Kısmen eğitim!

Sadece ilkokul olacakken hem ilk, hem ortaokul, hem anaokulu olarak eğitim veren 75. Yıl'da 28 sınıf, 2500 çocuk var. Öğretmenler 'kısmen' memur odasında. Miniklere de hizmetli odası düştü

Kısmen eğitim!
Bahçelievler’deki 75. Yıl İlkokulu ve Ortaokulu’nda 4+4+4 kapsamındaki dönüşüm, ‘bir dönüşememe trajedisi’ halini aldı. Sadece ilkokul olarak devam etmesi planlanırken hem ilk hem ortaokul olarak hizmet veren, civardaki okullardan da öğrenci kabul eden, bu arada içine bir de anaokulu sıkıştırılan okulda 2500’ü bulan mevcuda karşın 28 derslik var. 3 yaşından 15 yaşına kadar tüm çocuklar aynı binada. Minik çocuklar öğlen hizmetli odasında yer yataklarında uyuyor, öğle yemeklerini koridorlarda yiyor. Sınıflar birleştirildi. Odaları sınıf yapılan öğretmenler ortada kaldı. Memur odasının kapısında ‘kısmen öğretmenler odası’ yazıyor. Zaten bu şartlar altında okulda da kısmen eğitim yapılabiliyor. 


Okullar bitirilemeyince

Okullar açılalı yaklaşık bir ay oldu ancak 75. Yıl İlkokulu ve Ortaokulu’nda halen kelimenin tam anlamıyla kaos yaşanıyor. Okulun bahçesine İl Özel İdaresi tarafından yeni yaptırılan anaokulu için yaz ayında kayıt alınmaya başlandı. İnşaatı biten okulun da eylülde açılacağı söylendi. Veliler 9 Eylül’de çocuklarını getirdiklerinde anaokulunun açılmadığını görünce şoke oldu. Bir hafta boyunca çocukların bir kısmı spor salonunda minderler üzerinde toplandı. Veliler isyan edince binaya anaokulu öğrencileri de sıkıştırıldı. 
Okul şu anda hem ortaokul hem ilkokul. Kendi öğrencilerine ek olarak civardaki sadece ilkokul olarak dönüşmüş okulların ortaokul öğrencilerini de aldı. Aslında plan, 75 Yıl’ın ortaokul kısmının, bölgede yeni yapılan Fatih Ortaokulu’na gitmesiydi. Yeni okulun inşaatı bitmeden dönüşüm yapılınca evdeki hesap çarşıya uymadı. İlk ve ortaokulla birlikte toplam öğrenci sayısı 2500’ü buldu. Ortaokullar sabahçı, ilkokullar öğlenci oldu. 28 derslik buna göre paylaşıldı. Ancak ortada kalan 130 anaokulu çocuğu için de yer açılmaya çalışılınca idareci ve öğretmenler odaları da sınıf yapıldı. İki tane ilkokul sınıfı, bir müdür yardımcısı odası, engelli çocukların eğitim aldığı özel eğitim sınıfı anaokulu öğrencilerine verildi. 
Ancak sınıflara hem büyüklük hem donanım nedeniyle anaokulu sınıfı demek mümkün değil. Üstelik 36-60 ay arası çocukların olduğu anaokulunda öğle uykusu uyuyanlar, hizmetlinin yaşadığı zemin katta yer yataklarında yatıyor. Yan taraf kazan dairesi. 

Sandalye kapmaca oyunu

Anaokullarına sınıf verilince diğer öğrenciler de mağdur oldu. Bu sefer 2. ve 6. sınıflar birleştirildi. Yani örneğin 2-A ve 2-B tek sınıf yapıldı. Sınıf mevcutları 70’i buldu. Öğretmenler nöbetleşe derse girip 70 kişiye ders anlattı. 6. sınıfların şubeleri için de aynı yöntem uygulandı. Ancak bu kez durum daha komik bir hal aldı. Örneğin 6A ve 6B sınıfları birleştirildiğinde ders programları tutmadı. Bir sınıfın dersi matematik, diğerininki Türkçe ise sırayla ders yapıldı. Sınıf 70 kişiyi bulduğu için sandalyede oturan öğrenciler oldu. 
Veliler isyan edince sınıflar birleştirilmesin diye 2 ve 6. sınıflardan bazı şubeler diğer sınıflara dağıtıldı. Böyle olunca da sınıf mevcutları 55’i buldu. Öğretmenler odası ile konferans salonu da sınıf oldu. Öğretmenler kalabalıkta sandalye bulup ders anlatmaya çalışıyor.

Yemek niyetine salatalık

Daha anaokulu bitirilmeden kayıt yapan 75. Yıl İlkokulu ve Ortaokulu yönetimine veliler isyan ediyor. Çoğu çalışan velilerden bazıları düzene girmediği için çocuklarını henüz okula yollamak yerine işten izin almış. Kimi de kötü şartlara rağmen çocuğu okula göndermek zorunda kalmış. Veli Oktay Kip, “Okul teslim edilmeden kesin kayıt aldılar. Çocuklarını okuldan alan veliler var. Oğlum iki hafta gidebildi okula. Yemek adı altında domates, salatalık, iki zeytin verdiler.”
Bir başka veli Gülay Yıldız da kayıt komisyonu oluşturulmadan okul ücreti alındığını anlatıyor: “Okul düzene oturmadığı için işime gidemiyorum. Çok zor durumdayız. Benden aylık 200, iki aylık 400 TL aldılar.”

Bayramdan sonraya ne kaldı!

Eğitim-Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Barış Uluocak, 75. Yıl’daki manzaranın, plansız okul dönüşümlerine örnek olduğunu vurguluyor. Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise müteahhidin anaokulunu eylülde teslim edecekken enerji bağlantılarında sorun olduğunu anlatıyor. 75. Yıl’ın orta kısmının da teslimine az kalan Fatih Ortaokulu’na geçince rahatlama olacağını belirten yetkililer ekliyor: Bayramdan sonra çözülecek. Bayramdan sonraya ne kaldı...

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2013, 11:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER