Bakanlık'tan Sait Dede'ye yanıt: Hakkari'deki maden sahalarının ihalesine giren olmadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede'nin Hakkari'de maden arama ve işletme sürecine yönelik TBMM'ye sunduğu soru önergesine cevap verdi.

Bakanlık'tan Sait Dede'ye yanıt: Hakkari'deki maden sahalarının ihalesine giren olmadı

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari ilinde 5 bölgeyi kapsayan alanlarda maden arama ve işletme izni verilmesi hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na soru önergesi sunmuştu. 

Bakanlık tarafından gönderilen cevapta şu ifadelere yer verildi: 

Hakkari ilindeki 5 saha 3213 sayılı Maden Kanunu'nun kapsamında ruhsatlandırılmak üzere ilan edilerek ihaleye çıkarılmış ancak ihaleye bir katılım olmamıştır. 

İhale edilmek üzere ilan edilecek sahalara ilişkin keşif çalışmaları, ihaleye katılacak olanlar tarafından gerçekleştirilmektedir

Sahalar maden türüne göre değil de maden grupları bazında ihaleye açılmakta olup, maden türü; ihaleyi kazanan tarafından verilecek olan ön inceleme raporunda yer alacaktır. 

Madencilik faaliyet yapılacak sahaların izne tabi alanda yer almaları halinde mevzuata göre ilgili kurumlardan gerekli tüm izinlerin alınması zorunludur. 

İhale edilecek sahaların tüm bilgileri en az bir ay süreyle Maden ve Petrol işleri Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında yayınlanmaktadır. 

Dede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu sorulara yer vermişti:

  1. Hakkari ili sınırları içerisinde bulunan 5 bölge hangi şartlara göre belirlenmiştir?
  2. Söz konusu 5 bölgeye dair daha önce hangi yıllarda keşif çalışmaları yapılmıştır? Keşif çalışmaları yapılırken hangi kurumlar bilgilendirilmiştir?
  3. Hakkari ili sınırları içerisinde bulunan bölgelerden ne kadarlık bir maddi kazanç sağlanması öngörülmektedir? Söz konusu maddi kazancın miktarı içme suyu, tarımsal sulama, turistik gezi, hayvancılık gibi gelirleri mahsup edebileceğini düşünüyor musunuz?
  4. İhaleye açılan maden alanlarında çıkarılması öngörülen madenler hangileridir? İhale içeriğinde belirtilmemesinin gerekçeleri nelerdir?
  5. Güvenlik ve savaş politikaları gereği tarım ve hayvancılığın bile yasaklandığı Hakkari ili meralarında İçişleri Bakanlığı ile yapmış olduğunuz bir görüşme söz konusu mudur? İçişleri Bakanlığının bu konudaki görüşleri nelerdir?
  6. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı bu konuda bilgilendirdiniz mi? Tarım ve Orman Bakanlığının bu konudaki görüşleri nelerdir?
  7. İhale süreci başlatılmadan önce ilgili bölgelerde yahut o bölgelere yakın yerlerde ikamet eden yurttaşlara bu konuda bilgi verildi mi? Yurttaşların şikayet ve talepleri nelerdir? Bilgi verilmediyse bunun gerekçeleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2020, 17:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER