İşte 31 Mart’ta nefes kesecek yarışların yaşanacağı iller:
İSTANBUL YARIŞI SİYASETİ ETKİLEYECEK
57 milyon seçmenin yaklaşık 10 milyonunun oy kullanacağı İstanbul, bu seçimin de favori kenti olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığından bu yana 25 yıldır kenti yöneten AK Parti geleneği yarışa güçlü bir isimle, eski Başbakan, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’la girdi. CHP’nin bu büyük yarıştaki tercihi ise yeni bir isim, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. AK Parti adayı MHP desteği, CHP adayı İYİ Parti desteği ile yarışa girerken HDP de aday çıkarmayarak sonuca etki etmeye çalışıyor. 2014 seçimlerde yaklaşık 7 puan farkla yarışı kaybeden CHP 16 Nisan’da “hayır” çıkan kentte bu kez tablonun değişeceği görüşünde. Anketlerde bu farkın kapanmaya başladığı söylenirken sonlara doğru iki aday arasında başa baş bir yarış sürpriz olmayabilir. Liderlerin de seçim çalışmalarında İstanbul’a özel önem vereceğini biliyoruz. Diğer iller için belki bunu söylemek mümkün değil ama 31 Mart sonrası yeni siyaset senaryolarının da İstanbul seçiminin sonucunu beklediğini söyleyebiliriz. İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır mı bilinmez ama sonucunun siyasete etki edeceği kesin.
ANKARA MUHALEFET İÇİN MOTİVASYON KAYNAĞI
Başkent Ankara’da da ittifaklar yarışıyor. Bir tarafta Cumhur İttifakı’nın adayı eski Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, diğer tarafta CHP-İYİ Parti işbirliğinin adayı eski Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş. HDP, İstanbul’da olduğu gibi Ankara’da da aday çıkarmayarak sonucu etkilemeye çalışıyor. Üçüncü kez aday olan Yavaş çok iddialı. Yapılan birçok anket de Yavaş’ı önde gösteriyor. Muhalefetin kazanmaya en yakın gördüğü illerden biri Ankara. AK Parti-MHP ittifakında en çok oy kaçışının da bu kentte yaşanabileceği konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daha kampanyanın başında ilçelerde yaptığı mitingler, bakanların yoğun Ankara programları da kaybetme riskine karşı önlem olarak yorumlanıyor. Ankara seçiminin sonucu İstanbul gibi Türkiye siyasetine etki etmeyebilir ama muhalefet için büyük bir motivasyon kaynağı olacağını söylemek mümkün.
ANTALYA’DA TABLO 16 NİSAN’DA DEĞİŞMEYE BAŞLADI
Cumhur İttifakı kapsamında MHP’nin aday çıkarmadığı Antalya’da, AK Parti yarışa mevcut belediye başkanı Menderes Türel ile girdi. CHP-İYİ Parti işbirliği kapsamında CHP’ye bırakılan kentte, CHP’nin tercihi de Konyaaltı’nın mevcut belediye başkanı Muhittin Böcek oldu. HDP’nin aday çıkarmadığı Antalya’daki yarış Türel ile Böcek arasında geçecek. 2.5 milyona yaklaşan nüfusu ile Türkiye’nin 5. büyük şehri olan Antalya, turizmdeki payı dikkate alındığında Türkiye’nin dışa açılan penceresi olması açısından büyük önem taşıyor. 2014 seçimlerinde kenti 2 puan fakla kaybeden muhalefet, 16 Nisan referandumunda yüzde 65 “hayır” oyu çıkan, 24 Haziran’da Millet İttifakı’nın Cumhur İttifakı’nın önüne geçtiği kentte tablonun değişeceğini düşünüyor.
ADANA’DA SÖZLÜ-KARALAR YARIŞI
2 milyonun üzerinde nüfusuyla Türkiye’nin 6. büyük kenti olan Adana’da da ittifaklar yarışacak. Cumhur İttifakı’nda MHP’ye bırakılan 3 büyükşehirden biri olan Adana’da yeniden aday gösterilen mevcut belediye başkanı Hüseyin Sözlü iddialı. CHP-İYİ Parti ittifakında CHP’nin Adana için aday gösterdiği Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar da CHP’nin örnek gösterilen belediye başkanlarından biri. HDP’nin 2 milletvekili çıkardığı kentte büyükşehir belediyesi için aday çıkarmama kararı da sonucu etkileyecek. Her iki isim de Adanalıların yakından tanıdığı güçlü adaylar olarak ipi göğüslemeye çalışacak.
MERSİN’DE ZORAKİ İTTİFAK
31 Mart seçimlerinin belki de en büyük yarışlarından biri Mersin’de yaşanacaktı. Cumhur İttifakı kapsamında MHP’nin adayı Hamit Tuna’nın destekleneceği kentte CHP ve İYİ Parti ise ayrı adaylarla seçime girme kararı almıştı. Ancak İYİ Parti adayı, mevcut belediye başkanı Burhanettin Kocamaz aday olamadı. Kocamaz’ın başka bir partiden adaylığı da reddedilince CHP-İYİ Parti “zoraki ittifak” durumunda kaldı. CHP’nin eski milletvekili Vahap Seçer’i aday gösterdiği kent, HDP’nin de aday çıkarmama kararı aldığı illerden biri. 24 Haziran seçimlerinde iki ittifakın başa baş oy aldığı kentte seçimin sonucunu yüzde 17 oyla iki milletvekili bulunan HDP seçmeninin belirleyeceği konuşuluyor.
BURSA’DA SÜRPRİZ BEKLENTİSİ
Türkiye’nin 4. büyük şehri Bursa, 31 Mart seçimlerinin en büyük sürprizini yapabilir. Çok uzun yıllardır AK Parti’nin yönettiği kentin belediye başkanı Recep Altepe Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine istifa etmiş, yerine Meclis üyelerince 3 dönem ilçe belediye başkanlığı yapmış olan Alinur Aktaş gelmişti. Cumhur İttifakında adayı AK Parti’ye bırakılan kentte “Aktaş’la devam” kararı alındı. Aktaş’ın karşısında da İYİ Parti’nin de ittifak kapsamında destek verdiği CHP, 4 dönemdir Nilüfer Belediyesini yöneten Mustafa Bozbey’i aday gösterdi. 2014 yerel seçimlerinde, 24 Haziran genel seçimlerinde CHP’nin AK Parti’nin yarısı kadar oy aldığı kentte CHP adayı çok iddialı. CHP yöneticilerinin “Biz de anket sonuçlarına inanamıyoruz” dediği kentte Bozbey de “Bursa Türkiye’nin siyasi haritasını değiştirecek” diyor. İki tecrübeli ilçe belediye başkan adayının bu kez büyükşehir için yarışacağı kentteki seçim sonucu sürprizlere gebe görünüyor.
İYİ PARTİ BALIKESİR’DE İDDİALI
İYİ Parti’nin büyükşehir belediyeleri içinde en çok iddialı olduğu il Mersin’di. Ancak mevcut belediye başkanı Burhanettin Kocamaz’ın adaylığı düşünce gözler yine büyük iddia ortaya konulan Balıkesir’e çevrildi. 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın birbirine yakın oy aldığı kentte İYİ Parti daha önce Balıkesir Belediye Başkanlığı yapmış olan milletvekili İsmail Ok’la yarışa girdi. Cumhur İtitfakı’nda AK Parti’nin tercihi ise daha önce ilçe belediye başkanlığı görevinde bulunmuş Yücel Yılmaz oldu. Balıkesir’de HDP “İYİ Parti’nin aday çıkardığı her yerde aday çıkaracağız” kararı doğrultusunda kendi adayı, İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ile yarışa katıldı. Kılıçdaroğlu ve Akşener’in ortak miting yapacağı 3 ilden biri olan Balıkesir’deki seçim sonucunda ipi kimin göğüsleyeceği şimdiden merak konusu.
