Yerel Bursa Hakimiyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Okan Tuna, bu gelişmenin detaylarını bugünkü köşesinde şöyle anlattı:
Planlamaya göre; Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Milletvekilliği Genel Seçimi, aynı anda 3 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilecek.
Son referandumda;
Halkın onay vermesi ile hayata geçirilmeye başlanan yeni anayasa çerçevesinde, 3 Kasım 2019’da oluşacak yeni parlamento 600 milletvekilinden oluşacak.
Bu durum;
Türkiye’nin 4. büyük kenti Bursa’yı da yakından ilgilendiriyor.
Nitekim;
TBMM’de halen 18 milletvekili ile temsil edilen Bursa, yapılan hesaplamalara göre bu 50 yeni milletvekilinden 2 tanesini alıyor.
Böylece;
Bursa’nın milletvekili sayısı 20’ye çıkmış olacak ki, Milletvekili Seçim Kanunu’na göre, 19 ve üzeri milletvekili bulunan iller, 2 seçim bölgesine ayrılıyor.
Bu noktada;
Kulağımıza, Yüksek Seçim Kurulu’nun, yeni sisteme göre hazırlık yaptığı bilgisi ulaştı.
Henüz;
Taslak aşamasında olduğu belirtilen bu çalışma uyarınca, Türkiye’de en fazla milletvekili çıkaran 4. büyük il olan Bursa, nüfus ve seçmen sayısına göre ilçe ilçe ayrılıyor bu taslak çalışmada.
***
Buna göre;
Bursa’nın 1. seçim bölgesi 6 ilçeden oluşuyor.
Bu ilçeler;
Osmangazi, Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhaneli ve Büyükorhan oluyor.
Bu seçim bölgesinde toplamda 1 milyon 463 bin seçmen bulunuyor ki, 3 Kasım 2019’da yapılacak genel seçimde çıkaracağı milletvekili sayısı 10 olarak hesaplanıyor.
Yine;
Bursa’nın 2. seçim bölgesi de 11 ilçeden oluşuyor.
Bu ilçeler de;
Yıldırım, Gürsu, Kestel, Yenişehir, İnegöl, İznik, Orhangazi, Gemlik, Mudanya, Harmancık ve Keles olarak taslağa girdi.
Hesaplamaya göre;
11 ilçeden oluşan 2. seçim bölgesinde de 1 milyon 432 bin nüfus var.
Yani;
1. seçim bölgesinden sadece 31 bin kişi az ki, seçim bölgelerinin Bursa’nın nüfusuna göre neredeyse tam ortadan ikiye bölündüğünü gösteriyor.
Zaten;
Bu nedenle de 6 ilçeli 1. Seçim Bölgesi ile 11 ilçeli 2. Seçim Bölgesi’nden 10’ar milletvekili çıkarılıyor taslağa göre.