BBC Türkçe’nin haberine göre, Illinois eyaletinde açılan davada, Facebook’un “etiketleme önerileri” teknolojisinde, kullanıcıların yüklediği fotoğraflardaki arkadaşlarının yüzünü tanımasının eyalet yasalarına aykırı olduğu savunuluyor. Toplu davayı açabilecek grup “Facebook’un 7 Haziran 2011’den sonra yüz şablonları yaratıp, sakladığı, Illinois eyaletinde yaşayan kullanıcılar” diye tanımlandı. Toplu davalarda, ilgili gruptaki herkes tazminat almaya hak kazanabiliyor. Yargıç James Donato kararında “Facbook, tazminat miktarının milyarlarca doları bulabileceğine inanıyor” dedi.
Facebook iddianın temelsiz olduğunu savunarak hukuk mücadelesini sonuna dek vereceklerini açıkladı.
YÜZ TANIMA TEKNOLOJİSİ NEDİR, NE YAPIYOR?
Facebook Haziran 2011’de “etiketleme önerisi” özelliğini başlatmıştı. Bu özellikte, mevcut yüz veritabanının yardımıyla kullanıcının yüklediği fotoğrafta olabilecek kişilerin etiketlenmesi öneriliyor. Yargıç Donato da kararında teknolojinin arkasındaki dört aşamalı süreci şöyle tanımladı:
- Yazılım ilk olarak yüklenen fotoğraftaki tüm yüzleri tespit etmeye çalışıyor.
- Yüzleri standartlaştırıp, ölçü ve yöne göre sıralıyor.
- Facebook daha sonra her bir yüz için bir fotoğraftaki yüzün matematiksel temsili olan bir “yüz imzası” yaratıyor.
- Yüz imzaları daha sonra saklanan yüz şablonları veri tabanında benzer olanları bulmak için kullanılıyor.
- Facebook, yardım sayfalarında yüz şablonlarının, kullanıcının etiketlendiği fotoğraflardaki benzerliklere dair bilgilerle oluşturulduğunu söylüyor.
Şirket “Eğer, bir Facebook fotoğrafında hiç etiketlenmemişseniz ya da Facebook fotoğraflarındaki tüm etiketleri kaldırırsanız, hakkınızdaki bu bilgelere sahip olmayız” diyor. Etiketleme önerisi özelliği pek çok ülkede yok ve ABD’li kullanıcılar da Facebook ayarlarına gidip bu özelliği kapatabiliyor. (BBC Türkçe)
Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2018, 16:51