AK PARTİ’NİN HATAY, ESKİŞEHİR UMUDU
31 Mart seçimlerinde her parti mevcut belediyelerini kazanmak, üstüne yenilerini eklemek istiyor. Muhalefet blokunun AK Parti ve MHP’ye kaybettirme hesabı kadar iktidar blokunda da CHP’ye kaybettirme hesabı var. İYİ Parti ile ittifak görüşmeleri başlamadan önce AK Parti-MHP ittifakı durumunda CHP’nin aralarında Eskişehir ve Hatay’ın olduğu 7-8 ili kaybedebileceği konuşulmuştu. CHP-İYİ Parti ittifakı ile bu tehlikenin ortadan kalktığı savunulurken bu iki ille ilgili riskin hâlâ yüksek olduğu konuşuluyor. Hatay’da mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş ile devam kararı alan CHP, Eskişehir’de de Yılmaz Büyükerşen’den vazgeçmedi. Cumhur İttifakı kapsamında AK Parti’ye bırakılan Hatay’da il başkanı İbrahim Güler, Eskişehir’de ise daha önce iki dönem ilçe belediye başkanlığı yapmış olan Burhan Sakallı aday gösterildi. Anketler bu iki ilde de yarışın kıran kırana geçeceğini gösteriyor.
MUĞLA’DA SANCILI YARIŞ
CHP’nin son seçimlerde açık ara farkla kazandığı illerden Muğla’da bu seçim kolay geçmeyecek. İYİ Parti desteğiyle mevcut belediye başkanı Osman Gürün ile yarışa giren CHP’nin karşısında Cumhur İttifakı kapsamında AK Parti eski milletvekili Mehmet Nil Hıdır aday gösterildi. Ancak CHP’yi seçimde zorlayacak olan tablo iki yeni aday. CHP-İYİ Parti’nin sadece büyükşehirde işbirliği yapıp ilçelerde yarışma kararını eleştiren İYİ Partili Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı partisinden istifa ederek büyükşehir belediye başkanlığına bağımsız aday oldu. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da yeniden aday gösterilmeyince CHP’den istifa edip Demokrat Parti’den Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Bu durumda muhalefetin 3 ayrı adayla yarışacağı kentte AK Partili belediye başkan adayının eli güçlendi. Muğla seçimi sürprizlere gebe görünüyor.
KARS’TA 4’LÜ YARIŞ
31 Mart yerel seçimlerinde büyükşehirlerin yanı sıra bazı iller de rekabete sahne olacak. Aday listelerinin teslimine kısa süre kala ittifakı genişletme kararı doğrultusunda AK Parti’nin adayını çekerek MHP’yi desteklemeye karar verdiği Kars seçimi sürprizlere gebe. MHP’nin Çetin Nazik ile yarışa girdiği Kars seçiminde HDP de iddialı. Kayyım atanan belediyeleri geri alıp üzerine Kars’ı eklemek isteyen HDP partinin etkin isimlerinden Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen’i aday gösterdi. CHP’nin Taner Toraman ile yarışa girdiği kentte İYİ Parti de Settar Kaya’yı aday ilan etti. Kars’taki yarışa daha önce CHP’den belediye başkanlığı yapan Naif Alibeyoğlu da DSP’den aday olarak katıldı. Cumhur İttifakı’nın MHP’li adayı ile HDP arasında kıyasıya bir yarışa sahne olması beklenen kentte İYİ Parti’nin HDP’nin kazanmaması için Iğdır’daki gibi adayını çekebileceği de konuşuluyor. Tüm bu gelişmeler iller arasındaki yarışta sonucu en merak edilen kentlerden birinin Kars olacağını gösteriyor.
DERSİM’DE MUHALEFET YARIŞI
İl belediyelerindeki yarışlarda Dersim de sürprizlere gebe görünüyor. HDP’nin kardeş partisi DBP’li belediye başkanının görevden alınıp kayyım atandığı kentte HDP bazı sol parti ve oluşumlarla bir güç birliği oluşturarak seçime katılıyor. Adaylar da Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir olarak belirlendi. İYİ Parti işbirliğinde CHP’nin Yusuf Kenan Aydın’ı aday gösterdiği kentte sürpriz ise Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’ndan geldi. Maçoğlu Dersim Demokratik Halk Dayanışması desteğiyle Dersim Belediye Başkanlığı’na aday oldu. Önceki seçimlere bakıldığında AK Parti’nin çok iddiasının bulunmadığı kentte muhalefet cephesinden 3 adayın yarışmasının sürpriz bir sonuca neden olabileceği konuşuluyor. / DUVAR
Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2019, 13:11