TGC'nin Basın Özgürlüğü Ödülleri’nin dağıtıldığı törende konuşan TGCBaşkanı Turgay Olcayto,“15 Temmuz’da basının çeşitliliğinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Çünkü o gün gazeteciler bu darbe girişimine karşı tek yürek oldu" dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)'nin basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana her yıl verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri, törenle sahiplerini buldu.Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A. Ş ile Zen Pırlanta A.Ş.nin ana sponsorluğunda düzenlenen tören, Taksim’deki The Marmara Oteli’nde gerçekleştirildi. Her yıl 24 Temmuz’da yapılan toplantı darbe girişimi nedeniyle 18 Ağustos’a ertelenmişti.
500 DAVETLİ KATILDI
Törene; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Yönetim Kurulu Üyesi Celal Toprak, TGC Onur Kurulu’ndan Kamil Masaracı, Ergin Konuksever, Engin Köklüçınar, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Başbakanlık Basın -Yayın Enformasyon İstanbul İl Müdürü Necmettin Altuntaş, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Başkanı Kadri Gürsel, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, TGC Onursal Üyesi Dr. Mücahit Atmanoğlu, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, gazeteciler Tuğrul Eryılmaz, Cem Erciyes, Zeki Efe, Merdan Yanardağ, Serpil Özçakmak’ın da aralarında bulunduğu 500’e yakın davetli katıldı.
Törenin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Olcayto, "15 Temmuz, Türkiye’de çok şeyi değiştirdi. Birincisi Laik Cumhuriyet’in ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. İkincisi, basının çeşitliliğinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Çünkü o gün gerçekten gazeteler, gazeteciler bu darbe girişimine karşı tek yürek olarak mücadele ettiler. Halkın da payını inkar etmemek lazım. Artık darbelerin 10 yılda bir geri gelmesi istenmiyor" dedi.
2016 Basın Özgürlüğü Ödülü Kurum dalında Uluslararası Basın Özgürlüğü Örgütleri Koalisyonu’nun oldu. Koalisyon, “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Uluslararası PEN, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Sansür İndeksi (Index of Censorship), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Etik Gazetecilik Ağı, Article 19 ve Gazete Sahipleri Birliği’nden (WAN-IFRA) oluşuyor.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) adına ödülü TGS Başkanı Uğur Güç, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve Etik Gazetecilk Ağı (EJN) adına ödülü Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü İstanbul Temsilcisi Erol Önderoğlu, Uluslararası PEN adına ödülü PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) adına IPI Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gürsel, TGC Başkan Vekili Vahap Munyar’ın elinden aldı.
Uluslararası Basın Özgürlüğü Örgütleri Koalisyonu adına açıklama yapan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gürsel, şunları söyledi:
“Bu ödül gazeteciler arasında mesleğin özgürlüğü ve geleceği için yapılan uluslararası dayanışmanın hakkaniyetle değerlendirildiği ve takdir edildiğini gösterdiği için çok değerli. Halkın gerçeklerden haberdar olmasını ve kanaatini özgürce mukayese ederek oluşturmasını istemedikleri için medyayı baskı altına alan, gazetecileri hapseden rejimlere karşı uluslararası gazeteci dayanışması büyük önem taşıyor. Şu günlerde de uluslararası dayanışma önem kazanıyor. Bu gerçeğin bilinciyle bizlere bu ödülü layık gören TGC’nin değerli jüri heyetine teşekkür ederiz.”
Törende daha sonra son bir yıl içinde Sürekli Basın Kartı almaya hak kazanan 71 TGC üyesine anı plaketi verildi. Tören toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.