BDP, anayasa çalışmalarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında AKP'nin yeni anayasa sürecini işletmediğine dikkat çekti. BDP Milletvekili Altan Tan, "yeni anayasa rafa kalktı" derken, Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş Meclis'teki diğer 3 partinin anayasa çalışmalarında da Kürtler sözkonusu olduğunda birleştiğine belirtti. "Tekçi 82 Anayasası'nın küçük makyajlarla yoluna devam etmesine izin vermeyeceğiz" dedi.
BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP Amed Milletvekili Altan Tan ve BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız tarafından parti genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında, anayasa çalışmaları değerlendirildi.
'KÜRTLER SÖZ KONUSU OLUNCA PARTİLER KARŞIMIZDA BİRLEŞİYOR'
BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, anayasa çalışmalarıyla ilgili tıkanıklığın Kürt sorununa dair maddelerden kaynaklandığına dikkat çekerek, "Mesele Türklük dışındaki başta etnik kimliklerin aidiyetine gelince maalesef karşımızda bir birleşme görüyoruz. Çok vahim bir tablo. Ana dilde eğitim haftalarca tartışıldı; şimdi vatandaşlık maddesine geçildi. Ana dilde eğitimin olmaması gerektiği yönünde, hiç de yaşamla, uluslar arası belgelerle, Kürt halkının haklarıyla bağdaşmayan bir tartışma yapılıyor" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun da ana dilde eğitime ilişkin karşıtlıklarını açıkça ifade ediyor olduklarını anımsatan Beştaş, 'şu an komisyon çalışmalarının devam ettiğini ve BDP olarak komisyon masasında oturmaya devam edeceklerini, masayı üç partiye bırakmayacaklarını' belirtti.
KÜRT MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI
Anayasa yapımı tartışmalarına kamuoyunun da katılması gerektiğine işaret eden Beştaş, diğer partilerde bulunan Kürt milletvekillerine çağrı yaptı: "Diğer partilerdeki, özellikle Kürt milletvekilleri olmak üzere milletvekillerini bu anayasa sürecine dahil olmasını istiyoruz. Kürt milletvekilleri ana dillerini reddeden partilere karşı çıkmalı. Reddedilen sadece bizim dil, kimlik, inanç, aidiyetimiz değil; onların da hakları yok sayılıyor. Onların da ana dilde eğitimi savunduklarını, Kürtlük kavramı olmasa da Türkiyelilik kavramını kabul ettiklerini biliyoruz. Yarın çok geç olabilir."
Anayasa profesörleri ve üniversitelerin de anayasa sürecine katılmasını istediklerini kaydeden Beştaş, üniversitelerin suskun olmasını eleştirdi. Dünya anayasalarının nasıl yapıldığı, en geniş temsiliyetin nasıl sağlandığı, yine temel maddelerde nasıl uzlaşı sağlandığı konularında akademik, bilimsel katkıya ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Beştaş, "tekçi '82 Anayasası'nın küçük makyajlarla yoluna devam etmesine izin vermeyeceğiz" diyerek, ekledi: "Dışarıda 'insan onuru' diye bağıranlar, orada bizzat BM'nin '72 tarihli ırkçılığa, ayrımcılığa karşı sözleşmesine aykırı tutum içindeler."
BDP Amed Milletvekili Altan Tan ise, seçimlerden önce partilerin kamuoyuna yeni anayasa yapma sözünü verdiğini hatırlatarak, "En fazla bu konuda söz veren de Tayyip Erdoğan oldu. Peki, hangi noktadayız? Bugün geldiğimiz noktada CHP ve MHP laikçi, kemalist, ulus devlet anlayışından ayrılma niyetinde değil. Ellerinden gelse 1982 darbe anayasasının üzerine '2013' yazıp tekrar meclise getirecekler" ifadelerini kullandı.
'FİİLEN YENİ ANAYASA RAFA KALKMIŞ BULUNUYOR'
AKP'nin yaklaşımını ise "ne şiş yansın ne kebap" mantığına benzeten Tan, şunları kaydetti: "Özellikle de kendi içinde 50'ye yakın, MHP zihniyetindeki vekilin tepkisinden çekinerek bu işleri üç seçimin sonrasına bırakma; bu üç seçimi kazasız belasız atlatma derdinde... Sayın Başbakan defalarca 'biz kendi anayasa paketimizi uzlaşma çıkmazsa meclise getireceğiz' demesine rağmen fiilen de böyle bir paket getirme fikrinden uzaklaşmış durumda. Fiilen bu yeni anayasa rafa kalkmış bulunuyor. Kamuoyu bunu bilmeli. Peki, komisyon ne yapıyor? '48 maddede uzlaşı sağlandı' gibi yanıltıcı bilgiler veriliyor. Bu maddelerin hiçbiri laikçi, kemalist paradigmayı değiştirecek, Türkiye'nin ufkunu değiştirecek nitelikte değil. Rejimin temel konularıyla; ana dilde eğitim, anayasanın girişi, yerel yönetimlerin statüsü, başkanlık, din-devlet işleri gibi temel maddelerle ilgili uzlaşma söz konusu değil."
Erdoğan'ın partisinin sayısal çoğunluğunu baz alarak, yapması gerekenin 'demokratik anayasa metnini meclise getirmek' olduğunu belirten Tan, "BDP en baştan beri demokratik anayasa önerisini destekleyeceğini söyledi. CHP'de de buna oy verebilecek arkadaşlar olduğunu biliyoruz. Ama kendi içindeki MHP zihniyetindeki vekillerden, bu mevcut paradigmadan kopmak istemeyen vekillerden çekiniyor. Erdoğan bu sözünü yemiş durumdadır. Siyasi dolandırıcılıkla karşı karşıyayız. Bu yeni anayasa meselesi de bilinmez tarihe ertelenmiş durumdadır.
Beştaş gibi Tan da diğer partilerdeki Kürt milletvekillerine seslenerek, "Ayağa kalkarak haklarını talep etmeliler. Dik duruş sergilemeyen bu suça ortak olur" dedi.
BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız da, '61 ile '82 anayasalarının siviller eliyle tekrar halka kabul ettirilmeye çalışıldığını dile getirerek, hükümetin oy hesabı yaparak meseleye yaklaştığını belirtti. Yıldız, ana dilde eğitim, yerel yönetimler ve vatandaşlık tanımı başlıklarında iki yıl öncekinden daha geride, daha tutucu bir aşamada olunduğunu ifade etti.
'UZLAŞILAN MADDELER UZUVLARI BELLİ OLMAYAN İSKELET GİBİ'
Değerlendirmelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan BDP'li Beştaş, "Başbakan'ın 'uzlaşılan maddeleri geçirelim' gibi önerisi vardı. Ne düşünüyorsunuz" şeklindeki soruya, "Uzlaşıldığı söylenen 58, 59 madde anayasanın temel paradigmasının içinde yer almıyor. Şüphesiz önemlidir ama bir örnek vereyim; anayasa mahkemesi konusunda uzlaşamıyoruz; yapısı, kimlerden oluşacağı vs. Ama anayasa mahkemesiyle ilgili bir cümlelik maddede anlaşıyoruz. Hak ve özgürlüklerin esasına ilişkin uzlaşı yok. Çıplak bir insana kravat yada eşarp takma gibi... Hiçbr uzuvları belli olmayan bir iskeletten bahsediyoruz" şeklinde cevap verdi. / anf