Demirtaş: Barajı geçemezsek hükümet düşünsün

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş barajı geçememesi durumunda parlamentonun meşruiyetinin tartışmalı olacağını söyledi.

Demirtaş: Barajı geçemezsek hükümet düşünsün

 HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş barajı geçememesi durumunda parlamentonun meşruiyetinin tartışmalı olacağını söyledi. Demirtaş, Cizre’de yaşananlara ilişkin . Ortada Kürtler arası bir çatışma yok. Hüda-Par bu tuzağa düşmesin. İki tarafın içerisine de sızmalar var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin (MYK) toplantısı öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Demirtaş, HDP’nin barajın altında kalması halinde çözüm sürecini etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili soruya, “Seçim sonrası ortaya çıkacak durumu görmek lazım. Şimdiden peşinen şöyle olur, böyle olur demek yanlış olur. Fakat parlamentoda eğer temsiliyet adil olmazsa parlamentonun meşruiyeti tartışılır, HDP’nin varlığı tartışılmaz. AKP’nin tek başına gaspla irade hırsızlığıyla elde edeceği milletvekilleri tartışılır. Tartışılacak olan süreç olmaz, HDP olmaz. O haliyle hükümet nasıl süreci yürütür, bunun cevabını onların vermesi lazım. Bunun cevabının bizden istenmemesi lazım. Gayri meşru bir oluşumla bir hükümetle nasıl süreci yürütecekler kendilerine bu soruyu sormak lazım.” şeklinde cevap verdi.

“Öcalan’ın böyle bir talebi yok”

Demirtaş, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılıp bırakılmayacağına ilişkin ”Kendisinin böyle bir talebi yok. Bir soru sorulmuştu ben de açıkça belirttim. Şunu söylüyor, ‘Kapıyı açsalar buyurun çık buradan deseler çıkmam, benim buraya konulma nedenim neyse onun ortadan kalkmış olması lazım, benim çıkmam için. Ben siyasi nedenlerle buraya konuldum, siyasi davası olan bir insanım, şimdi bunula ilgili hiçbir adım atılmadan, çözülmeden Öcalan’a özgürlük, Apo’ya af çıkacak şeklindeki söylentilerden ben rahatsız oluyorum. Çünkü ben böyle bir beklenti içerisinde değilim’ diyor kendisi. Dışarıda bu tartışmalar yürütülüyor ama bu kendisinin beklentisi veya talebi değil.” dedi. Ardından “Çözüm sürecinin nihayete ermesi mi gerekiyor böyle mi anlamamız lazım” sorusuna Demirtaş şöyle, ”Elbette ki kendisinin ifade etmeye çalıştığı ‘eğer Türkiye bir gün normalleşirse benim buraya konulma gerekçem ortadan kalkarsa herhalde devlet beni burada tutmak için bu kadar para harcamaz’ diyor. O süreç yaşanırsa hep birlikte göreceğiz.” şeklinde konuştu.

“Birileri Cizre’de durumun normale dönmesinden rahatsız”

Cizre’de yaşanan gerilime ilişkin de konuşan Demirtaş, “Cizre’de aylardır belli bir gerilim var. Bizler de HDP olarak oradaki sıkıntıların çözülmesi için girişimlerde bulunuyoruz. Hükümetin ve devletin Cizre ile ilgili bugüne kadar hiçbir şikayeti olmamıştır. Halktan gelen şikayetler üzerine biz kendimiz harekete geçip sorunları düzeltmeye çalıştık. Ne zaman ki gençlik karar aldı. Hendekleri kapatma, yüz kapatmanın yasaklanması gösterilerde Molotof kullanımının yasaklanması kararını alır almaz, o akşam Cizre’de provokasyonlar başladı. O saate kadar devletin Cizre’ye en küçük müdahalesi yoktur. Ne zaman ki gençlik durumu normale döndürme kararı aldıysa o günden beri polis Cizre sokaklarında katliam yapıyor. 5 kişiyi katlettiler o günden bu yana. Hüda-Par, HDP çatışması deniyor ama ortada böyle bir şey yok. KCK’nin açıklaması bir yana da devletin buna bir cevap vermesi lazım. Demek ki birileri Cizre’de durumun normale dönmesinden ciddi şekilde rahatsız oldu. O günden Cizre’de sular durulmuyor. Bunun cevabını İçişleri Bakanı tarafından bizzat verilmesi lazım. Ortada Kürtler arası bir çatışma yok. Hüda-Par bu tuzağa düşmesin. İki tarafın içerisine de sızmalar var. Birbirine düşürmeye çalışıyorlar, diyorum. Hüda-Par ‘hayır bizde sızdırma yok’ diyor. O halde bu insanları siz mi öldürdünüz? Aranızda sızma yoksa Cizre’deki 5 kişiyi bizzat siz mi katlettiniz, bu anlama mı geliyor? Bizler bu kadar çözüm süreci rayına otursun diye uğraşırken, devlet Cizre’de bizatihi provokasyon peşindeyse asıl bunun cevabının verilmesi gerekir.” dedi.

“Toplumsal kesimle ittifak arayışımız var”

Seçime parti olarak girme amacının AK Parti ile gizli bir ittifak olduğu iddialarını değerlendiren Demirtaş, “Saçma sapan şeyler bunlar. Kafa karıştırmak üzere birileri tarafından ısıtılıp ısıtılıp gündeme getirilen mevzular. Bizim toplumsal kesimlerle ittifak arayışımız var, hiçbir siyasal partiyle ittifak arayışımız yok. Ama toplumsal kesimlerle elbette ki ittifakın ötesinde stratejik birlik arayışımız var. AKP bizim siyasal olarak ittifak yapabileceğimiz, iş birliği yapabileceğimiz bir anlayış değil, siyasi parti değil, hele hele gizli kapaklı saklı bir şekilde kapalı kapılar ardında anlaşma yaptığımız şeklinde iddiada bulunanların ya bizi tanımadığı ya da yalan söyleme konusunda ustalığını tartışmak lazım. Onun dışındaki her şeye hiç kimse inanmasın.” dedi.

İmralı ziyaretinde Abdullah Öcalan’ın ateşkes çağırısında bulunacağı söylentileriyle ilgili olarak, Demirtaş şöyle konuştu: “Arkadaşlarımız yakın zamanda, 1-2 gün içerisinde, hava koşulları düzelince giderler. Tartışmaları orada göreceğiz. Gitmeden kimin kerameti var ki? Orada konuşulacakları biliyor olsun? Heyetimiz gidince tartışmaları izleyecek, dönüşte de kamuoyuna bilgi verecek. Ne tartışılacak bilemiyoruz? Müzakere başlayacak mı başlamayacak mı, karşılıklı ne adımlar atılacak? Bunların hepsi heyetimiz oraya gidince net olarak anlaşılır.”

“Kadir İnanır’la görüşmek isteriz”

Kadir İnanır’ın HDP’den aday olacağı iddialarını değerlendiren Demirtaş, “Bir görüşmemiz olmadı. Seçim çalışmalarıyla ilgili tartışmalarımızı yeni başlattık. Bizden kaynaklı bir açıklama değil. Herhalde yakıştırmışlar. Biz kendisiyle görüşmek elbette ki isteriz. Biz toplumsal kesimle görüşmeler yapacağız, Kadir İnanır da bunlardan biri.” dedi. / İMC

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2015, 11:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER