DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı YPG ve YPJ güçlerinin başlattığı tarihi direniş 108'nci gününe girdi. Bu direnişin bir parçası haline gelen nöbet eylemlerinin tutulduğu köylerdeki direniş ise her gün değişik ülkeler ve kesimlerden gelen insanların ziyaret ve katılımlarıyla büyümeye devam ediyor. Mehser köyüne gelen Özgür Sanat Girişimi üyesi sanatçılar, 2015 yılının sanat yılı olacağını, Kobanê direnişinin dünya sanatçılarına ilham kaynağı olacağını ifade ettiler.
'KÜRDİSTAN’IN KIBLEGAHI KOBANÊ’DİR'
Kendilerini Kobanê direnişinin bir parçası olarak gördüklerini belirten Özgür Sanat Girişimi üyesi sanatçılar, geldikleri sınır hattına Kobanê direnişinin kendi sanatını yaratığını, 2015 yılının Kobanê direnişinin sanat yılı olacağını kaydederken, direnişin sadece Kürt ve Türk sanatçılara değil bütün dünya sanatçılarına ilham kaynağı olacağını ifade etti. Kobanê'nin direnişiyle tüm Kürdistan'ın kıblegahı haline geldiğini belirten Serhat Çarnewa, "Çünkü bu öyle bir direniş ki artık bir efsaneye dönüştü. Buna sadece biz değil, bütün dünya sanatçıları bu gözle bakıyor. Orda da bu büyük efsanenin öncülüğünü Kürt kadınları yapıyor. Belki şimdilik bu büyük direnişe ait az miktarda sanat üretimi var ama öyle umuyorum ki gelecek günlerde bu direniş birçok sanat dalına ve sanatçıya ilham kaynağı olacaktır" dedi.
‘DİRENENLER SANAT ESERİNİ YAZDILAR’
Kobanê'nin siyaset ve birlik açısından tüm Kürtlere çok geniş bir kapı açtığını dile getiren Koma Agirê Jiyan Müzik Grubunun solisti Ali Geçimli 'de ; "Kobanê'de özgür kadınlarımız, Kürdistan'nın kalbi Kobanê'de direnişle en büyük edebiyatı yaptılar, en büyük sanat eserini yazdılar. Dünyanın en büyük direnişini, en büyük mücadelesini verdiler. Bizde sanatçılar olarak bu büyük romandan ve örgütlü mücadeleden güç alarak sanatsal üretimler yapacağız" diye konuştu. Önümüzdeki süreçte tüm enternasyonal ve devrimci sanatçıların bu büyük direnişi eserleriyle selamlayacağını kaydeden Geçimli, "Kobanê, Şengal ve bütün Kürdistan şehitlerinin büyük ve onurlu direnişi gibi çok iyi güçlü bir sanat ortaya çıkarmamız lazım" dedi.
‘SANATIMIZLA NOT DÜŞMELİYİZ’
Sanatçı Pınar Aydınlar, Kobanê direnişinin 2014 yılına adını verdiğini, bu büyük direnişin bütün dünya halklarına direnişin nasıl bir kazanım sağladığını gösterdiğini söyledi. "Kadınlar öncülüğünde özgürlükleri, kimlikleri, yarınları için bedeller verenlerin siperlerde dövüşürken direnişin sembolü bir sanat ortaya çıkardı" diyen Aydınlar, sistemin dayattıklarına karşı, kadınların ellerinde silahlarıyla bedenlerini barikatlarda, alanlarda, dağlarda siper ettiğini, bu tanıklığı sanatçıların tarihe not düşmek zorunda olduğunu belirtti. Aydınlar, kadınların Kobanê’de bir kez daha özgürlük felsefesini anlattığını dile getirdi.
'KADINLAR HİÇ BU KADAR ÖZGÜRLEŞMEDİ’
"İlk ziyaretimizde Kader Ortakaya'nın ölümsüzlüğüne, bu kez de onun adına açılan Kütüphaneye rastladık. Bir yandan içimiz buruk olsa da, başta Kader Ortakaya ve Arîn Mirxan şahsında insanlık ve dünya tarihi adına büyük bir anlam ifade eden günler yaşıyoruz" diyerek konuşmasına başlayan Gölgedekiler Müzik Grubu üyesi Sinan Gökçe ise, dünyanın herhangi bir coğrafyasında kadınların bu kadar özgürleştiği, bu kadar inisiyatif aldığı başka bir örnek olmadığını söyledi. Kobanê direnişinin 2014 yılına damgasını vurduğunun altını çizen Gökçe, "Bu tarz direnişler Stalingrad örneğinde olduğu gibi hayatı kurtarıp zafere ulaştığı zaman, daha seçkin, daha güzel ve büyük sanat eserleriyle çeşitlenecektir. Kürdistan gerçekliğinden kopmayan sanatçılar, gelecekte Kobanê direnişine paralel büyüklükte sanat eserleri çıkaracaktır" diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2015, 09:27