On binlerce kişi Sivas'ta lanet okudu

Sivas Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla kente akın eden on binlerce kişi, yaşamını yitirenleri andı. Katliamcı politikaların devam ettiğine dikkat çekilen mitingde, ortak acıların toplumu birleştirmesi gerektiği mesajı verildi.

On binlerce kişi Sivas'ta lanet okudu
Sivas Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla kente akın eden on binlerce kişi, yaşamını yitirenleri andı. Katliamcı politikaların devam ettiğine dikkat çekilen mitingde, ortak acıların toplumu birleştirmesi gerektiği mesajı verildi.


Türkiye'nin birçok yerinden Sivas'a akın eden on binlerce kişi, 33 kişinin vahşice katledildiği günün 22. yıl dönümünde, Seyrantepe Mahallesi'nde bulunan Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın önünde buluştu. Kitle, buradan katliamın yapıldığı Madımak Oteli önüne yürüdü.

Yürüyüşün en önünde katliamda yakınlarını kaybeden aileler yer alırken, ailelerle birlikte Gezi Direnişi sırasında polis tarafından katledilen Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük de bulundu.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde düzenlenen mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Turgut Öker, Feleknas Uca ve Müslüm Doğan, CHP milletvekilleri Şenal Sarıhan ve Sezgin Tanrıkulu, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın (HBVAKV) da aralarında bulunduğu Alevi örgütlerinin yanı sıra bir çok emek, demokrasi örgütü ve siyasi parti temsilcisi de katıldı. 

'KATLİAMCI ZİHNİYET HALA YAŞIYOR!'

"Sivas'ı unutma unutturma" ve "Sivas'ın ışığı sönmeyecek" sloganları atılan yürüyüşte açılan pankart ve dövizlerde ise bir kez daha Madımak Oteli'nin "Utanç Müzesi" olması talebi yansıtıldı. Yürüyüş boyunca, Kobanê, Roboski, Gezi ve Sivas'da yaşanan katliamların aynı zihniyet tarafından yapıldığı ve sorumlusunun devlet olduğu mesajı açılan pankartlarla verildi. 
Yürüyüşün ardından on binlerce kişiden oluşan kitle, Madımak Oteli'nin önünde bir araya geldi. Geçen senelerde olduğu gibi polis yine katliamın yapıldığı otelin önünde barikat kurarken, otelin önüne sadece katledilenlerin aileleri ve milletvekilleri alındı. Aileler, "Utanç Müzesi" olmasını istedikleri otelin önüne kaybettikleri yakınlarının fotoğrafları ile kırmızı karanfiller bıraktı.
Tertip komitesi adına konuşan Hidayet Yıldırım, Madımak Oteli'nde katliam yapan zihniyetin 22 yıldır hala yaşadığını belirterek, "Bu zihniyet dün Suriye'de bir pilotu yaktı, Erzurum'da bir siyasi partinin otobüs şoförünü yaktı. Mücadelemiz bu zihniyete yöneliktir" dedi.

'DESTEKLENEN ÇETELER YENİ KATLİAMLAR YAPIYOR'

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan da, geçen 22 yılın, katillerin saklanarak, davanın zaman aşımına uğratılarak geçtiğini hatırlattı. AKP eliyle yön verilen Ortadoğu politikasının tehlikeli boyutlara ulaştığının altını çizen Kaplan, "Mezhepçi politikalar güdülerek, desteklenen katliamcı çeteler, her gün yeni katliamlar yapmaktadır" dedi.
"Madımak'ın utanç müzesi yapılmasına izin vermeyen, otele katillerin ismini yazan bir anlayış bu ülkenin geleceği olamaz" diyen Kaplan, şunları aktardı: "Sivas davasının zaman aşımına uğramasına hayırlı olusun sözleri ile karşılayan birinin 'ben Alevilerden daha çok Aleviyim' demesi bizlere hakarettir. Üstüne birde 3. Köprünün adına Yavuz Sultan Selim adını vermeleri Alevilere bakış açılarının ve bu ülkede yaşayan Alevilerin hassasiyetlerinin ne kadar önemsediklerinin göstergesidir."
Kaplan, Madımak Oteli "Utanç Müzesi" olana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi. 

'BU ACI MÜCADELEMİZDE BİZİ BİRLEŞTİRMELİ'

Aileler adına Sivas Katliamı davasının avukatı Şenal Sarıhan da yaptığı konuşmada, 22 yıldır, 33 canın ailesi olduklarını ve 22 yıldır Madımak'a akan herkesin de 33 canın ailesi olduğunu ifade etti. Sarıhan, "Ben size ailelerin acılarını, kederlerini anlatamam, buna gücüm yetmez ancak 22 yıldır ailelerin nasıl acıyı bal eylediklerini anlatabilirim. Her davada, duruşmada nasıl kararlılıkla durduklarını, mücadeleden vazgeçmediklerini anlatabilirim" diye konuştu. İnsanlığa karşı yapılan suçlar için her yerde, her zaman mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Sarıhan, "22 yıldır bu acı bizi nasıl birleştirdiyse, yine bu acı bizi mücadelemizde de birleştirmeli. Sizleri, arkamızdaki oteli, 'Utanç Müzesi' yapana kadar mücadele etmeye davet ediyorum" dedi.
Miting, meydanda yapılan semah gösterisinin ardından çalınan deyişlerle son buldu. Mitingin ardından yurttaşlar, Ali Baba Mahallesi'nde bulunan Pir Sultan Abdal Cemevi'nde lokma dağıtımına katıldı.
 

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2015, 11:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER