Epilepsi hastalarına ‘ilaç’ krizi: Yurt dışından ilaç gelmiyor

Türkiye’de sayıları 800 bini bulan epilepsi hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlara ulaşılamadığını söyleyen CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi: “Hastaların ilaçları azaldı, nöbetleri çoğaldı.”

Epilepsi hastalarına ‘ilaç’ krizi: Yurt dışından ilaç gelmiyor

rtan döviz kuru, ilaçların fiyatını artırmayı sürdürürken, Türkiye’ye ilaç krizi yaşanmaya devam ediyor. Türkiye’ye yurtdışından getirilen ilaçlara ilişkin değerlendirmede bulunan CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, yazılı açıklama yaptı.

 ‘FRİSİUM VE OSPOLOT EPİLEPSİ İLAÇLARI GETİRİLEMİYOR’

Türkiye’de yaklaşık 800 bine yakın epilepsi hastası bulunduğunu, bu rakamın da ülke nüfusunun yüzde 1’ine denk geldiğini kaydeden İlgezdi,

“Epilepsi dediğimiz hastalık; beyinde bulunan sinir hücrelerinin aşırı ve kontrolsüz elektrik üretmesiyle oluşan nörolojik hastalık ve nöbetleridir. Epilepsi hastalarımızın kullanmak zorunda olduğu, nöbetler azaltan veya engelleyen birtakım ilaçlar var. Bu ilaçlarımız büyük çoğunlukla yurtdışından getirilmekte olan ilaçlar. Ancak Euro maliyetlerindeki artış, döviz kurunun artış göstermesi gibi sebeplerden dolayı ne yazık ki Epilepsi hastalarının ilaçları ulaşılmaz hale geldi. İnsanlar ilaçlara ulaşamadığından dolayı yoğun bakımlara yatmak zorunda kaldı. Neredeyse 1 yıldır, birçok epilepsi hastasının ailesinden ilaçlara ulaşamadıklarına dair geri dönüşler alıyorum. İnsanlar sosyal medyadan en çok kullanılan epilepsi ilacı olan Frisium’un Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'ye getirilmesi için imza topluyor. Epilepsi hastalarının en çok kullandığı bir diğer ilaç olan Ospolot da yurtdışından getirilemeyen ilaçlardan biri” ifadelerine her verdi.

 İŞTE GETİRİLEMEYEN DİĞER İLAÇLAR…

Sağlık Bakanlığı’nın özel izni olmadan getirilemeyen ilaçlara da değinen CHP’li Akkuş İlgezdi, şunları söyledi:

“Bir de Türkiye’ye hiç gelmeyen ilaçlar var. Bu ilaçlar Sağlık Bakanlığı’nın özel izniyle getirilebiliyor ancak bu izni alabilen çok nadir. Perampanel içerikli brivaracetam ve eslikarbazepin ilaçları bunlardan bazıları. Lorazepam dediğimiz epilepsi ilacı tüm dünya kullanır fakat bizde yok. Edindiğimiz bilgilere göre bu ilacı alabilen ülkemizde sadece birkaç hastamız var. Diğer bir epilepsi ilacı olan Cannabidiol da Türkiye’ye hiç gelmeyen ilaçlardan. Trileptal epilepsi ilacı Türkiye’de üretiliyordu fakat artık üretilemiyor çünkü hammadde sorunumuz var. Nöbetlerin peş peşe geldiği durumlarda kullanılan Rivotril’in ampul formu, epilepsi hastaları için hayati önem taşımaktaydı fakat artık bu ilaca da ulaşılamıyor.”

 ‘İNSAN SAĞLIĞI HAYIRSEVERLERİN YARDIMLARIYLA SAĞLANIYOR’

İlgezdi, ilacın tedaviye cevap vermediği dirençli epilepsi hastalarının yaşadığı sıkıntılara da dikkat çekerek,

“Türkiye’deki epilepsi hastalarının yüzde 30-35’inin nöbetleri ilaç kullanamadığı taktirde durmuyor. Bu hastalarımız tedaviye dirençli dediğimiz, ilaçla başa çıkılamayan hastalardır. İlaçla tedavi yapılamadığı zamanlarda Vagus pili dediğimiz bir pil gerekiyor. Sinirlere küçük uyarılar veren bu pil hastalarımıza yüzde 50 oranında bir fayda sağlıyor ve hastalarımız şifa buluyor. Üstelik pilin belirli aralıklarla da yenilenmesi gerekiyor. Ancak bu pile ulaşmak için de hastalarımızın aileleri sosyal medyadan çağrılar yapıyor, yardım kampanyaları düzenliyor. Bu ülkede insan sağlığı hayırseverlerin yardımlarıyla sağlanabiliyor” dedi. (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER