201 üyeli SYRIZA Merkez Komitesi’nin 109 üyesi, Başbakan Alexis Tsipras’ın Avrupa Birliği (AB) kreditörleriyle imzaladığı anlaşmaya karşı çıkarak acil toplantı çağrısı yaptı.
Açıklamada, anlaşmanın Yunanistan’ın doğrudan demokrasisi ve egemenliğini hedef aldığı, anlaşmanın aşağılayıcı ve ülke için yıkıcı olduğu belirtildi.
“SYRIZA Merkez Komitesi çoğunluğu anlaşmayı kabul etmiyor” başlıklı açıklamada şunlar ifade edildi:
‘Halk egemenliği ve demokrasi kavramına karşıdır’
“12 Temmuz’da Brüksel’de, Avrupalı liderlerin neoliberal aşırı kemer sıkma modeline alternatif bir yol arayan bir halkı örnek biçimde cezalandırma amacını yansıtan bir darbe gerçekleştirildi. Bu darbe, her türlü halk egemenliği ve demokrasi kavramına karşıdır.
“‘Kurumlarla’ imzalanan anlaşma, ekonomik boğazlama tehditlerinin ürünü idi ve yeni bir Memorandumu ifade etmektedir. Bu anlaşma ülkemiz ve halkımız için yıkıcı olan iğrenç ve aşağılayıcı vesayet koşullarını dayatmaktadır.
“Yunan tarafının üzerinde uygulanan boğucu basıncın farkındayız, ne var ki emekçi halkın gururlu HAYIR yanıtının hükümete alacaklıların baskıları karşısında pes etme şansı tanımadığını düşünüyoruz.
“Bu anlaşma Solun fikirleri ve ilkeleriyle uyumlu değildir, ama, herşeyden öte, emekçi sınıfların ihtiyaçlarıyla uyumlu değildir. Bu teklif SYRIZA’nın üyeleri ve kadroları tarafından kabul edilemez.
“Merkez Komitesini hızla toplanmaya çağırıyoruz; Partimizin kadrolarını ve milletvekillerini ise, konferans kararlarımız ve program ilkelerimiz çerçevesinde parti birliğini korumaya çağırıyoruz.”
Pakette ne var?
Yunanistan parlamentosunda oylanacak pakette yer alan maddelerden bazıları şöyle:
* Vergi gelirlerinin ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 1’i oranında artırılması.
* Bütçe fazlasının ülkenin GSYİH’inin bu yıl yüzde 1’i, önümüzdeki yıl yüzde 2’si, 2017’de ise yüzde 3’ü olması.
* Bu kapsamda Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 23’e varan oranlara yükseltilmesi (Bu oranın gıda ve su için yüzde 13, ilaç için ise yüzde 6 olması öngörülüyor).
* Yunan Adaları için yıllardır geçerli olan yüzde 30’luk KDV indiriminin Ekim ayından 2016 sonunda dek kademeli olarak kaldırılması.
* Kurumlar Vergisi’nin yüzde 26’dan yüzde 28’e yükseltilmesi. Lüks ürünlerden daha fazla vergi alınması, televizyon reklamlarına da vergi konması.
* Emeklilik yaşının 67’de sabitlenmesi. Bu oranın 2022’ye dek sisteme 40 yıl katkı yapanlar için 62 olması.
* Savunma harcamalarının bu yıl 100, önümüzdeki yıl 200 milyon euro azaltılması.
* Ülkenin telekom şirketi OTE’nin tamamen özelleştirilmesi, Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesinin de Ekim ayı sonuna dek tamamlanması.
* Vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele edilmesi, idari birimlerde reforma gidilmesi.
Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2015, 14:12