PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 1978 yılında kalem aldığı Kürdistan Devriminin Yolu Manifestosu’ başlıklı broşürü ile 2012 tarihli ‘Ortadoğu’da Yerel Sistem İnşası Olarak Demokratik Modernite’ başlıklı yazısı 70’li yıllarda öğrencilik yaptığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde sınav sorusu olarak soruldu.
9 Ocak 2015 tarihinde Öğretim Görevlisi Barış Ünlü tarafından “Türkiye’de Siyasal Hayat ve Kurumlar” isimli dersin sınavında, Öcalan’ın söz konusu iki eserinin karşılaştırılmasını istedi:
“Abdullah Öcalan’ın yazmış olduğu, 1978 tarihli ‘Kürdistan Devriminin Yolu Manifestosu’ başlıklı broşür ile 2012 tarihli ‘Ortadoğu’da Yerel Sistem İnşası Olarak Demokratik Modernite’ başlıklı yazıyı, sömürge, ulus devlet, devrimci şiddet, demokrasi gibi kavramlara/olgulara olan yaklaşımları bağlamında kıyaslayınız. Bunu, arada geçen 34 yıl boyunca Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan değişimleri ve Kürt hareketinin Kürt toplumunun yaşadığı dönüşümleri içerecek şekilde yapınız.”
Vahdet gazetesinde “terör propagandası yapılıyor” şeklinde haberleştirilmesi üzerine sosyal medyada Barış Ünlü’ye yönelik kampanya başlatıldı
Gazeteye konuşan Barış Ünlü şunları söyledi:
“Türkiye’de Siyasal Hayat ve Kurumları dersi, Kürt ve Ermeni meselelerinin modern Türkiye tarihini nasıl şekillendirdiği, nasıl etkilediği üzerine bahsedilen bir ders. O derste anlatılanlar, Kürt ve Ermeni meseleleriyle ilgili olan o soru da Abdullah Öcalan’ın 1970’lerde PKK’nin ortaya çıktığı görüşleriyle, 1978 yılında şu an 2012’de cezaevinde geliştirdiği bir yazının mukayesesi üzerineydi. Türkiye’de Kürt sorununa nasıl dönüştüğünü, bu dönüşümü nasıl etkilediğidir. Dersin konusuyla bağlantılı bir sorudur. Ben propaganda yapmıyorum, Kürt meselesini anlatıyorum.”
Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2015, 09:01