Türkiye'nin de kullanmaya hazırlandığı Çin menşeli CoronaVac aşısının Brezilya'daki denemelerde yüzde 50'nin biraz üzerinde genel koruma sağladığının açıklanmasına ilişkin tartışma sürüyor. Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayın organı Global Times aşıya dair tartışmaları Çinli uzmanlara sorarken, Sinovac'dan elde edilen bir belgeden de veriler yayımladı.
Haberde, Brezilya'daki Faz-3 denemelerinin salgının yoğun olduğu bir dönemde ön cephede yer alan sağlık çalışanlarına odaklanması ve ileri yaşlardaki kişileri de içermesi nedeniyle sonuçların bu şekilde çıkmasının normal olduğu yorumu yapıldı. Brezilya'daki Faz-3 denemelerine, aralarında ileri yaştaki kişilerin de bulunduğu yaklaşık 13 bin sağlık çalışanı katılmıştı.
'NE KADAR ÇOK VİRÜS, O KADAR DÜŞÜK ORAN'
Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nden Shao Yiming, bu konuda Global Times'a yaptığı değerlendirmede 'sağlık çalışanlarının virüse daha fazla maruz kaldığını, bunun da aşının koruma oranını düşüreceğini' söyledi. Shao, "Bir aşı virüs tarafından ne kadar çok saldırıya uğrarsa, koruma oranı o kadar düşük olur" dedi.
'PFIZER VE MODERNA'NIN DENEME ORTAMLARINDAN KAT KAT RİSKLİYDİ'
Sinovac aşısının Brezilya'daki deneme ortamının Pfizer aşısının ortamından üç kat, Moderna aşısınınkinden de altı kat daha riskli olduğunu söyleyen Shao, 'bir aşının koruma oranının sadece etkinliğine değil, aynı zamanda ortamdaki enfeksiyon riskine de bağlı olduğunu' belirtti. Çinli uzman, Brezilya'da açıklanan yüzde 50.38 oranında en hafif vakaların bile değerlendirmeye alındığını söyleyerek, Sinovac'ın kullandığu bu 'hassas sistemin' de koruma oranını düşürdüğü yorumu yaptı.
'YETERİNCE İYİ BİR SONUÇ'
Pekin Üniversite Hastanesi'nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Wang Guiqiang de benzer bir yorum yaptı. Katılımcıların neredeyse tamamının sağlık çalışanı olduğunu söyleyen Wang, "Aşı böylesine yüksek risk altındaki bir nüfusta ağır hastalığı yüzde 100 önleyebildi, hastalık oranını etkili biçimde kontrol altına alabildi ve insanların en az yüzde 50'sini enfeksiyondan korudu. Bu yeterince iyi" dedi.
Çinli uzman, Brezilya'daki denemelere göre aşının hafif vakalarda yüzde 77.96 oranında koruma sağladığını, bu durumun insanların yüzde 78'ini hastaneye yatırılmaktan koruyacağını ve sağlık sistemlerindeki çöküşü engelleyebileceğini belirtti. Wang, üretici firma Sinovac'ın iki dozun 14 arayla yapılmasını önerdiğini ancak dozların arasının açılmasının etkinlik oranını yükseltebileceği yorumu da yaptı.
SINOVAC BELGESİ: AĞIR VAKALARDA YÜZDE 100 KORUMA SAĞLADI
Global Times'ın Sinovac firmasından edindiği bir belgede ise Brezilya, Endonezya ve Türkiye'deki Faz-3 denemelerinin farklı şekilde, bu ülkelerin iç koşullarına göre tasarlandığı, sonuçların bu nedenle farklı geldiği, bu durumun da 'objektiflik göstergesi olduğu' belirtildi. Belgede, Brezilya ve Türkiye'de denemelere katılıp Covid-19 nedeniyle hastaneye yatırılan 'vakaların hepsinin plasebo (boş aşı) grubunda olduğu, aşı olan kimsenin hastaneye kaldırılmadığı, bu durumun da aşının ağır vakalara karşı yüzde 100 oranında koruma sağladığını gösterdiği' aktarıldı.
Belgede Brezilya'daki denemelere katılan gönüllülerin tamamının 'en yüksek enfeksiyon riski altında bulunan sağlık çalışanları olduğu' belirtilirken, "Bu aşı aynı zamanda, Faz-3 klinik denemelerini sadece sağlık çalışanları arasında gerçekleştiren tek aşı" denildi. / DUVAR