Soma davasında ikinci duruşma başladı, aileler salona alınmadı

Soma davasının ikinci duruşması başladı. Davada duruşmayı takip etmek isteyen aileler salon alınmadı.

Soma davasında ikinci duruşma başladı, aileler salona alınmadı

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında 13 Mayıs 2014’te meydana gelen iş cinayetinde 301 madencinin yaşamını yitirmesiyle ilgili açılan davanın ikinci duruşması başladı.

8’i tutuklu 45 kişinin yargılandığı dava öncesi iş cinayetinde yaşamını yitirenlerin aileleri ve dava takipçileri Sosyal Haklar Derneği önünde toplanarak yürüyüş gerçekleştirdi. Yaşamını yitiren 301 işçinin isimlerinin yazılı olduğu pankartı taşıyan aileler Soma’yı unutma unutturma”, “Katil devlet hesap verecek” sloganlar attı.

Mahkeme önünde Avukat Can Atalay basın açıklaması yaptı. Atalay, davanın Soma’dan uzaklaştırılmak istendiğini ancak buna izin vermeyeceklerini belirtti.

Ailelerin mahkeme salonuna girişinde ise yine gerginlik yaşandı. Mahkeme önüne yığınak yapan polis, basının görüntü almasını engellemeye çalıştı.

Polis davayı takip etmek isteyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve EHP Genel Başkanı Sibel Uzun’un engellenmesinin ardından mahkeme salonuna alındılar.

İddianame

Soma’da 13 Mayıs 2014’de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili hazırlanan iddianamede 8’i tutuklu, 37’si tutuksuz 45 şüpheli hakkında dava açılması talep edildi. İddianamede 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer aldı.

İddianamede 301 işçinin hayatına mal olan iş cinayeti şu ifadelerle tarif edildi:

“Maden ocağında U3 trafosu etrafında toplu olarak bırakılan kömürün kontrolsüz bir şekilde kendiliğinden yanması sonucu oluşan karbonmonoksit gazının temiz hava girişine ulaşması, temiz hava ile temas eden kendiliğinden yanan kömürün tam yanmaya dönüşmesi, bu yangının 4 numaralı kömür nakil bandının bulunduğu yola sirayet ederek bu bölümdeki ve 3 numaralı kömür nakil bandının bulunduğu yoldaki bant, ahşap tahkimat, PVC boruları, elektrik kablolarını tutuşturması, su ile soğutma çalışmaları sonucu açığa çıkan zehirleyici, boğucu gazlar olması ve bu gazların da olay esnasında işçileri etkilemesi sonucu gerçekleştiği, işçilerin karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettikleri, yaralı kurtarılan işçilerin de karbonmonoksit zehirlenmesinden etkilendikleri anlaşılmıştır.”

230 sayfalık İddianamede tutuklu Soma A.Ş. sahibi Can Gürkan, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, İsmail Adalı, Genel Müdür Ramazan Doğru, teknik nezaretçi Ertan Ersoy, İşletme Müdürü Akın Çelik ve maden teknisyeni Mehmet Ali Günay Çelik’in TCK 81. maddesinde yer alan “olası kasıtla insan öldürme ve yaralama” suçunu işledikleri belirtildi.

Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2’den yani “bilinçli taksirle insan öldürmek”ten suçlandı.

Tutuklu sekiz şüphelilerin 301 kez 20 ile 25 yıl, 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezalandırılmaları, geri kalan 37 tutuksuz şüphenin ise 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi.

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2015, 19:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER