Maraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerin onuncu gününde arama-kurtarma çalışmaları sürerken, uluslararası yardımlar da Türkiye'ye ulaşmaya devam ediyor.
"Şu ana kadar yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 100, şu anda sahadaki arama kurtarma ekibi bakımından ülke sayısı 76, personel 7 bin 606, ekip göndermesi beklenen 2 ülke daha var. Yani aşağı yukarı 712 civarında ilave personel de yurt dışından gelecek” bilgisini paylaştı.
Deprem bölgelerine yardım gönderen ülkelerden bazıları şöyle:
ABD
ABD’de Başkan Joe Biden yönetiminin depremin hemen ardından duyurduğu 86 milyon dolarlık yardım paketinin yanı sıra özel şirketler ve sivil toplum örgütleri depremzedeler için 50 milyon dolarlık yardım yaptı. ABD ayrıca 161 arama kurtarma uzmanıyla deprem bölgesindeki çalışmalara katılıyor. ABD askeri helikopterleri, yardım ekiplerini İncirlik'ten depremin etkilediği şehirlere taşıyor.
KANADA
Kanada hükümetinin başlattığı ‘1 dolara 1 dolar' kampanyasında ise en az 20 milyon Kanada dolarının toplanması bekleniyor. Türkiye'nin Toronto, Montreal ve Vancouver temsilciliklerinde getirilen yardımlar tasnif edilip paketlenirken, deprem bölgesinde çalışmalarını tamamlayan arama-kurtarma ekibi Kanada'ya döndü.
21 Avrupa Birliği (AB) üyesi devlet ve AB Sivil Savunma Mekanizması'na üye üç devlet 1651 kişi ve 106 arama kurtarma köpeğinden oluşan 38 acil müdahale ekibi sağladı.
Mekanizmanın üyesi olmayan İsviçre ekibi de depremin olduğu 6 Şubat günü Adana’ya vardı; ekip, bir gün sonra depremlerden en çok etkilenen Hatay’a vardı.
YUNANİSTAN
21 itfaiyeci, iki arama-kurtarma köpeği ve bir özel üretim araçtan oluşan ilk Yunanistan ekibi, 7 Şubat’ta Hatay’da çalışmalara başladı. 15 itfaiyeci, bir arama-kurtarma köpeği, üç kurtarma personeli ve bir mühendisten oluşan ikinci bir ekip de bir gün sonra Adana’ya vardı.
ERMENİSTAN
11 Şubat'ta 30 yılı aşkın süredir kapalı olan Türkiye-Ermenistan sınırı da Adıyaman'a insani yardım götüren tırlar için açıldı. 28 kişilik arama kurtarma ekibi ve teknik ekipmana ilaveten, Ermenistan halkının 5 tır dolusu 100 tonluk gıda, ilaç, su içeren acil yardım paketi, Alican Sınır Kapısı üzerinden geçerek Adıyaman'a gönderildi.
İSRAİL
İsrail, 'Zeytin Dalları' adını verdiği bir operasyonla, deprem bölgesine yardım için 150 kişilik bir ekip gönderdi. İsrail ordusu IDF, İsrail Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının ortak operasyonu olarak açıklanan ekip, 7 Şubat'ta Adana'ya vardı. Öte yandan, İsrailli acil yardım gönüllülerinden oluşan "United Hatzalah" adlı bağımsız yardım kuruluşu, 'güvenlik tehdidi' nedeniyle çalışmalarını sonlandırarak ülkeden ayrıldı.
UKRAYNA
Savaşın devam ettiği Ukrayna da 77 kişiden oluşan bir ekibi, 10 arama-kurtarma köpeğini ve 16 arama kurtarma aracını Türkiye'ye gönderdi.
8 Şubat’ta Azerbaycan'dan ikinci kafileye mensup 227, Macaristan'dan 7'nci kafiledeki 7 personel ve 3 dedektör köpek, Meksika'dan 6 ve İngiltere'den 9 kişiden oluşan arama kurtarma ekipleri depremden hasar gören illere gitmek için Adana Havalimanı'na gelmişti. Meksika'dan gelen ekibin eğitimli arama kurtarma köpeği Proteo, çalışmalar sırasında hayatını kaybetti.
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ
Depremzedelere acil yardım malzemesi ulaştırmak için Dubai'den İstanbul'a hava köprüsü kuran Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Türkiye'ye 32 uçak gönderdi. Devlet Başkanı Al Nahyan, deprem nedeniyle Türkiye'ye 50 milyon dolar (Yaklaşık 942 milyon TL) nakdi yardım yapılacağını duyurdu. BAE Kızılayı, 11 Şubat'ta yardım kampanyası başlattı. Ülke 13 Şubat'ta Antep’te 54 yatak kapasiteli sahra hastanesi kurduğunu duyurdu.
JAPONYA
Japonya’dan arama-kurtarma ekipleri ve sağlık ekipleri Türkiye’ye geldi. Japonya hükümeti de insani yardım uçaklarına kalkış emri verdi. 15 ton ilaç, tıbbi ürün, çadır, battaniye ve uyku tulumları taşıyan askeri kargo uçağı, İncirlik Üssü'ne indi.
GÜNEY AFRİKA
Güney Afrikalılar, Johannesburg, Cape Town, Durban ve Pretorya kentlerinde belirlenen merkezlerine çadır, ısıtıcı, jeneratör, uyku tulumu, battaniye ve kışlık giysi gibi ürünler ile yardım yaptı. Her gün Güney Afrika'dan kalkış yapan bir uçak yardımları Türkiye'ye taşırken, bugüne kadar 650 çadır, 1150 uyku tulumu, 100 jenaratör depremzedelere ulaştırıldı.
TAYVAN
130 uzmanın yer aldığı Tayvan arama-kurtarma ekibi, görevlerini tamamlayıp ülkelerine dönerken, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve yardımcısı bir maaşını depremzedelere bağışladı. Ülke ayrıca depremzedelere 2 milyon dolar gönderdi. Tayvan'dan Türkiye'ye gelen bir kargo uçağı da 10 bin battaniye, 600 çadır ve beş sahra hastanesi çadırı getirdi.
RUSYA
Rusya, depremzedeler için sahra hastanesi kurdu ve sahada 150'den fazla arama-kurtarma ekibiyle çalışmaya başladı.
FİLİSTİN
Türkiye ve Suriye'ye arama kurtarma ekipleri sevk eden Filistin'de 'Yardımlarına koşun' sloganıyla başlatılan kampanyada yaklaşık 1,5 milyon dolar toplandı. Söz konusu miktarla depremzedelere 20 bin uyku tulumu gönderilmesi planlanıyor.
SUUDİ ARABİSTAN
Depremlerin ardından 104 tonluk üçüncü yardım uçağını Adana Havalimanı’na gönderen Suudi Arabistan bugün Türkiye'ye 90 ton yardım taşıyan bir uçak daha gönderdi. Yürütülen kampanyalarda toplanan yardımlar şu ana kadar 350 milyon Suudi Arabistan riyalini (1 milyar 760 milyon lira) aştı.
KUVEYT
Kuveyt’teki yardımlar 100 milyon dolara yaklaştı. Devlet televizyonunda 12 saat boyunca yapılan yardım yayınına 130 bin insan katıldı ve 70 milyon dolar toplandı. Hükümet de Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere 30 milyon dolar gönderdi.
KATAR
Katar, depremlerin hemen ardından Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderdi ve ülkeden insani yardım taşıyan uçaklar geldi. Dünya Kupası'nda kullanılan 10 bin konteyner evi deprem bölgesine sevk etmeye başlayan Katar’da toplanan yardım 50 milyon dolara yaklaştı. Katar, deprem bölgesinin yeniden inşası ve acil müdahale gibi projeler için 11 milyon dolarlık fon ayırdı. Deprem bölgesine üç sahra hastanesi kuran Katar, 120 uzmanla enkazlardaki arama-kurtarma çalışmalarına katıldı.