Bütçe görüşmeleri: Devlet Bahçeli, Tuncer Bakırhan'ın konuşmasını alkışladı

TBMM Genel Kurulu'nda 2025 yılı bütçesi görüşmeleri başladı. MHP lideri Devlet Bahçeli, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın konuşmasını alkışladı. Bakırhan da Bahçeli'ye selam verdi.

Bütçe görüşmeleri: Devlet Bahçeli, Tuncer Bakırhan'ın konuşmasını alkışladı

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanan 2025 bütçesinin Genel Kurulu görüşmeleri başladı.

Genel Kurul’a gelen ilk lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli ve MHP Grubu’nun ardından DEM Parti Eş Genel Başkanları ve milletvekilleri Genel Kurul’a geldi. DEM Parti’nin ardından salona gelen İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Bahçeli’nin yanına giderek el sıkıştı. Ardından salona gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP milletvekillerinin alkışlarıyla karşılandı. Özel, Bahçeli, Hatimoğulları, Bakırhan ve Dervişoğlu’nun yanına giderek hepsiyle el sıkıştı.

CHP GÖLGE KABİNE TAM KADRO KATILDI

CHP’nin Gölge Kabinesi de tam kadro Genel Kurul salonundaydı. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve tüm gölge bakanları bütçeyi Genel Kurul’daki locadan izledi.

KURTULMUŞ’TAN SURİYE MESAJI

Meclis Genel Kurulu’nu yöneten Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, konuşmasının başlangıcında Suriye’deki gelişmelere değindi. Türkiye için en temel önceliklerden birinin ülkede bulunan Suriyelilerin onurlu ve güvenli bir şekilde geri dönüşünü sağlayacak sürecin hızlandırılması olduğunu söyleyen Kurtulmuş, bu çerçevede Suriye’de oluşacak yeni yönetimle işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

YILMAZ: SURİYELİ KARDEŞLERİMİZİN ONURLU VE GÜVENLİ BİÇİMDE DÖNECEKLERİNE İNANIYORUM

Kurtulmuş’un konuşmasının ardından ilk sözü yürütme adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz aldı. Yılmaz da Suriye’deki gelişmelere değinerek başladığı konuşmasında Suriye’deki geçiş sürecinin sağlıklı ve kapsayıcı biçimde sürmesini temenni ettiklerini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti olarak Suriye’nin yanında olduklarını ifade eden Yılmaz, “Suriye’de yaşanan bu süreçlere dışarıdan olumsuz etki edecek hiçbir eylemin olmamasını temenni ediyoruz. Barışın, istikrarın tesis edilmesini temenni ediyoruz” dedi.

Yılmaz, Suriye’de güvenin tesis edilmesi, ekonomik ve siyasi ortamın iyileştirilmesiyle birlikte Suriyelilerin ülkelerine güvenli ve onurlu bir şekilde döneceklerine inandığını ve bu süreçleri yakından takip ettiklerini ifade etti.

MAHMUT ARIKAN GENEL BAŞKAN OLARAK İLK KEZ KÜRSÜDE

Cevdet Yılmaz’ın konuşmasının ardından siyasi parti gruplarının bütçenin tümü üzerine konuşmalarına geçildi. Kürsüye ilk olarak Saadet Partisi’nin yeni Genel Başkanı Mahmut Arıkan çıktı. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, geçtiğimiz haftalarda yapılan Saadet Partisi kurultayında genel başkan seçilen Arıkan’ı tebrik etti.

‘İNSANI İNSANLA KIRDILAR, BİRİ AÇ BİRİ TOKTU’

Arıkan, sözlerine “Demiri demirle dövdüler, biri sıcak biri soğuktu, insanı insanla kırdılar biri aç biri toktu” diye başladı ve “tüm tartışmalara bakışımız budur” dedi.

