Cumhurbaşkanı Erdoğan 11 Eylül 2019’da aralarında CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanının da bulunduğu 30 büyükşehir belediye başkanıyla Beştepe’de bir toplantı yaptı. Çok sayıda bakanın da katıldığı toplantıda alınan kararlardan biri yerel yönetimler yasası değişikliğinde görüşlerinden yararlanmak üzere bir komisyon kurulması, diğer karar ise tüm belediye başkanlarının kendi aralarında irtibatı hızlandırmak için bir Whatsapp grubu kurulması oldu. Toplantı sonrası yansıyan bilgilere göre grubun yöneticiliği için de en genç belediye başkanı olan 44 yaşındaki Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz görevlendirildi.
YAVAŞ: BİR SÜRE SONRA TOPLANTI YAPILACAKTIR
Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıdan yaklaşık bir ay sonra, planlanan Whatsapp grubunun faaliyete geçtiğini Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş açıkladı. Ankara’nın Başkent oluşu dolayısıyla resepsiyon veren Yavaş burada bir grup gazetecinin Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yapılan toplantıyla ilgili sorular üzerine Whatsapp grubunun kurulduğunu söyledi. Yavaş, belediye başkanları toplantısında alınan komisyon kurma kararıyla ilgili bir davet olup olmadığı sorusuna ise, “Whatsapp grubu kuruldu, bir süre sonra da toplantı yapılacaktır” dedi. Whatsapp grubundaki ilk mesajların da “Hayırlı olsun” şeklinde olduğu öğrenildi.
ANKARA’DAN CUMHURBAŞKANLIĞINA YAZI GİTTİ
Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıda alınan diğer karara göre aralarında CHP’li İstanbul, Ankara ve Eskişehir büyükşehir belediye başkanlarının da bulunduğu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında bir komisyon kurulması kararı alındı. AK Partili üç büyükşehir belediye başkanı ile bazı ilçe belediye başkanlarının da yer alacağı komisyon henüz toplanmadı.
Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, komisyona seçilen belediye başkanlarından sorun ve önerileri içeren yazılı bir çalışmanın iki gün içinde gönderilmesini istedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın bu çerçevede bir buçuk sayfadan oluşan bir yazıyı Cumhurbaşkanlığı’na ilettiği öğrenildi.
ÖZERKLİK ŞARTI HATIRLATMASI
Metinde, belediyelerin idari ve mali özerkliklerini güvence altına alacak yasal düzenlemeler yapılması istendi, çeşitli öneriler sunuldu. Borçlanma için Çevre, Şehircilik Bakanlığı izni, Genel Sekreter ataması için İçişleri Bakanlığı onayı gibi düzenlemelerin belediye başkanlarının elini kolunu bağladığı, bunun bir iç hukuk hükmü olan Türkiye’nin imza attığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na da aykırı olduğuna dikkat çekildi.
CHP’Lİ BAŞKANLARIN ACİL TALEPLERİ
Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıda CHP’li 11 belediye başkanı adına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu söz almış, sorunları şu 6 başlıkta sıralamıştı:
-6360 sayılı Büyükşehir Belediye Yasasında acil düzenleme yapılmalı.
-Başta Ulaştırma, Çevre ve Şehircilik ile Orman Bakanlığı olmak üzere CHP’li belediyelerle kamu kurumları arasındaki iletişimsizlik giderilmeli.
-Borç yükü nedeniyle iş yapamaz halde bulunan belediyelerin borçları yapılandırılmalı.
-Belediyelerin borçları kaynakta kesilirken alacaklar konusunda kolaylık yok. Mahsuplaşmaya yardımcı olunmalı.
-İller Bankası ve Kamu Bankaları Hazine Garantisi gibi konularda belediyelere kolaylık sağlamalı.
-Kamulaştırmada belediyeler rahatlatılmalı.