“Hastanelerimize sahip çıkıyoruz, haklarımızı istiyoruz” pankartının açıldığı eylemde, “Eşit işe eşit ücret istiyoruz”, “Sağlık hizmeti üretirken sağlığımızdan oluyoruz” ve “Krizin faturasını ödemek istemiyoruz” dövizleri taşındı. Eyleme İTO Başkanı Dr. Pınar Saip, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın da eyleme destek verdi.
‘HEMŞİRELER ÜCRET ALAMADIĞI İÇİN İSTİFA EDİYOR’
İlk açıklamayı SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol yaptı. Erol, 2011 yılından bu yanan uygulanan politikalarla sağlık siteminin çökertildiğine dikkat çekti. Üniversite hastanelerinin iflasın eşiğine geldiğini söyleyen Erol, “Borçlarını ödeyemediği için firmalar ihalellere katılmıyor. Bu yüzden sağlık hizmetleri aksıyor. Hemşire arkadaşlarımızın alamadığı ücretler nedeniyle kurumdan ayrılmak zorunda kalıyor” dedi.
Erol şöyle devam etti: “Hemşire arkadaşlar haklı olarak daha iyi ücret alacak başka hastaneleri tercih ediyorlar. Bu yüzden ameliyatlar aksıyor. Yönetimle görüştüğümüzde sonuç alamıyoruz. Biz yaklaşık 1 aydır bu eylemin örgütlenmesi için yaptığımız çalışmalarda İstanbul Üniversitesi kılını kıpırdatmazken baskı uyguluyor, soruşturmalarla tehdit ediyor. Elbetteki biz bu baskılara boyun eğmedik etmeyeceğiz.”
‘HASTALARIMIZIN ÖZEL HASTANELERE MECBUR KALACAK’
İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, tedavinin bir ekip işi olduğunu söyledi. Saip “Sağlıkta hekimin yeri ne kadar büyükse sağlık çalışanlarını rolü büyüktür. Maalesef 2011’den beri sağlıkta dönüşüm yasası üniversite hastanelerinde uygulanmaya başlandı. Sürekli taşınacağımız endişesiyle çalışanlar arasında bir kafa karışıklığı var. Biz bir an önce genel bütçeden acilen bir desteğin gelmesini istiyoruz. Öğretim üyeleri, sağlık çalışanları ve idareciler bir araya gelip sorunları çözmeli. Yoksa halkımız bu hastaneleri kaybedecek Buraların çökmesi hastalarımızın özel hastanelere mecbur kalması demektir. Bu yüzden kamuoyundan gerekli desteği almak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
‘AYRILAN ARKADAŞLARIMIZ KALİFİYE ELEMANLAR’
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Rukiye Eker, çalışanlarının haklarını sahip çıkacaklarını açıkladı. Eker, “Yatırılan her hasta yapılan her ameliyat hastanelerin zararına olmakta. Halbuki bunlar devlet tarafından karşılanmalı. Performans nedeniyle yüzlerce hemşire arkadaşımız başka hastanelere göç etmişler. Bu arkadaşlarımız yoğun bakım gibi ünitelerde çalışan kalifiye elemanlardır. Fakültemizin bu zor günleri için yapılan toplantı ve basın açıklamaları her ne kadar idare tarafından baskı altına alınsa da biz geri adım atmayacağız.” dedi.
Eker çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
– Eşit ücret olmalı çalışma koşulları iyileştirilmeli.
– Üniversite hastanelerinin giderleri devlet tarafından karşılanmalı.
– Üniversite hastanelerin sorunlarına yönelik çözümler üretilmeli.
‘TALEPLERİMİZ KARŞILANINCAYA KADAR EYLEMİMİZ DEVAM EDECEK’
SES Aksaray Yönetim Kurulu Üyesi Aynur Gürcan, İstanbul Üniversitesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde çalışan hemşirelerinin ücretlerinin 3 aydır ödenmediğini aktardı. Gürcan, “Klinikler kapatılıyor. Kliniklerin kapatılması hastaları mağdur etmekte. Fakülteler şu an kiriz içinde. Vergi toplayan devlet bu paraları öncelikle eğitime ve sağlığa harcamalı. Yapılan işe göre ücret alıyoruz. Biz hak ettiğimizi almak istiyoruz. Rekabeti değil. Bu ülkede biz emekçilerin maaşı yoksulluk sınırının altında. Anayasa’nın 25. Maddesinde herkes düşüncesini ifade etmeye özgürdür. Hastanemizin sorunlarının çözümü için kılını kıpırtmayan hastane yönetimi bizleri baskı altında almaya çalışmakta. 3 aydır ödenmeyen performans ve maaşlar derhal ödenmeli. İvedi olarak hemşire açığının giderilmesini talep ediyoruz. Çalışanlara bu baskılara derhal son verilmeli. taleplerimiz karşılanana kadar eylememiz devam edecek.” / DUVAR
Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2018, 12:17