BM Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, “Endişemiz şu ki, eğer bu durum devam eder, sayı yükselir ve ihtilaf tırmanırsa, gerçekten de yüzbinlerce, bir milyon, iki milyon kişinin Türkiye sınırına gittiğine tanık olabiliriz” dedi. Reuters ajansına konuşan Moumtzis, “Birkaç ay önce bu kabus senaryosunun yaşanmamasını talep etmiştik. Fakat şu an konuştuğumuz sırada yaşanıyor” diye konuştu.
İDLİB’DE NE OLUYOR?
Suriye-Türkiye sınırındaki İdlib konusunda, geçen eylül ayında Türkiye ile Rusya arasında bir anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma, Suriye ordusunun vilayeti silahlı isyancılardan almak için topyekûn bir operasyon düzenlememesi karşılığında bir çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasını ve isyancıların ağır silahları ile bu bölgenin dışına çekilmesini öngörüyordu. Bu yolla, İdlib’de yaşayan binlerce sivilin de korunacağı öngörülüyor; Rusya Suriye ordusuna, Türkiye ise silahlı isyancılara garantör oluyordu.
Ancak Suriye ordusunun operasyonları askıya alması sonrasında isyancılar verilen mühlet çerçevesinde çekilmedi; bu arada vilayet yılbaşında Heyet Tahrir el Şam’ın kontrolüne geçti. Son haftalarda ise taraflar arasındaki çatışmalar yeniden başladı. Hava saldırılarına da yeniden başlayan Rusya ve Suriye ateşkesi isyancıların bozduğunu, Rus üslerine de saldırı girişimleri olduğunu savunuyor. (DIŞ HABERLER)
Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2019, 22:55