Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) “Ekonomik Durgunluk Döneminin Çocukları: Ekonomik krizin gelişmiş ülkelerde yaşayan çocukların iyi olma hali üzerindeki etkisi” isimli 12. Innocenti Raporu yayımlandı.
12. Innocenti Raporu’na göre, 2008 yılından bu yana devam eden “Büyük Durgunluk” döneminin milli ekonomiler üzerindeki etkisiyle, çocukların iyi olma halinde gözlenen düşüş arasında güçlü ve çok yönlü bir ilişki olduğunu gözler önüne seriyor.
Rapor, durgunluğun etkisini en çok gösterdiği ülkelerde, bu durumdan hem en çok zarar gören, hem de durgunluğun getirdiği yükü en uzun süre omuzlarında taşıyanların çocuklar olduğu belirtildi.
Rapora göre, çocukların gelir yoksulluğu, 2008 yılında yaşanan ekonomik ve finansal krizden bu yana artmaya devam ediyor. Yoksulluğun etkileri, her ülkede kendini farklı şekillerde gösterse bile en gelişmiş 41 ülkede yaşayan 76,5 milyon çocuğu yoksulluk içinde yaşamak zorunda bırakıyor.
Rapora göre, 2008’den bu yana 41 AB ve OECD (İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) ülkesinden 23 tanesinde çocukların gelir yoksulluğu oranı yükselirken, diğer ülkelere ait rakamlar aynı kalmış veya düşme eğilimi gösterdi.
Türkiye’deki çocuklar
Rapora göre, uygulanan politikalar sayesinde Türkiye, kriz döneminde yoksulluk içinde yaşayan çocuk sayısının artmasını önlemeyi başaran ülkelerden biri oldu. Ancak, 2012 rakamları üç çocuktan birinin hâlâ yoksulluk içinde yaşadığını ve dört gençten birinin örgün eğitime devam etmediğini, çalışmadığını veya herhangi bir mesleki eğitime kayıtlı olmadığı kaydedildi.
Raporda Türkiye ile ilgili şunlar belirtiliyor:
* Uygulanan politikalar sayesinde Türkiye, kriz döneminde yoksulluk içinde yaşayan çocuk sayısının artmasını önlemeyi başaran ülkelerden biri oldu.
* 2008-2012 yılları arasında Türkiye’deki çocuk yoksulluğu oranında yüzde 2,76’lık bir düşüş gözlemlenmişse de rakamlar Türkiye’de yaşayan çocukların yüzde 30,2’sinin hâlâ yoksulluk sınırı içinde yaşadığını da gözler önüne seriyor.
* Türkiye’de örgün eğitimine devam etmeyen, çalışmayan veya herhangi bir mesleki eğitim almayan gençlerin oranında yüzde 11,5’lik bir düşüş kaydedildi.
* Buna rağmen, Türkiye bu alanda yüzde 25,5’lik oranla hâlâ 41 AB ve OECD ülkesi arasında İsrail’in arkasından (yüzde 30,7) en yüksek ikinci orana sahip ülke.
Politikalar
UNICEF’e göre; bu karşılaştırmalı veriler, çocukların iyi olma halinin uygulanan politikalar tarafından belirlendiğini gösteriyor
Raporda “Bu uluslararası karşılaştırmalar, bu sorunların kaçınılmaz olmadığını ama politikalardan kolaylıkla etkilenebildiğini de göstermemizi ve kanıtlamamızı sağlamıştır. Uygulanan politikalar hususunda bazı ülkelerin diğerlerinden daha başarılı olduğu da su götürmez bir gerçektir” denildi.
Raporda, Türkiye’nin, çocukları ve gençleri krizin olumsuz etkilerinden korumak amacıyla politika geliştirme konusunda edindiği deneyimleri diğer ülkelerle paylaşabileceği belirtildi. Ancak Türkiye’nin de yoksulluk içinde yaşayan çocuklara ve gençlere yalnızca kriz zamanlarında değil, sürdürülebilir ve sürekli bir devlet politikası kapsamında her zaman daha iyi yaşam koşulları sunacak yeni politikalar üretebilmesi için diğer ülkelerden öğreneceği ve uyarlayacağı çok şeyin olduğu ifade edildi.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2014, 16:09