Özelleştirme kararının geri çekilmesi talebiyle dün 24.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler, sabah ocaktan çıkmama eylemi başlattı. Gündüz vardiyasında çalışan maden işçilerinin de destek verdiği eylem yaklaşık 2 bin maden işçisinin katılımıyla 21 saat sürdü. Maden işçileri, saat 05.00 sıralarında sendika temsilcileriyle yaptıkları görüşme ardından ocaklardan çıktı.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, Ankara’da Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile birlikte hükümet yetkilileriyle yaptıkları görüşmenin ardından eylemi sonlandırdıklarını söyledi. Maden işçilerinin ocaktan çıktığını ifade eden Demirci, “Ankara’da önemli görüşmeler yaptık. İşçinin derdini, eylemini anlattık. Görüşmeleri işçilere de anlatmak üzere Zonguldak’a geliyoruz. Türk-İş başkanı işçilere yapılan görüşmeleri anlatacak” dedi.
MUTLU: 58’NCİ MADDE İSTEDİĞİMİZ ŞEKİLDE DÜZENLENECEK
GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu da maden ocağı önünde işçilere hitaben yaptığı konuşmada, şöyle dedi: “Şu anda yaptığımız mutabakat 58’nci maddedeki (özelleştirmenin önüne açan düzenleme) tasarı Mecli’sten bizim istediğimiz şekilde, TTK’nın sahaları kapsam dışına atılarak yeniden düzenlenmek şartıyla geçecek. Hükümet yetkilileri nezdinde bunun teminatı alınmıştır.”
ATALAY: TTK ÖZELLEŞMEYECEK
Öte yandan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda yaptıkları görüşmelerin ardından Zonguldak’a geldi. GMİS önünde bekleyen maden işçilerine seslenen Türk-İş Genel Başkanı Atalay, iki bakanlığa torba yasa tasarısındaki 58’nci maddeyle ilgili maden işçisinin taleplerini ilettiklerini söyledi. 58’nci maddenin değiştirileceğini ifade eden Atalay şöyle dedi:
“Zor şartlarda 24 saat geçirdiniz. Bulunduğunuz yerlerin çok soğuk olduğunu biliyorum. Dün gece 02.00’ye kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı açıktı. İki bakanlığın bu 58’nci madde ile ilgili bir sıkıntı olmamasını söylemesinde rağmen sizin ve bizim bir talebimiz vardı. Dedik ki; 58’nci maddenin Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun devlet eliyle işletilen sahaları hariç tutulacak. Sabaha karşı 03.30’da bunda anlaştık. Perşembe günü Meclis gündemine getirecekler. Bu iki kelimeyi ilave ettikten sonra bizim hiç problemiz kalmayacak. Burada bu bölgede emeği olan siyasilere. basın mensuplarına ve iki bakanlığın bürokratlarına teşekkür ediyorum.”
Atalay, daha sonra sendika binasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. TTK’nın özelleşmeyeceğini bakanlıkların böyle bir çalışması olmadığını söyleyen Atalay, şöyle konuştu:
“Maden işçilerinin eylemi ardından sendika başkanı Ankara’ya geldi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarıyla görüştük. Bize, ‘Siz nasıl rahatlarsınız? Ne istiyorsunuz? dediler. Biz torba yasadaki maddeye ‘Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun devlet eliyle işletilen sahaları hariç’ diye bu iki kelimeyi koyun dedik. Tamam dediler. Yani TTK sahalarıyla ilgili 58’nci maddede kapsam dışında olacak. Onun için bir sıkıntımız yok. Özelleştirilmeyle ilgili bir tedirginlik ve kaygımız yok. Böyle bir çalışma yok. Böyle bir şey olmaz. Ben buradayım. Böyle bir çalışma olursa milletten hemen sonra ben gelip kapatırım aşağıya kendimi .Sonra siz beni çıkartamazsınız. İşin esprisi. Böyle bir çalışma, böyle bir problemde yok.”
Maden işçileri, sendika önünde bir süre ‘Madenci feneri sönmeyecek’, ‘İşte sendika, işte madenci’ sloganları attıktan sonra dağıldı. / DUVAR
Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2017, 19:18