UNICEF, bu tür suçları işleyenlerin hesap vermesi gerektiğini kaydetti.
İşlediği yoğun bir şekilde savaş suçları ve insanlık suçları ile adını duyuran IŞİD, 29 Mayıs günü yılsonu sınavlarından sonra Halep’ten Kobani’ye dönen 10’u kız olmak üzere 153 Kürt öğrenciyi kaçırdı. Ortaokul öğrencileri otobüs ile Kobani’ye dönerken IŞİD’in kontrolündeki Minbic’de alıkonulmuşlardı.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre bunlardan 10’u kız 15 öğrencinin serbest bırakıldığı, 5’inin de kaçtığını bildirmişti.
UNICEF, yaşları 14-16 arasında olan Kürt çocuklarının durumunu “büyük bir endişe” ile izlediklerini belirterek, “çocuk haklarının ağır ihlal edildiğini” ifade etti. “Bu tür suçları işleyenler hesap vermeli” diyen UNICEF, “Çocukların bu tür vahşi şiddete maruz kalması ve savaşa katılmaya zorlanması anlaşılmazdır” diye ekledi.
New York merkezli HRW de yaptığı açıklamada bu çocukların derhal serbest bırakılmasını istedi. HRW, “IŞİD’den kaçan iki çocuk, şeriat ve cihatçı ideoloji derslerine zorlandıklarını anlattılar. Aralarından biri IŞİD’in yanlış davranan çocukları dövdüğünü söyledi” dedi.
Ailelerin çocuklarının çatışmalara sürüklenmesinden endişe ettiğini belirten HRW, “Çocukları silahlı bir çatışmada rehin almak, kullanmak, silahaltına almak ve askere almak savaş suçu teşkil ediyor” dedi.
HRW, 23 Haziran günü de yayınladığı bir raporunda IŞİD’in çocukları askere aldığı tepkisinde bulunurken, ders ve silahlı eğitimi karıştırarak ve çocuklara intihar saldırıları dahil tehlikeli görevler vererek askere aldığını belirtmişti.
Birleşmiş Milletler’e göre Suriye çocuklar açısından dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri olarak kalmaya devam ediyor. BM İnsan Hakları Konseyi tarafından 18 Haziran günü yayınlanan bir raporda çocukların Suriye’de savaştırıldığı belirtilmişti.
Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2014, 21:42