Diyarbakır Eğitim Sen son günlerde en çok sürgün edilen üyelerinin durumuyla meşgul. Sürgün edilen öğretmenler, sürgün gittikleri ilde nelerle karşılaşacaklarını bilmiyorlar. Sürgün ne kadar sürecek, sürgün kararının geri alınması için dava açılabilecek mi? Eğitim Sen son günlerde bu ve benzeri soruların cevabını arayan öğretmenleri ağırlıyor ve sorularına cevap vermeye çalışıyor.
Ama bu arada basına da yansıyan bir haber de konuşuluyor Eğitim Sen’de. Haber, Diyarbakır’ın Hani ilçesinde müdür ve müdür yardımcılarını belirlemek için yapılan mülakatın şaibeli olmasıyla ilgili.
Konuyla ilgili olarak konuştuğumuz Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de Örgütlenme Sekreterliği görevi yürüten Zülküf Güneş, müdür ya da müdür yardımcısı olmak isteyen öğretmenler için 3-21 Temmuz tarihlerinde mülakat yapıldığını, 10 Ağustos’ta mülakat sonuçlarının açıklandığını söyledi. Güneş, “Tercihlerin alınmasının ardından atamaların sonuçları 5-8 Eylül tarihleri arasında duyurulacak” dedi.
Bu bilgileri paylaştıktan sonra bir belge gösteriyor Zülküf Güneş. Bu belgede, mülakatı gerçekleştirecek yetkililer için hazırlandığı anlaşılan ve mülakata girecek öğretmenler hakkında bilgiler veren notlar mevcut.
ADAYLARIN NOTLARI ÖNCEDEN BELLİ
Zülküf Güneş, söz konusu belgenin kimler tarafından hazırlandığıyla ilgili bilgi vermekten kaçınıyor. Ama belgeden anlaşıldığına göre öğretmenlere verilecek notlar hükümete yakınlığıyla bilinen bir sendika tarafından hazırlanmış. Mülakata katılacak öğretmenler hakkında kullanılan “Çok çalışkan, faydalı bize çok üye yazıyor”, “Yeni üyemiz, hanımefendi biri, düşüncesini bilemem”, “Eğitim Sen’den yeni bize geçti, düşüncesi bozuk olabilir”, “Eski üyemiz, Hz. Süleyman Eğitim Vakfı müdavimi” gibi ifadeler de bunu gösterir nitelikte.
Belgede ayrıca, mülakata girecek eğitim kurumu yönetici adaylarının hangi komisyonda mülakata gireceği, kimlik numarası, sınavda aldığı puanın yanında mülakatta alması gereken puan gibi bilgiler yer aldı.
‘ÖĞRETMENLERİ FİŞLEMİŞLER’
Güneş, belgedeki bilgiler göstererek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kendilerine yakın buldukları isimlerin 90’ın üzerinde not almasını tavsiye etmişler. Alınan sonuçlar da bunu gösteriyor. Eğitim Sen’li ve diğer öğretmenler ise 60 civarında puan almış. Diyarbakır genelinde 3 bin öğretmen başvuru yaptı. Bunlardan da 1800 kişi mülakatta başarılı sayıldı. Hani ilçesinde başka bir sendikanın hazırladığı ileri sürülen bir liste ortaya çıktı. Bu listede bizim üyelerimizin adları da geçiyor. Üyelerimiz hakkında, ‘Eğitim Sen üyesidir, kesinlikle mülakatı geçmesin’ şeklinde ifadeler yer alıyor. Mülakatın bu şekilde gerçekleşeceğini tahmin eden bazı üyelerimizin mülakata katılmadığını öğrendik. Katılanların tümüne de düşük puan vermişler. Ayrıca bu liste, öğretmenleri fişledikleri anlamına geliyor.”
60 üzeri puan alanların mülakatta başarılı olarak kabul edildiğini ama 60 alanların 95 alanlar karşısında şanslarının olmadığını vurgulayan Güneş, “Müdür ya da müdür yardımcısı olacakların yüksek puan alması gözetilecek, bu nedenle 60 alan Eğitim Sen’li bir öğretmenin müdür ya da müdür yardımcısı olarak atanması imkansız görünüyor” dedi.
MÜLAKAT YERİNE SINAV YAPILMALI
Müdür ve müdür yardımcılarının bu şekilde seçilmemesi gerektiğini vurgulayan Güneş, “Çünkü komisyondaki görevliler karşılarına çıkan öğretmenin kıyafetinden, saçından, sakalından hoşlanmayıp düşük puan verebilir” şeklinde konuştu.
“Mülakatla müdür ve müdür yardımcısı atamanın gayesi adam kayırmadır, kendine yakın kişileri seçmektir” diyen Güneş, atamaların daha önce sınav sistemiyle yapıldığını belirterek, “Sınav yapılmalı, müdür ve müdür yardımcıları bu sınavın sonucuna göre belirlenmeli” çağrısı yaptı.
Güneş, daha önce 1530 şube müdürünün de mülakatla atandığını hatırlatarak şunları söyledi: “Eğitim Sen 1530 şube müdürünün mülakatla alınmasına itiraz etti ve dava açtı. Danıştay, Eğitim Sen lehinde karar vererek, mülakatla atanan şube müdürlerinin atamasını geçersiz kıldı. Eğitim Sen olarak müdür ve müdür yardımcılarının mülakatla atanmasına da dava açacağız.” / DUVAR
Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2017, 12:09