Başkanlık anayasası teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu

AKP ve MHP'nin üzerinde uzlaşıya vardığı yeni anayasa teklifi Meclis'e sunuldu.

Başkanlık anayasası teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu
AKP ve MHP'nin anlaşmaya vardığı yeni anayasa teklifi Meclis'e sunuldu.


AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 'Yeni Anayasa teklifi saat 17.30'da Meclis'e sunacağız' dedi. Teklif yaklaşık 10 dakika gecikmeyle Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI

Anayasa değişikliği teklifinde "Cumhurbaşkanı seçilen kişinin, varsa siyasi partisi ile ilişiği kesilir" hükmü kaldırılarak partili cumhurbaşkanlığı sistemi teklif ediliyor. Teklifle TBMM'nin denetim yollarında 'gensoru' ve 'meclis soruşturması' yetkilerinin kaldırılması öngörülüyor.

BAŞBAKANLIK KALDIRILIYOR, CUMHURBAŞKANI YARDIMCILARI GELİYOR

Anayasa değişikliği teklifinde Başbakanlık makamı kaldırılıyor, yerine cumhurbaşkanı yardımcıları geliyor. Cumhurbaşkanı bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.

Buna göre, cumhurbaşkanı yardımcılarını ve bakanları cumhurbaşkanı atayacak ve görevden alacak. Bakan olanların milletvekillikleri sona erecek. Cumhurbaşkanı Meclis dışından da bakan atayabilecek.

KARARNAME VE YÖNETMELİK ÇIKARABİLECEK

Teklife göre cumhurbaşkanı yürütme yetkisine ilişkin konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelikler çıkarabilecek.

Meclis'teki sandalye sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını öngören teklifte, cumhurbaşkanı için kademeli bir Yüce Divan yolu öngörülüyor. Buna göre partili cumhurbaşkanı hakkında 300 oyla soruşturma istenecek, 360 oyla komisyon kurulacak ve 3'te 2 çoğunluk, yani 400 oyla Yüce Divan'a sevk edilecek. Bakanlık kurulması ya da kaldırılması Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılacak. Görev süresi 5+5 olarak düzenlenen Cumhurbaşkanlığı için 'doğuştan' Türk vatandaşlığı olma şartı öngören değişiklik teklifinde seçilme yaşının 25'ten 18'e indiriliyor. Teklife göre TBMM'nin yanı sıra Cumhurbaşkanı da seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Teklif, yedek milletvekilliği düzenlemesini de öngörüyor.

Anayasa değişikliği teklifi, Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun üye sayısının 22'den 12'ye, daire sayısının 3'ten 2'ye düşürülmesini öngörüyor. 

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2016, 18:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER