Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa Francis Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Papa Francis ile farklı düşündüğümüz konu, hemen hemen hiç yok. Dünyadaki bu olaylara bakışta aynı şeyleri paylaşıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:
“Yaptığımız görüşmede farklı düşündüğümüz konu, hemen hemen hiç yok. Dünyadaki bu olaylara bakışta aynı şeyleri paylaşıyoruz. Terörle mücadeleki bakışımız aynı, dünyada özellikle şiddete yönelik bakışımız aynı, paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı.
“Saygıdeğer misafirimizin Türkiye’ye yaptığı bu ziyareti hakikaten çok önemsiyorum. Bölgemizde ve dünyada barış ümitlerini çoğaltacak çok önemli, çok hayati adım olduğuna inanıyorum.
“Bugün Türkiye’den verilecek mesajlar sadece Türkiye’ye, sadece Vatikan’a değil inanıyorum ki tüm İslam coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak ve oralarda da barış umudunu artıracak şekilde inşallah yankı bulacaktır. Bugün Ankara’da vücut bulan bu fotoğraf hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır.
“Kudüs’te Müslümanların en kutsal mekanlarından biri olan, Mescid-i Aksa’yı hedef alan ihlal ve saldırıları mütemadiyen görmezden geliniyor. Orada farklı dini cemaatlerin kutsallarına ve özgürlüklerine yönelik de kısıtlamalar da yapılıyor uluslararası camia buna da duyarsız kalıyor.
“Türkiye’de 30 yıldır 50 bine yakın insanın ölümüne neden olan PKK dünyadan gereken tepkiyi almıyor.
“Batı dünyasında Müslümanların terörle özdeşleştirildiğini üzüntüyle müşahede ediyoruz. Yine Müslüman dünyasında Hıristiyanlara şiddetle yaklaşan algıları esefle müşahede ediyoruz.
“Şunu özellikle ifade etmek isterim ki IŞİD gibi, El Kaide gibi, Boko Haram gibi örgütler uzun yıllar süren yanlış politikaların sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrıştırılan, uzak tutulan, yalnız bırakılan insanlar bu örgütlerin açık hedefi haline getirilmişti.
“Medeniyetler ittifakı projesi önemli”
“Medeniyetler İttifakı projesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu girişimin yaşatılması ve daha işler hale getirilmesi umut verici olacaktır. Türkiye, birlikte yaşama kültürüne eşsiz katkılar sağlayacak birikime sahiptir.
“Türkiye özgürce kültürünü ve inancını yaşatabilmiştir. Ülkemiz sınırları içindeki azınlıklara yönelik tarihi nitelikte adımlar attık. Türkiye, birlikte yaşama kültürünü güçlü bir şekilde desteklerken, dünyaya da bunun mesajını samimi biçimde veriyor.
“Türkiye’nin birlikte yaşamak adına verdiği mesajların tüm dünya tarafından dikkate edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin tavsiyeleri gündelik siyaset içinde görmezden gelinmesin.”
Papa: Diyaloğa ihtiyacımız var
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından konuşan Papa “Bizim diyaloğa ihtiyacımız var” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Çünkü birçok ortak unsurumuz ve değerimiz var. Aynı zamanda bu diyalog hikmetli bir ruh ve sükûnete değer vermekte ve ondan ders çıkarmaktadır.
“Sağlam bir barış uğruna çabalamak gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için Müslüman, Yahudi ve Hristiyan vatandaşlar yasalar çerçevesinde aynı haklara sahip olmalı ve aynı ödevleri yerine getirmelilerdir.
“Böylelikle her seferinde yanlış anlamalardan uzak kalacaklardır. Dostluk böylece yeşerecektir.” / İMC
Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2014, 21:05