Raporlarla gazetecilerin fişlendiğini, gazetecilerin tehdit ve şiddete maruz kaldığını belirten Sertel, “Adında ‘Ak’ olan partinin bütün icraatleri kara’ diyerek iktidarı eleştirdi.
‘MÜCADELEYE EKONOMİK OLARAK AYAKTA KALMAK DA EKLENDİ’
Sertel, “Türk basınının son 17 yıldır verdiği ‘basın ve ifade özgürlüğü’ mücadelesine ekonomik yönden ayakta kalma mücadelesi de eklendi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ise 119 basın yayın kuruluşu kapatılırken son 5 yılda 3 bin 804 gazetecinin basın kartı iptal edildi ” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, 2019 yılının gazete ve gazeteciler açısından kara bir yıl olduğunu belirterek, Türk basınının içinde bulunduğu krizin karnesini açıkladı.
‘BASIN VE MEDYA KURULUŞLARI KRİZDE’
Basın yayın organları ve medya çalışanlarının son on yedi yıldır verdiği basın ve ifade özgürlüğü mücadelesine, ekonomik yönden ayakta kalma mücadelesinin de eklendiğini vurgulayan Sertel, 2019 yılında yüze yakın gazetenin kapatıldığını bildirdi.
Atila Sertel, ülke ekonomisindeki kötü gidişat ve dışa bağımlılık nedeniyle gazete ve kitap basımı yapan yayınevlerinin yaşayamaz hale gelmesi nedeniyle, basın ve medya kuruluşlarının krize girdiğini kaydetti.
‘ADINDA ‘AK’ OLAN PARTİNİN BÜTÜN İCRAATLARI KARA’
2019 yılının son günlerinde yaşanan Sözcü Gazetesi’nin çalışanlarına verilen hapis cezalarının ve Basın İlan Kurumu’nun Cumhuriyet ile BirGün gazetelerine resmi ilan akışını durdurma kararlarının Türk basınının içinde bulunduğu son 17 yılın özeti olduğunu söyleyen Atila Sertel, “Adında ‘Ak’ olan partinin bütün icraatları kara” diyerek, basın özgürlüğü konusunda iktidara yüklendi.
‘GAZETECİLER FİŞLENDİ’
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmalar Vakfı’nın (SETA), yeni yayımladığı “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı raporda, yabancı basının Türkçe servislerinde çalışan gazetecileri hedef aldığını öne süren Sertel, gazetecilerin fişlendiğini söyledi.
Atila Sertel, “Raporda, söz konusu kuruluşlarca yapılan haberler kısaca ele alındıktan sonra görevli gazeteciler hakkında isim isim, geçmişte hangi medya kuruluşlarında çalıştıkları bilgileri (eksiklikler ile) verilerek, Twitter’daki sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili ‘hükümet karşıtı’ veya ‘hükümete eleştirel’ gibi yorumlar sıralandı” dedi.
CHP’nin gazeteci kökenli vekili Atila Sertel, 2019 yılında çok sayıda gazetecinin tehdit ve saldırıya uğradığını da belirterek, bu durumu eleştirdi. (ANKA)
Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2020, 15:48