Demirtaş'tan mahkemeye 'sağlık' mazereti

Demirtaş ile Önder, Newroz konuşmaları nedeniyle açılan davanın bugünkü duruşmasına katılmadı. Demirtaş, mahkemeye sağlık mazereti gönderdi. Demirtaş'ın mazeretini kabul eden mahkeme, savunma için son kez süre verilmesine karar verdi.

Demirtaş'tan mahkemeye 'sağlık' mazereti
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in İstanbu Zeytinburnu’nda 2013 yılında yapılan Newroz kutlamasında yaptıkları konuşma nedeniyle açılan davanın görülmesine devam edildi. Demirtaş, mahkemeye ‘sağlık mazereti’ göndererek duruşmaya katılamayacağını belirti. Mahkeme Demirtaş’ın mazeretini kabul savunma için ‘son kez’ süre verdi.


DURUŞMA SİLİVRİ’DE YAPILDI

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen dava, duruşma salonuna dönüştürülen Silivri’deki Alibey Spor Salonu’nda yapıldı. Başka bir dava kapsamında tutukluluk kararı verildiği için Edirne Cezaevi’nde bulunan, bu davada ise tutuksuz Selahattin Demirtaş duruşmaya katılmadı. Demirtaş’la birlikte yargılanan Sırrı Süreyya Önder de duruşmaya gelmedi. İki ismi avukatları temsil etti.

Duruşmada, İsveç Konsolosluğu’ndan Anna Karslted, İngiltere Barosu’ndan avukat Ali Has, İsveç Sosyal Demokrat Partisi’nden Milletvekili Yılmaz Kerimo, Demokrasi Yoluyla Barış İçin Dul Kadınlar Kurucusu Margaret Owen (Widows For Peace Through Democracy) da duruşmaya izleyici olarak katıldı.

ÖNDER TBMM’DEKİ GÖREVİ NEDENİYLE GELEMEDİĞİNİ BİLDİRDİ

Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, Selahattin Demirtaş’ın sağlık sorunları nedeniyle, Sırrı Süreyya Önder’in ise TBMM Genel Kurulu’nda Nöbetçi İdare Amiri olması nedeniyle duruşmaya gelemeyeceklerine ilişkin mazeret bildirdiklerini tutanağa geçirdi.

Daha sonra söz alan Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, önceki celse mahkeme heyeti hakkında reddi hakim talebinde bulunduklarını ancak heyetin buna rağmen ara karar oluşturduğunu belirterek, bu durumu eleştirdi. Demir, “Bu nedenle esasa ilişkin savunma yapmayacağız ve usule ilişkin taleplerimizi bildireceğiz. Öncelikle iddianameye konu konuşmanın, tam çözümünün yaptırılmasında ısrar ediyoruz. Müvekkillerimiz bu konuşmayı yapmadıklarını söylemektedir. Bu gerekçeyle CD çözümünün yaptırılmasını talep ediyoruz. Siz bizi yargılamayı uzatmakla itham ediyorsunuz, ancak bu çözümü yapmayarak yargılamayı uzatan sizsiniz.”

‘POLİSLERİN ÇOĞU FETÖ SUÇLAMASIYLA TUTUKLU’

Avukat Arzu Kayaoğlu da mahkemenin, müvekkilinin son savunmasını yapmasına ilişkin ara karardan dönülmesini ve Selahattin Demirtaş’ın “propaganda yapmak” suçundan birçok davasının Ankara’daki 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirildiğini ifade ederek bu davanın da oradaki davayla birleştirilmesini talep etti. Avukat Kayaoğlu, söz konusu konuşmanın CD dökümünün ise Anayasa hukukçuları tarafından oluşturulacak bilirkişiler tarafından incelenmesi gerektiğini belirterek çözümleri yapan polislerin kötü niyetli olduklarını düşündüklerini vurguladı. Avukat Kayaoğlu, 2013’te görevli çoğu polisin, FETÖ suçlamasıyla tutuklu olduğunu, bu nedenle çözümü yapan polislerin de akıbetinin araştırılması gerektiğini ileri sürdü. Sanıkların diğer avukatları da sanık Sırrı Süreyya Önder’in esas hakkındaki savunmasını yapmadığını belirterek usule ilişkin itirazlarının kabulünü talep etti.

ÖNDER’İN TALEBİNE RET

Mütalaası sorulan Savcı Hakan Özer, CD çözümlerinin yaptırılması talebinin kabulünü ancak diğer taleplerin reddini talep etti. Mahkeme heyeti, Demirtaş ve Önder’in mazeretlerini kabul etti. Heyet, Selahattin Demirtaş’a son savunmasını yapmak üzere son kez süre verildiğini belirterek bir dahaki celse hazır bulundurulması için müzekkere yazılmasına karar verdi.

Sırrı Süreyya Önder’in esas hakkındaki savunmasını ilk celsede yaptığını belirterek savunma yapması için süre verilmesi talebini reddeden heyet, diğer talepleri de reddetti. Duruşma, 30 Nisan’a bırakıldı. (İSTANBUL/DHA)

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2018, 13:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER