Hukuçular Derneği adına açıklama yapan Avukat Mehmet Sarı, Mavi Marmara Gemisi'ne yönelik saldırı sonrası dünyanın birçok yerinde davalar açıldığını, bu davalardan birinin de Türkiye'de görüldüğünü hatırlatarak "Ancak mahkeme son gelişmeler doğrultusunda hukuki olmayan bir tavır sergileme eğilimine gitmiştir. Son duruşma, hakimlerin davayı düşürme, müdahil avukatların da davayı düşürmeme noktasında çetin bir mücadelesi ile geçmiştir" dedi.
Siyasi düşüncelerin bu davanın kapsamı dışında olduğunu belirten Sarı, "Bu saiklerle karar vermek hukuku ayaklar altına almak olacaktır. Bu hukuk tanımaz insanların aklanması anlamına gelecektir" dedi. Avukatlar yapılan açıklamanın ardından duruşmanın görüldüğü mahkeme salonuna çıktı.
ADLİYE KORİDORUNDA GERGİNLİK YAŞANDI
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde öğleden sonra başlayan duruşmaya çok sayıda müşteki ve yakını katıldı. Duruşma salonunda yer olmadığı gerekçesiyle bazı kişilerin alınmaması üzerine adliyenin güvenlik görevlileriyle duruşmayı izlemeye gelenler arasında tartışma yaşandı. Duruşmaya dosyada ismi bulunan mağdur-müştekiler ile avukatları alındı. Duruşmayı izlemek için gelenler ise adliye koridorlarında zaman zaman tekbir getirip sloganlar attı.
ŞİKAYETÇİ AVUKATLARI MAHKEME HEYETİNİN REDDİNİ TALEP ETTİ
Duruşmada, şikayetçi avukatları mahkeme heyetinin reddini talepleri etti. Bunun üzerine söz alan savcı Hüseyin Aslan, mahkeme üyelerinin reddi talebinin davayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek reddini istedi. Savcı, Türkiye ile Israil arasında yapılan anlaşma gereğince yargılamanın devam edebilmesi için yasal dayanak kalmadığını da belirtti. Savcı, yargılama engeli olan bir davada tanık, mağdur dinleme gibi usulü işlemler yapılamayacağını belirterek öncelikle davanın yargılama engeli sebebiyle düşürülmesine kararı verilmesini, bunu reddederse diğer taleplerin değerlendirilmesini talep etti.
Savcının talebi üzerine şikayetçi avukatları söz alarak delillerin tartışılması gerektiğini ve bu konuda itiraz haklarının olduğunu belirterek talebin reddini istediler. Şikayetçi avukatlarından Ömer Kavili, anlaşmanın orijinal metninin getirildikten sonra tartışma yapılmasını talep etti. Sanık avukatları da davanın düşürülmesini talep ettiler.
AVUKATLAR SALONU TERK ETTİ
Bir müştekinin söz almadan konuşması üzerine Mahkeme Başkanı salondan çıkarılmasına karar verdi. Güvenliğin dışarı çıkmasını istemesi üzerine salonda gerginlik yaşandı.
Şikayetçi avukatları "Böyle yargılama olmaz" diyerek cübbelerini çıkararak salonu terk etti. Bu arada mahkeme heyetinin güvenliği için salona çevik kuvvet polisi çağırıldı. Salonda slogan atan müştekiler, tekbir getirip salonu terk etti.
'USUL KURALLARI İHLAL EDİLDİ'
Duruşma salonunu terk eden avukatlar dışarıda basın açıklaması yaptı. Müşteki avukatlarından Yasin Şamlı, mahkemenin vereceği karara müdahale etme durumlarının söz konusu olmadığını belirterek, "Mahkeme ne karar verirse versin biz şuna inanıyoruz; Mahkemeler suç işleyenler hakkında beraat kararı da verseler, davanın düşme kararı da verseler, onlar hem hukuk nezdinde hem kamuoyu nezdinde mahkum olmuşlardır" dedi.
Mavi Marmara Gemisi'yle gidenlerin Gazze'deki insanlara yardım götürdüklerini dile getiren Şamlı, "Bunlar insanlığın vicdanını temsil ediyorlardı. Bu konvoyda müslümanlar, yahudiler, hristiyanlar, ateistler vardı. Ortak özellikleri vicdan sahibi olmalarıydı. Biz de onların haklarını savunmak için bu mahkemede elimizden geldiğince savunmaya çalıştık. Gelinen aşamada gördük ki, usul kuralları ihlal edildi. Dolayısıyla duruşma salonundan ayrıldık." diye konuştu.
DAVA DÜŞTÜ
Mahkeme heyeti davanın düşmesine ve aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de yer aldığı 4 sanık hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına hükmetti.
Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2016, 11:44