Bütçenin bir ülkenin tüm politikalarını aynası olduğunu söyleyen Arıkan, bütçenin Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yönetilmesini ‘iki başlılık’ olarak değerlendirdi ve bunun yanlış olduğunu söyledi. Arıkan, bu sistemin halkın iradesini gözardı ettiğini belirterek "Bizler bunun karşısında kararlı duruşumuzu devam ettireceğiz" dedi.

'YILLARDIR KULLANDIĞINIZ BAŞÖRTÜSÜ İSRAİL’E GİDEN GEMİLERİ ÖRTMEYE YETMİYOR'

Arıkan, İsrail’i protesto edenlerin gözaltına alınmasını eleştirdi ve “Katil Netanyahu’nun İsrail’de protesto edilmesi mümkün ana Türkiye’de iktidarın istediği kadar protesto edebilirsiniz. Ticareti eleştirmeye kalkarsanız susturulursunuz, gözaltına alınırsınız, tutuklanırsınız, içeride aç bırakılırsınız. Yetmez; başınızdaki başörtüsü dahil kesilir. Siz ‘İsrail’e giden petrolü kesin’ diyen Şeyma kızımızın başörtüsünü cezaevinde kestiniz. Yıllardır kullandığınız başörtüsü artık İsrail’e giden gemileri örtmeye yetmiyor” diye konuştu.

KONUŞMASINI KÜRSÜDE HAYATINI KAYBEDEN BİTMEZ’İN SÖZLERİYLE BİTİRDİ

Arıkan, konuşmasını geçtiğimiz yıl Genel Kurul’da Filistin’le ilgili konuşma yaparken hayatını kaybeden Hasan Bitmez’in son konuşmasındaki sözleriyle şöyle sonlandırdı: “Onlar sanıyorlar ki bizden kurtulsalar mesele kalmayacak. Halbuki bizden kurtulsanız vicdan azabından kurtulamayacaksınız. Vicdan azabından kurtulsanız tarihin azabından kurtulamayacaksınız. Tarihin azabından kurtulsanız Allah’ın azabından kurtulamayacaksınız.” 

DERVİŞOĞLU’NUN GENEL BAŞKAN OLARAK İLK BÜTÇE KONUŞMASI

Daha önce çok kez Meclis Genel Kurulu kürsüsünde milletvekili ve grup başkanı sıfatıyla konuşma yapan Müsavat Dervişoğlu da ilk kez Genel Başkan sıfatıyla bütçe konuşması yaptı.

'MECLİS’İN MUHATABI YÜRÜTMENİN YARDIMCISI DEĞİL BAŞIDIR'

Dervişoğlu, konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bütçe görüşmesine katılmamasını eleştirerek başladı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a seslenerek “Sayın Yılmaz, lütfen kusura bakmayınız. Sizi iyi bir bürokrat olarak biliriz. Ancak burası Milli Meclis’tir. Mevcut rejimin geçici ve yapay koşulları ne olursa olsun, Milli Meclisin muhatabı da yürütmenin başıdır, yardımcısı değil” dedi.

Bütçeye karşı olduklarını kaydeden Dervişoğlu, bütçenin zulüm ve şatafat bütçesi olduğunu söyledi.

'SURİYE’NİN YÜZDE 40’I PKK TERÖR ÖRGÜTÜNÜN KONTROLÜNE GEÇTİ'

Suriye’deki gelişmelere de değinen Dervişoğlu, “Geldiğimiz noktada tıpkı dün Irak'ta olduğu gibi, bugün Suriye’de ülkenin birliği ve bütünlüğü parçalanmış ve Suriye’nin yüzde 40’ı PKK terör örgütünün kontrolüne geçmiştir. Büyük Orta Doğu projesi kapsamında, Irak ve Suriye’nin parçalanması ve bu bölgelerde PKK’ya bağlı otonom bölgeler oluşturulması, Türkiye Cumhuriyeti Devleti için bir beka sorunudur” dedi.

'GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ VERİLEN VATANDAŞLIKLAR İPTAL EDİLMELİ'

Dervişoğlu, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların durumuna ilişkin de şu ifadeleri kullandı: “2025 yılının ilk 6 aylık döneminde gönüllü geri dönüşlerin teşvik edilmesi, 1 Temmuz 2025 tarihi itibariyle geçici koruma yönetmeliğinin 11 inci maddesinin hükümete verdiği yetkiyle- Suriyeli sığınmacılara sağlanan geçici koruma statüsünün iptal edilmesidir. Sığınmacılara hiçbir şart altında vatandaşlık verilmeyeceği deklare edilmeli, Suriyelilere dağıtılan 238 bin vatandaşlık iptal edilmelidir. Suriyeli sığınmacılara tanınmış tüm ayrıcalıklar ortadan kaldırılmalıdır. AB ile para karşılığında yapılmış Geri Kabul Anlaşması derhal iptal edilmelidir.”

'İNŞALLAH BU BÜTÇE SARAY’IN SON BÜTÇESİDİR'

Dervişoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu bütçe inşallah sarayın son bütçesidir. Bir sonrakini Milli Meclisimiz kendisi yapacaktır. Toplumun hiçbir kesiminin derdine çare olmayan bu zulüm bütçesine, İYİ Parti olarak ret oyu kullanacağız.”

BAHÇELİ DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANLARINI DİNLEDİ

Bütçe görüşmelerinde söz sırası DEM Parti’ye gelince ilk söz DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları aldı. Hatimoğulları konuşurken AK Parti sıralarının neredeyse boş olduğu görüldü. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve MHP milletvekilleri ise DEM Parti Eş Genel Başkanlarının konuşmalarını Genel Kurul salonunda dinledi.

BAKIRHAN'I ALKIŞLADI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bütçe görüşmelerindeki konuşmasının ardından DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ı alkışladı. Bakırhan da Bahçeli’yi başıyla selamladı.

'SAYIN ERDOĞAN'A YAPICI BİR GÖREV DÜŞÜYOR'

Bakırhan konuşmasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrılarını hatırlatarak özetle şunları söyledi:

"Bizler parti olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye varız’ dedik Muhalefet partilerinin büyük çoğunluğu demokratik çözüm ve barış konusunda çok kararlı biçimde bir irade ortaya koydu. Belki ilk defa büyük bir ortak anlaşmaya şahitlik ediyoruz bu oldukça kıymetli bir tutumdu. Tarihi bir fırsattır bu fırsatı heba etmeyelim.

Bugün tarihi Türk-Kürt İttifakı’nın test alanı Rojava’dır. Rojava‘da Kürdün kazanımlarını kendisine düşman gören anlayış bu tarihi ittifaka zarar verir. Gelin Kobani‘den Ankara’ya tarihi birlikteliği eşit ve adil biçimde yeniden kuralım. Bu konuda iktidara büyük görevler düşmektedir. Özellikle Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a yapıcı bir görev düşüyor. Sayın Erdoğan Kürt meselesi Türkiye’nin çözüm bekleyen en tarihsel meselesidir. Bu meseleyi çözerek tarihe geçme fırsatı sizlerin önünde beklemektedir. DEM Parti olarak bu konuda üzerimize düşeni yapacağımızı Meclis huzurunda bir kez daha ifade etmek istiyorum.

'HEP BERABER YENİ YÜZYILLARA TAŞIYALIM'

Bu Meclis bir çözüm ile anılmalı ve yüzünü başka yere çevirmeden Ankara çözümünü sunmalıdır. şayet Ankara vizyonu varsa Ankara çözümü de olmalıdır eğer gerçek ve köklü bir çözüm arayışında samimiyse bu çözümü dışarıda değil Türklerle Kürtlerin ortak geçmişinde ve geleceği birlikte inşa kararlılığında bulunmalıyız. Başka ülkelerin başkentlerinde güç devşirmekten kaçınılmalı.

Gelin Malazgirt ruhundan Eşme ruhuna uzanan tarihsel ittifakı hep beraber yeni yüzyıllara taşıyalım."

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2024, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER