DERUNNAS / YAZDI
Geçtiğimiz iki hafta boyunca çocuklarımızı istismardan korumak adına güvende olma hakkı ve mahremiyet eğitiminden bahsetmiştik. İstismarı önleme amacıyla yazacağımız son yazımızda ise iyi ve kötü dokunmaya değineceğiz.
Çocuklarımıza iyi ve kötü dokunma hakkında konuşacağımızı söyleyerek başlayabiliriz. Sevdiğimiz kişilerin sarılması ve öpmesi güzel bir şeydir. Çocuğumuza bizim ona sarılmamızın ve öpmemizin, nine ve dedelerimizin bizi kucaklamasının iyi dokunma olduğunu söyleyebiliriz. Bu dokunmaların bir sevgi göstergesi olduğunu vurgulayabiliriz.
Gelelim kötü dokunmaya. Birinin çocuğumuza, onun istemediği şekilde dokunması kötü dokunmadır. Bunu açıklarken şu ifadeleri kullanabiliriz:
* Canını acıtan dokunma kötü dokunmadır.
* Dokunulmasını istemediğin halde sana dokunulursa bu bir kötü dokunmadır.
* Dokunan kişi kendini rahatsız hissetmene neden oluyorsa, bu kötü bir dokunmadır.
* Dokunma seni korkutuyor ve sinirlendiriyorsa bu bir kötü dokunmadır.
* Dokunan kişi bunu hiç kimseye söylememeni istiyorsa bu bir kötü dokunmadır.
Dokunan kişi bunu başkasına söylersen sana bir zarar vereceğini tehdidinde bulunuyorsa bu bir kötü dokunmadır.
Bunların yanı sıra, çocuğumuza bedeninin ona ait olduğunu ve o istemiyorsa kimsenin ona dokunamayacağını vurgulamalıyız. Böyle bir durum olduğunda ise onların bir kabahati olmadığını, hemen o ortamdan uzaklaşmalarını ve bizimle paylaşmalarını söylemeliyiz ve bunları bir panik havasında değil, sakince aktarmalıyız. Tüm bunlar çocuğumuzun kendini istismardan korumak için edinmesi gereken bilgilerdir.
Unutmayın ki bir çocuk kendini koruma gücüne sahipse, bu anne ve babasının ona verdiği cesaretten dolayıdır. Bir kaç dakikanızı alacak bu konuşmalar ve uygulamalar, kim bilir çocuğunuzu nelerden koruyacak...
Daha fazla bilgi için iletişim adresini kullanabiliriniz.