Oy kullanmaya giderken yanınıza TC. Kimilik Numaralı; TC. Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı v.b. resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmayınız
Hangi sandıkta oy kullanacağınız, adresinize gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer almaktadır. Eğer seçmen bilgi kağıdınız elinize ulaşmadıysa; https://secmen.ysk.gov.tr adresinden, e-devlet kapısından veya “Seçmen Sorgulama” mobil uygulamasından kendinizin ve sizinle aynı hanede oturan yakınlarınızın oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.
Birleşik oy pusulalarını, zarf ve “EVET” mührünü alıp kapalı bölüme geçin. Büyükşehir oy pusulası "beyaz", il genel meclisi pusulası "turuncu", belediye başkanlığı pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliği oy pusulası "sarı" renkli olacak. Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları geçersiz sayılacak. "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları geçersiz sayılacak.
Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz bölüme mührü basın. Birleşik oy pusulalarını zarfa koyarak zarfı kapatın. Pusulalar tek zarfa konulacak.
Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.
Şu durumlarda pusulalar geçersiz sayılmayacak: Pusulanın katlanarak zarfa konulması sebebiyle 'tercih' veya 'evet' mührü veya arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi. Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan 'TERCİH' veya 'EVET' mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması. Başka bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok 'tercih' veya 'evet' mührü basılması.
2017 referandumunda mühürsüz pusulaların geçerli sayılması büyük tartışma yaratmıştı. Bu seçimde de, yetkili seçim kurullarınca gönderilen ve YSK filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olması, oyun geçersiz sayılmasına yol açmayacak. Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.
Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak.
Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2019, 14:58