MERS'e müdahale: Eğitimler, yapılmış gibi gösteriliyor

Hacca giden vatandaşların Türkiye’ye dönmesiyle, ülkede MERS virüsü vakalarına rastlandı. Hatay’da bir kişi MERS’ten dolayı hayatını kaybetti.

MERS'e müdahale: Eğitimler, yapılmış gibi gösteriliyor
Hacca giden vatandaşların Türkiye’ye dönmesiyle, ülkede MERS virüsü vakalarına rastlandı. Hatay’da bir kişi MERS’ten dolayı hayatını kaybetti. Özellikle sağlık çalışanlarının bu konuda eğitime tabii tutulmasında ciddi sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken doktorlar eğitimin çoğu zaman kağıt üzerinde kaldığını söylüyor.


Son dönemde hastanelere MERS şüphesiyle yatırılan hasta sayısında artış yaşandı. Özellikle vatandaşların hacdan dönmesiyle son bir haftada yaklaşık 10 vakaya rastlandı. Bu vakaların biri ölümle sonuçlandı. Konuyla ilgili gazetemize konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Kanmaz, “MERS’in yayılımı şu an fazla değil. Şu an için epidemik salgın beklenmiyor ancak Ortadoğu’dan gelenlere karşı o şüpheyle bakılmalı” dedi.

‘HIZLI TEŞHİSİN İMKANI SAĞLANMALI’

“Yapılması gerekenlerin çoğu yapılıyor diye düşünüyorum” diyen Kanmaz, yine de eksikliklerin olduğunu söyledi. Kanmaz’ın dikkat çektiği noktalar şunlar: “Sağlık çalışanlarının eğitimi yüksek değil. Bire bir eğitim yok. Yapılmış gibi görünüyor. Burada sağlık müdürlükleri de üzerine düşeni yapmıyor çalışanlar da. Yapılan eğitimlere 3-4 kişi anca katılıyor. Genel sağlık sistemindeki eksiklikten kaynaklanan problemler var. Acillerde bu kadar yoğunluk olmasa gelen vakalar hızlı teşhis edilebilir. İzolasyon malzemelerindeki eksiklikler de giderilmeli.”

‘HALKIN BİLGİYE İHTİYACI VAR’

Pratisyen Hekimlik Derneği Genel Sekreteri, TSM Hekimi Selma Okkaoğlu’nun da dikkat çektiği noktalardan biri eğitim sorunu. Özellikle geçen sene hacca gidip gelenlerin aile hekimlerine bildirildiğini, bu vatandaşların gözlem altında olması istendiğini belirten Okkaoğlu, “Bu yıl bu tarz bir izlenim öngörüldü. Ancak buna dair bir eğitim verilmiş değil. Genelde bu işler yazıyla oluyor” dedi. Okkaoğlu, “Sağlık çalışanlarının eğitimlerinin bire bir düzenlenmesi lazım. Birinci basamakla koordineli olması lazım” diye konuştu. İkinci problemin bilgilendirmede yaşandığını dile getiren Okkaoğlu şöyle devam etti: “Yeterli açıklama yapıldı mı halka? Önceden belirlenmiş, izole edilmiş polikliniğe yönlendirme var mı? Böyle bir bilinçlendirme var mı?”

İzolasyon önlemlerinin de iyi olmadığını belirten Okkaoğlu, “Acilin hepsini boşaltmak ya da kapatmak gerekmiyor. Acile geldiğinde ayrı bir kapıdan alınabilir. Diğer hastaların bulunduğu ortamda olmaması gerekecek sadece” dedi.


TÜRKİYE’DE İLK ÖLÜM GEÇEN HAFTA  

Türkiye’de MERS’ten ilk ölüm geçen hafta yaşandı. Sağlık Bakanlığı, Suudi Arabistan’a çalışma amacıyla giden ve Türkiye’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden ismi açıklanmayan kişide MERS virüsü tespit edildiğini bildirdi. Hastalık nedeniyle bugüne kadar çoğunluğu Suudi Arabistan’da olmak üzere 200’e yakın kişi hayatını kaybetti.


MERS NEDİR?

MERS Middle East Respiratory Syndrome ya da ODSS Orta Doğu Solunum Sendromu bir Corona virüs enfeksiyonudur. Bu hastalığa sebep olan virüs MERS-CoV’dır. Bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yüzde 35-40’ı hayatını kaybediyor. Bazı bünyeler hastalığı hafif belirtilerle atlatabilir. Hastalıktan kurtulanların virüsü bulaştırma riski yoktur.

İlk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir. Nefes darlığı, öksürük ve ateş hastalığın en önemli belirtileri arasındadır. Hastalığın belli bir tedavisi bulunmuyor. Destek tedavisi sağlanıyor. 

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2014, 14:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER