Akraba atamalarını önleyecek teklif Meclis’te

CHP’nin belediyelerde akraba atamalarını engelleyecek ve belediye başkanlarına şirketler üzerinden çifte maaşı ortadan kaldıracak kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Akraba atamalarını önleyecek teklif Meclis’te
CHP belediyelerde akraba atamalarını durduracak kanun teklifini Meclis’e sundu. Teklife göre belediye başkanlarının 1 ve 2. derece akrabaları istisnai memuriyet kadroları ile belediye şirketlerine atanamayacak. Belediye başkanları yönetim kurullarındaki görevleri nedeniyle ek ödeme alamayacak.

CHP, bir süredir kamuoyunda tartışılan belediyelerde akraba atamaları ve belediye başkanlarının birden fazla maaş almasına yönelik uygulamaları sonlandıracak kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzalarını taşıyan teklif, belediye başkanlarına “yönetim kurullarında aldıkları görevler nedeniyle herhangi bir ödeme yapılmaması, belediye başkanlarının akrabalarının belediye şirketleri ile istisnai memuriyet kadrolarına atanamamasını” öngörüyor.

İSTİSNAİ MEMURİYET KADROLARINA ATANAMAZ

Belediye Kanunu’na eklenecek maddeyle, belediyenin ortak olduğu şirketlerde yönetim kurulu başkanı veya üyesi olması ya da yönetici niteliğinde başka bir görev alması halinde belediye başkanına bu görevi dolayısıyla herhangi bir ödeme yapılamaması öngörülüyor. Teklif, ayrıca belediye başkanının eşi ile birinci ve ikinci derece akrabaları ile akrabalarının eşlerinin belediyede, bağlı kuruluşlarda, belediyenin ortak olduğu şirketlerde yönetici olarak görevlendirilemeyeceğini, istisnai memuriyet kadrolarına atanamayacağını içeriyor.

LİYAKAT DIŞI ATAMALARDA CİDDİ ARTIŞ

Teklifin gerekçesinde son dönemde liyakat dışı atamalarda ciddi bir artış olduğu belirtilerek şöyle denildi:

“Milyonlarca genç KPSS’de ter döküp bir kuruma atanmayı beklerken, siyasetçilerin ya da üst düzey bürokratların yakınlarının istisnai kadrolara yapılan atamalarla memuriyet kadrolarına geçirildiği görülmektedir. Özgür aklın kurumları olması gereken üniversitelerin bile bu süreçten etkilendiği, akademisyen kadrolarına, rektörlerin ya da siyasetçilerin yakınları, kişiye özel ölçütler konularak atanmaktadır. Kamu yönetiminin tüm alanlarının nepotizmden arındırılması gerektiği açıktır. Siyasi parti ayrımı gözetmeksizin yerel yönetimlerde benzer örnekler, 31 Mart seçimlerinin ardından kamuoyuna yansımış ve tepki çekmiştir. Bu yaşanan örnekler ciddi bir etik problem teşkil etmekle birlikte, mevzuattaki yasal boşlukların giderilmesi için önlemler alınması gerektiği de ortadadır. Bu nedenle kamu yönetiminde yaşanan ve halkımızın şiddetli tepkisini çeken akraba kayırmacılığı sorununun mevcut yasal boşluklar ortadan kaldırılarak bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir.” (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2019, 13:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER