Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca tarafından yayınlanan raporda, nihai Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna dair eleştiriler sıralandı. Raporda, kesilecek ağaç sayılarının hesaplanmasının ÇED raporunda detaylı olarak açıklanmadığı, ÇED raporunda kesilmeyeceği belirtilen alanlarda ağaçların kesildiği ve toplam kesilen ağaç sayısının 195 bini bulduğu ifade edildi.
KAÇ AĞAÇ KESİLDİ?
ÇED raporunda kesilmesi öngörülen toplam ağaç sayısının 45 bin 650 olarak açıklandığı hatırlatılarak, “ÇED raporunda bu hesaplamalar detaylı olarak gösterilmemiştir” denildi.
Kesilen alanın büyük bir çoğunluğunun Kızılçam ve Karaçam türleri ile gençleştirilmiş ya da ağaçlandırılmış tamamlama gerektiren başarılı gençlik alanları olduğu ifade edilen raporda şu ifadelere yer verildi:
“Bu alanların 130 cm yükseklikteki çapları 8 cm’den düşük olduğu için hektardaki ağaç sayıları, ağaç servetleri ve artımları orman amenajman planlarında yer almamaktadır. ÇED raporunda belirtilen kesilecek ağaç sayısının düşük olmasının nedeni 8 cm çapından küçük ağaçların sayısının verilmemesinden kaynaklanıyor. 2013 yılında hazırlanan ÇED raporunda, 2007 yılına ait verilen kullanılması, bu süre zarfında yetişen genç ağaçların, toplam sayıya dahil edilmemesine yöneliktir. Yapılan hesaplamalara göre, yaklaşık 150 bin adet genç ağacın kesimi, bu hile ile ÇED raporunda gösterilmemiştir. Ayrıca, ÇED raporunda gösterilmeyen alanlarda yapılan kesimler ile maden sahasına erişim için açılan yol nedeniyle gerçekleşen ağaç kesimleri de aynı biçimde, kesilecek toplam ağaç sayısı hesaplamasına dahil edilmemiştir. Bu biçimde, yaklaşık 195 bin civarı ağaç kesimi yapılmıştır.”
‘BAKANLIK, ÇED RAPORUNUN İHLALİNE KARŞI EYLEMSİZ KALDI’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu kararı vermesine tepki gösterilen raporda, bakanlık kastedilerek, “ÇED Raporunun açıkça ihlaline karşı eylemsiz kalmıştır. ÇED raporunda yer alan taahhütlere aykırı yapılan eylemler hakkında cezai işlem yürütmemiş ya da bu konuda bir cezai işlem tesis etmiş ise de kamuoyu ile bu konuda bir paylaşımda bulunmamıştır” denildi.
Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) de ağaç kesimiyle ilgili sorumluluğunun olduğu belirtilen raporda, “OGM, 195 bine yakın ağaç kesildi iddiasına karşılık 13 bin 400 olduğunu savunmuştur” ifadelerine de yer verildi.
‘ÇED OLUMLU KARARI İPTAL EDİLMELİ’
Raporda, ÇED olumlu kararının iptal edilmesi talep edilirken, diğer öneriler ise şu şekilde sıralandı:
-ÇED raporunda belirtilen saha dışarısında yapılan çalışmalar (yol çalışması) derhal durdurulmalı, sorumluları hakkında hukuki ve cezai süreçler işletilmelidir.
-ÇED raporunda belirtilen saha içerisinde, ÇED raporunda belirtilen kısımlar dışında yapılan ağaç kesimleri nedeniyle; sorumluları hakkında hukuki ve cezai süreçler başlatılmalıdır.
-ÇED raporunda, yanlış ve yanıltıcı belge kullanılması nedeniyle, sorumluları hakkında Belgede Sahtecilik Suçu kapsamında suç duyurusunda bulunulmalıdır.
-ÇED raporundaki taahhütlere aykırı davranılması nedeniyle, sorumluları hakkında hukuki ve cezai süreçler başlatılmalıdır.
-Görevlerinin gerektirdiği özen yükümlülüğünü yerine getirmeyen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında idari disiplin işlemi başlatılmalı ve suç duyurusunda bulunulmalıdır. (DUVAR)