Toplantıda ilk sözü alan Macron, “Ülkelerimiz tarihe dayanan güçlü ilişkilere sahip. Sadece tarih açısından değil, NATO ve AGİT üyeliği kapsamında da yakın ilişkilerimiz var. İkili, bölgesel ve uluslararası çıkarlarımız ve çözmemiz gereken sorunlar da var” dedi.
Terörle mücadele konusunu da görüştüklerini aktaran Macron, “Terörle mücadeleyi konuştuk. Terörle mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz. Daha da yoğunlaşmasını arzu ettiğim bir çalışma ile bunu yapacağız” diye konuştu.
Bugün yapılan görüşmeden 2 anlaşma imzalandığını dile getiren Macron, “Savunma alanındaki işbirliğini de güçlendirdik. Bugün imzalanan iki anlaşma da, THY’nin Airbus’tan uçak alması ve Eximbank’la imzalanan anlaşma da önemli. Sinop Nükleer Santrali’ni de görüştük” dedi. Macron’un konuşmasından satır başları şöyle:
‘TÜRKİYE, AVRUPA KONSEYİ’NDE KALMALI’
“Türkiye’nin Avrupa Konseyi ve AİHS içerisinde kalması önemli. AİHM’de yaptığım konuşmada Türkiye’nin üyeliğinin sürmesini gerektiğini belirttim. Türkiye ve Avrupa Birliği diyaloğu devam etmeli. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde ikiyüzlülükten çıkmak gerekiyor. Kendiliğinden yeni bir başlık açılması mümkün olmayacaktır.”
‘GAZETECİLER VE STK TEMSİLCİLERİNİ GÖRÜŞTÜK’
“Türkiye’nin ve Türk halkının terörle mücadele yaşadığı zorlukları biliyorum. Terörle mücadelede ortak bir kararımız var ve ortak hareket ediyoruz. Ayrı olduğumuz konular da oluyor. Biz bireysel özgürlüklerin korunması gerektiğini savunuyoruz. Bir Fransız gazeteci ve gazetecilik öğrencisinin cezaevine girdiğinde diyaloğumuz olumlu sonuçlandı. Bazı gazeteciler ve STK mensuplarının tutuklanması hakkında bir liste ilettim. Galatasaray Üniversitesi’yle ilgili, öğrencileri ve akademisyenlerinin dava konusu olmasıyla ilgili endişelerimizi de ilettik.”
‘BİZİ ALIN DİYECEK HALİMİZ YOK’
Macron’un ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştu. Türkiye’nin 54 yıldır Avrupa Birliği üyesi olmak istediğini belirten Erdoğan, “Sürekli olarak ‘ne olur artık bizi de alıverin’ diyecek halimiz de pek yok. Bunu Fransa’dan söylüyorum, buradan sesleniyorum” dedi.
Erdoğan, Eurosam ile imzalanan hava ve füze savunma sistemi anlaşmasının önemli olduğunu söyledi.
‘SEN FETÖ AĞZIYLA KONUŞUYORSUN’
Bir Fransız gazeteci, “Sayın Cumhurbaşkanı size terörle mücadelede güvenilebilir mi? Savaşın üzerinden bu kadar yıl geçtikten sonra Suriye’deki gruplara silah gönderdiğiniz için pişman mısınız?” dedi.
Erdoğan’ın “Suriye’ye kim silah göndermiş?” diye sorması üzerine gazeteci, “İstihbarata ait TIR’larda 2014’te silahlar bulundu” dedi.
Erdoğan, “Sen FETÖ ağzıyla konuşuyorsun. Sen gazeteci gibi değilsin. Onu yapanlar FETÖ’nün savcılarıydı, şimdi onlar içeride. Karşınızda bunları yutacak kimse yok. Bunu soruyorsun da ABD’nin gönderdiği 4 bin TIR silahı neden sormuyorsun. FETÖ ağzıyla konuşmamayı öğrenin” cevabını verdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da “Terörle mücadele konusunda Türkiye’ye güveniyoruz” dedi.
‘KAVALA’NIN AVUKATLARI VAR’
Bir başka Fransız gazeteci, Macron’a Erdoğan’la hangi konularda anlaşmadıklarını, ifade özgürlüğü ve FETÖ soruşturmasında tutuklanan işadamı Osman Kavala’nın gündeme gelip gelmediğini sordu.
Macron, “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün verdiği listeyi ilettim. Gündemde dolaşan başka isimleri konuşmak istemiyorum. Bu konuda ortak bir çalışma yapacağız. İfade özgürlüğü bir bütündür, bölünemez. Bir fikir suça çağrı değilse, bir yeri yakıp yıkmaya çağrı yapmıyorsa bu bir fikirdir, ifade özgürlüğü kapsamındadır” şeklinde cevap verdi.
Kavala’nın tutuklanması konusuna değinen Erdoğan, “Kavala’nın avukatları var, iyi… Burada avukatları çalışıyorlar. İstanbul’daki Gezi olaylarının arkasında, bu kişinin olduğunu gazeteci hanımefendiye hatırlatmak isterim. Bu konuda da bir çalışma yapsın” dedi.
Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2018, 22:31