Nazik’in sanık alarak yargılandığı davaya konu olan, Reyhanlı saldırısı 11 Mayıs 2013’te gerçekleştirilmiş ve 53 kişi hayatını kaybetmişti.
’53 SÜNNİ VATANDAŞIMIZ’
Saldırının gerçekleştiği dönemin Başbakanı olan Tayyip Erdoğan, Reyhanlı’daki saldırıların Suriye’de organize edildiğini belirterek, “Bu işin takipçisiyiz, bedelini kendilerine ağır ödeteceğiz” dedi. Erdoğan’ın, Reyhanlı’daki saldırıda hayatını kaybedenler için sarf ettiği, ’53 Sünni vatandaşımız’ ifadesi ise tartışma yaratmıştı. Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler ise, “Olayı gerçekleştiren örgüt, bağlantılı olduğu kişiler tespit edildi. Bunların Suriye’deki rejim yanlısı örgütlerle ve oradaki istihbarat örgütleriyle irtibatlı oldukları tespit edildi” dedi.
İHMALLER VE IŞİD İDDİALARI
Ana dava bağlamında patlamada istihbarat ve güvenlik zafiyetiyle ihmaller olduğu çokça dile getirilmiş, davanın avukatları ise pek çok kez patlamanın Suriye’deki cihatçı örgütlerle bağlantısına dikkat çekmişti.
Saldırı, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı terör eylemlerinden birisi olarak tarihe geçti. Soruşturma sonucunda 33 kişi hakkında dava açılmıştı. Sanıklardan dokuzu ise tutuklu. Dava güvenlik gerekçesiyle nakledildiği Ankara 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Davada karar 23 Şubat 2018’de çıktı. Karara göre, bombalı eyleme ilişkin yargılanan 33 kişiden 9’u ağırlaştırılmış müebbet hapis, 13’ü ise 10-15 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmıştı. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, suçlarını sabit gördüğü sanıklar Nasır Eskiocak, Mehmet Genç, Yusuf Büyükkasım, Ahmet Mansuroğlu, Doğan Özdemir, Süleyman Evet, Ergin Ördek, Fikret Nazik ve Mehmet Kılıç’a 53’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu; öldürmeye teşebbüs, yaralama ve diğer suçlardan da yaklaşık 4 bin 32’şer yıl hapis cezası verdi.
NİĞDE VE REYHANLI’NIN ORTAK İSMİ IŞİD SANIĞI HEYSEM TOPALCA
Reyhanlı ve Niğde saldırısının bağlantısı, Niğde iddianamesiyle kuruldu. Çünkü Reyhanlı patlamasını planladığı iddia edilen isim, Heysem Topalca’nın adı Niğde sanığı olarak geçti. Ancak Reyhanlı mahkemesi “cihatçı örgütlerle bir bağlantı kurulmadığı” şeklinde bir açıklama yaptı.
Reyhanlı katliamının avukatları, dava süreci boyunca Niğde’de gerçekleşen IŞİD saldırısına işaret etmiş, dosyanın birleştirilmesini talep etmişti. 20 Mart 2014’te Niğde’de bir polis, bir jandarma ve bir vatandaşın öldürüldüğü davada yargılanan üç IŞİD’liye, toplam 10 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 100’er yıla yakın hapis cezası verildi. Niğde IŞİD saldırısının iddianamesinde, saldırıyı gerçekleştirilen IŞİD’linin yaklaşık 10 ay kaldıkları, Suriye’deki IŞİD kampından Türkiye’ye geldikleri, Türkiye’ye geçiren kişinin de Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 53 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili görülen davada adı geçen Heysem Topalca olduğu” kaydedilmişti. Heysem Topalca Niğde’deki İslam Devleti (IŞİD) davasında firari sanık. Ayrıca Cilvegözü Sınır Kapısında 11 Şubat 2013’te meydana gelen patlamayla ilgili açılan davada da sanık.
NAZİK: BU TEZGAHI KURAN KİŞİ TOPALCA
Reyhanlı saldırısının zanlıları olduğu öne sürülen ve bugün Türkiye’ye getirildiği açıklanan Yusuf Nazik ile firari Mehmet Gezer, 19 Temmuz 2014 yılında yaptıkları açıklamada, Heysem Topalca’ya işaret etmiş, “Topalca, Suriye’deki cihatçılara destek veren Suriye vatandaşı bir Türkmen. Bize bu tezgâhı kuran kişi, Heysem Topalca olabilir. Topalca’yla zaman zaman Reyhanlı’dan mal geçirmek için işbirliği yapıyorduk. Bu adam eskiden beri kaçakçılık yapar. Hem Reyhanlı bölgesinden hem de Yayladağı’ndan geçiş yapabiliyor. Biz Reyhanlı’ya yanaşamıyoruz bile. Oralar cihatçıların elinde. Bizi görseler keserler” ifadelerini kullanmıştı.
SAVCI ŞİŞMAN ‘FETÖ’DEN YARGILANDI
MİT TIR’larını durduran ve ByLock kullandığı tespit edilen eski Cumhuriyet Savcısı Şişman da Reyhanlı davasının önemli isimlerinden. MİT TIR’ları davasının tutuklu eski savcısı Şişman’ın, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki saldırıyı haber almasına rağmen operasyon başlatmadığı, MİT’i suçlamak için saldırıya göz yumduğu öne sürülmüştü.
Saldırının arkasında Suriye gizli servisi El Muhaberat bağlantılı bir silahlı grup olduğu iddia edilmiş ardından bu grubun da THKP/C Acilciler isimli örgüt olduğu öne sürülmüş. THKP/C Acilciler’in liderlerinden olduğu bilinen Mihraç Ural ise ‘günümüzde böyle bir örgütün olmadığı’ şeklinde açıklama yapmıştı. Bu iddianın ardından Reyhanlı soruşturması için yayın yasağı getirilmişti. (DUVAR)
Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2018, 10:53