu kapsamda parti olarak; FETÖ’nün, başta siyasi ayak olmak üzere karanlıkta kalmış bağlantılarının ortaya çıkarılması için TBMM’de ortak bir araştırma komisyonu kurulmasını tekrar öneriyoruz. AKP-MHP ittifakı bu yapı ile mücadelede tutarlı olmak istiyorsa, bu çağrımıza kulak vermelidir.

Konuyu iadelere sıkıştırmak, AKP-MHP ittifakının siyasi ayağı ortaya çıkarma konusunda üzerine düşen sorumlulukları gözlerden kaçırma amacından başka bir şey değildir. Meclis açıkken verilen tüm önergeleri ret edip, Meclis kapalıyken bu konuda açıklama yapmak siyasi tutarlılık olmadığı gibi, siyasi ayağın ortaya çıkarılması gerekliliğini de örtbas etmekten başka bir anlam taşımamaktadır.”  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2019, 14:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER